direct naar inhoud van 3.1 Historische structuur
Plan: Hardenberg Centrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00169-VG01

3.1 Historische structuur

2Hardenberg behoort tot de zogenaamde 'voorstraatdorpen'. Bij dit nederzettingstype ligt de belangrijkste straat - meestal 'Voorstraat' genoemd - haaks op een waterloop en in het verlengde van een kerkhof. Dit patroon is duidelijk waarneembaar binnen Hardenberg Centrum. Vanaf de Vecht loopt de Voorstraat, overgaand in het Oosteinde, naar de oude begraafplaats aan de Stationsstraat.

In het centrum zijn ook andere historische elementen terug te vinden, zoals de verhoging waarop de stad ontstaan is. Lopend door de steegjes vanaf de Voorstraat in de richting van de Vecht voel je dat je naar beneden loopt.

Het gebied rondom de Voorstraat en Oosteinde is het oudste deel van de stad. In dit stadsdeel is het historische, kleinschalige patroon van steegjes nog steeds aanwezig.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00169-VG01_0003.png"

Luchtfoto Hardenberg Centrum (Bron: Google Earth)

Haaks op de historische route Voorstraat-Oosteinde loopt een nieuwere route, gevormd door de Fortuinstraat, de Markt en het Badhuisplein. Aan deze route liggen voornamelijk winkels en ook enkele kantoren en maatschappelijke functies. Ook de Admiraal Helfrichstraat (een oude doorbraak) vormt een aanloop- en winkelroute. Het verschil in ouderdom tussen deze beide routes is merkbaar in de schaal van zowel de openbare ruimte als van de bebouwing. Het historische deel wordt voornamelijk gekenmerkt door bebouwing in twee lagen met kap. De openbare ruimte bestaat hier uit smalle, slingerende straten. Het nieuwe (zuidoostelijke en noordwestelijke) centrumdeel bestaat juist uit hogere bebouwing (vier tot zes bouwlagen) en een ruimer opgezet openbaar gebied.

In de Welstandsnota is aangegeven dat er binnen de kern Hardenberg 20 gemeentelijke monumenten en 8 rijksmonumenten aanwezig zijn. Het grootste deel van deze monumenten is binnen het centrumgebied gelegen, zoals de Stephanuskerk, het oude postkantoor aan de Voorstraat, de Joodse begraafplaats aan het Mulopad en de voormalige Marechausseekazerne aan de weg Nijenstede.