direct naar inhoud van 2.3 Gemeente
Plan: Bestemmingsplan Marslanden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00168-VG01

2.3 Gemeente

Structuurvisie en bestemmingsplannen

In de inleiding is aangegeven welke (bestemmings)plannen op dit moment voor het plangebied van kracht zijn. Deze plannen vormen de juridische vertaling van de Structuurschets Marslanden (29 oktober 1997).

Op 16 december 2008 is de Structuurvisie Marslanden fase II vastgesteld. Daarin is het plangebied van de structuurschets als 'fase I' meegenomen. De structuurvisie geldt als richtinggevend kader voor toekomstige ontwikkelingen op het schaalniveau van de stedenbouwkundige structuur, het landschap, de hoofdontsluiting, de voorzieningenopzet en de water- en groenstructuur. De detaillering hiervan vindt plaats in bestemmingsplannen. Zo ziet de gemeente erop toe dat de doelstelling voor Marslanden op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid wordt gehaald.

Voor de inhoud van de structuurvisie wordt verwezen naar de gemeentelijke website waar het document integraal kan worden geraadpleegd.

Het volgende hoofdstuk gaat in op de relatie tussen de vigerende bestemmingsplannen en de regeling zoals opgenomen in dit nieuwe bestemmingsplan voor Marslanden.

Woonplan

In het Woonplan 2008-2012 (8 januari 2008) heeft de gemeente haar woonbeleid voor de korte en lange termijn verwoord. De nadruk ligt op de kwaliteit van de woningvoorraad, zoals ook de ondertitel duidelijk maakt: 'Duurzaam wonen in Hardenberg'. Het woonplan onderscheidt vier centrale beleidsdoelen.

  • 1. Gedifferentieerde leeftijdsopbouw: de gemeente zet met name in op de huisvesting van jongeren, starters en vermogende burgers.
  • 2. Doelgroepen: de gemeente wil inspelen op de kwalitatieve woonvraag van de verschillende doelgroepen, zoals hulpbehoevenden, mensen met lagere inkomens et cetera.
  • 3. Duurzaam bouwen en energiebesparing: De gemeente streeft ernaar op de lange termijn klimaatneutraal te zijn. Een belangrijke bijdrage hierin is gelegen in de kwaliteit van de woningvoorraad binnen de gemeente (zie ook onder 'Duurzaam Hardenberg').
  • 4. Regie op de programmering en segmentering: de gemeente wil ruimte bieden voor meer keuzevrijheid voor de woningzoekenden in de vorm van vrije kavels en (collectief) particulier opdrachtgeverschap.

Zie voor de uitwerking van deze doelen het Woonplan op de gemeentelijke website.

Welstandsnota

De gemeenteraad heeft op 29 november 2011 de Welstandsnota Hardenberg Visie op beeldkwaliteit vastgesteld. Deze nota zet in op “het leggen van verbindingen tussen bestaande gebiedskwaliteiten en nieuwe ontwikkelingen, tussen oud en nieuw, tussen snel en traag, tussen stad en land, tussen rood en groen, tussen opbrengsten en kosten.” De ambitie is een kwaliteitsontwikkeling in gang te zetten waarbij elk project bijdraagt aan de versterking van de beeldkwaliteit van de leefomgeving. Daarmee zullen de verschillende kernen zich meer onderscheiden en krijgt elke kern haar eigen kleur (terug).

De gemeente wil meer vrijheid voor burgers creëren. Dit wordt bereikt door kaders te stellen 'waar het er toe doet' en andere delen van de gemeente regelvrij te maken. Een en ander komt tot uiting in de toekenning van drie niveaus (zie onder). Op de belangrijke plekken wordt door middel van welstand en bestemmingsplan gestuurd. De laag gewaardeerde plekken zijn welstandsvrij. Voor deze gebieden is het bestemmingsplan maatgevend.

De Welstandsnota maakt onderscheid naar de volgende niveaus:

  • Niveau 0 (laag):

geen eisen ten aanzien van welstand. Beeldkwaliteit wordt geregeld in het bestemmingsplan.

  • Niveau 1 (midden):

specifieke ambitie ten aanzien van beeldkwaliteit, gericht op behoud van belangrijkste gebiedskenmerken van architectonische of stedenbouwkundige aard. Inzet van een globale vorm van welstand met planbegeleiding naast het bestemmingsplan.

  • Niveau 2 (hoog):

hoge ambitie ten aanzien van beeldkwaliteit, bij gebieden en/of locaties met een hoge architectonische en stedenbouwkundige waarde. Inzet van welstand met een intensieve vorm van planbegeleiding naast het bestemmingsplan.

De kern Hardenberg valt onder verschillende beschermingsniveaus. Aan het plangebied is grotendeels niveau 0 toegekend. Voor de N34 en de N343 (Haardijk) is niveau 1 van toepassing. De randen langs deze wegen dienen te worden versterkt met hoogwaardige (eigentijdse) architectuur. Voor het overige is het plangebied dus 'welstandsvrij'. Dat betekent niet dat hier alles is toegestaan. Het beeldkwaliteitsregime voor deze gronden is geregeld in de volgende beeldkwaliteitsplannen:

  • De Marslanden;
  • De Marslanden Herziening De Marshoek;
  • Marslanden tweede Vlinder Poort Haardijk;
  • Marslanden tweede Vlinder Poort Haardijk Hardenberg (aanvulling);
  • Marslanden Wonen II De Cirkel Hardenberg.

Deze plannen zijn raadpleegbaar via de gemeentelijke website.

Duurzaam Hardenberg

Zoals aangegeven onder 'Woonplan' streeft de gemeente naar energieneutraliteit. Hiermee wordt bedoeld dat alle energie die binnen de gemeentegrenzen wordt gebruikt in de gemeente zelf of in de regio duurzaam wordt opgewekt. Concreet wil de gemeente in 2014 minimaal 10% energie hebben bespaard en 10% meer duurzame energie per jaar hebben gerealiseerd. Dit doet de gemeente Hardenberg in stappen van 2,5% per jaar. Onderdeel van dit duurzaamheidsbeleid is een maatregelenpakket voor bestaande bouwwerken en nieuwbouw. Zo krijgen woningeigenaren bijvoorbeeld een energieadvies van de gemeente of van een adviseur om thuis energie te besparen. Ook bij de gesprekken die de gemeente voert over de uitgifte van kavels is duurzaamheid een vast onderdeel. Voor overige maatregelen op dit beleidsterrein wordt verwezen naar de gemeentelijke website.

Overig beleid

In het volgende hoofdstuk wordt ingegaan op de Bijgebouwenregeling en de Beleidsregel kleinschalige bedrijvigheid aan huis.

Het gemeentelijk beleid inzake archeologie, geur, externe veiligheid en water komt bij de toets aan wet- en regelgeving in hoofdstuk 4 aan bod.