direct naar inhoud van 5.2 Archeologie
Plan: Buitengebied Hardenberg, Schuineslootweg te Schuinesloot en Volle Urenweg te Hoogenweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00157-VG01

5.2 Archeologie

5.2.1 Algemeen

De Monumentenwet regelt de wijze waarop met archeologische waarden omgegaan moet worden. Nieuw in de wet is dat gemeenten een archeologische zorgplicht krijgen en dat initiatiefnemers van projecten waarbij de bodem wordt verstoord, verplicht zijn rekening te houden met de archeologische relicten die in het plangebied aanwezig (kunnen) zijn. Hiervoor is onderzoek noodzakelijk: het archeologisch vooronderzoek. Als blijkt dat in het plangebied behoudenswaardige archeologische vindplaatsen aanwezig zijn, dan kan de initiatiefnemer verplicht worden hiermee rekening te houden. Dit kan leiden tot een aanpassing van de plannen, waardoor de vindplaatsen behouden blijven, of tot een archeologische opgraving en publicatie van de resultaten.

In figuur 5.1 is een uitsnede van de gemeentelijke archeologische verwachtingskaart opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00157-VG01_0014.jpg"

Figuur 5.1. Archeologische verwachtingskaart (Bron: Gemeente Hardenberg)

5.2.2 Onderzoek
5.2.2.1 Locatie Schuineslootweg

De locatie aan de Schuineslootweg is gelegen in een gebied aangemerkt als 'Dekzandwelvingen'. Deze gebieden kennen een middelmatige archeologische verwachting.

Op grond van de bijbehorende archeologische beleidskaart is de locatie aangemerkt als 'Waarde - archeologie 4', in deze gebieden is onderzoek noodzakelijk als er sprake is van een verstoring met een oppervlak groter dan 500 m².

In het voorliggende geval wordt de bestemming van een bestaand agrarisch bedrijf gewijzigd in een woonbestemming. Hierbij wordt de bestaande woning vervangen. Gezien het feit dat er sprake is van een bestaand agrarisch bedrijf met de daarbij behorende opstallen, welke in het kader van de Rood voor Rood regeling gesloopt worden, zijn de gronden binnen het plangebied al geroerd.

De locatie van de compensatiekavel is gelegen aansluitend aan de lintbebouwing van de Schuineslootweg. De oppervlakte van deze compensatiekavel bedraagt aanzienlijk minder dan 500 m². Het uitvoeren van een archeologisch onderzoek is voor wat betreft de locatie Schuineslootweg niet noodzakelijk.

5.2.2.2 Locatie Volle Urenweg

De locatie aan de Volle Urenweg is gelegen in een gebied aangemerkt als 'Dekzandrug'. Deze gebieden kennen een hoge archeologische verwachtingswaarde.

Op grond van de bijbehorende archeologische beleidskaart is het voorste deel van deze locatie aangemerkt als 'geen onderzoek'. Het overige deel is aangemerkt als 'Waarde - archeologie 5', in deze gebieden is onderzoek noodzakelijk als er sprake is van een verstoring met een oppervlak groter dan 2500 m².

In het voorliggende geval is het te verstoren gebied aanzienlijk kleiner. Derhalve is voor de realisatie van een compensatiewoning op deze locatie geen archeologisch onderzoek noodzakelijk.