direct naar inhoud van 3.3 Landschappelijke tegenprestatie
Plan: Buitengebied Hardenberg, Radewijkerweg 70 Radewijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00146-VG01

3.3 Landschappelijke tegenprestatie

3.3.1 Beheer en onderhoud bestaande singel

De bestaande houtsingels aan de oost- en westkant zijn beeldbepalend element voor het erf. De rij wordt onderhouden, zodat de lineaire opbouw van het erf beleefbaar blijft op korte termijn. Ook wordt de houtsingel aan de westkant vergroot om het zicht van de nieuw te bouwen ligboxenstal weg te nemen. Belangrijk is het behoud van de openheid aan de noordkant van het perceel.

Functie

De houtsingels zorgen voor structuur in het landschap. Ze bieden voedsel en nestgelegenheid voor vogels en kleine zoogdieren. De houtsingels hebben ook een windkerende functie. En bieden een beschutting tegen zon en regen. Maar het neemt ook de zicht weg voor storende elementen in het landschap.

Streefbeeld

De bomen laten uitgroeien tot een zo natuurlijk mogelijke vorm. De onderbeplanting bijhouden door regelmatige snoei.

3.3.2 Bomenrij

Functie

De zuidzijde wordt begrensd door een bomenrij. De bomenrij een visuele afscheiding van het erf. De bomenrij is een zelfstandig lijnvormig element, en versterkt hiermee de landschappelijke structuur.

Streefbeeld

De bomenrij is transparant, dit houdt in dat op ooghoogte onder de kronen van de bomen gekeken kan worden. Door deze manier is bedrijf goed beleefbaar vanuit het landschap, en worden de gebouwen niet ‘verstopt’. De bomenrij begeleidt de toegangsweg.

3.3.3 Openheid noordzijde

De noordzijde van het erf blijft open om het zicht op het landschap te waarborgen. Openheid is geen actieve landschappelijke versterking, maar wordt in het ontwerp gerespecteerd. Door vooral op het achtererf voor openheid te kiezen, refereert het plan naar een traditioneel achtererf, waar de relatie tussen schuren en omringende weilanden altijd heel direct was.

3.3.4 Siertuin

Op het voorerf worden kleinschalige landschappelijke elementen toegevoegd. Deze insteek grijpt terug naar de traditionele erf opbouw. Aan de zuid- (voor) zijde staan de woningen met één grote siertuin omsloten door hagen. In deze tuin hebben beide gezinnen hun leefruimte, maar de tuin vormt visueel één eenheid rondom het centrale erf.

Functie

Het siertuingedeelte van het erf wordt intensief onderhouden. In tegenstelling tot de rest van het erf met vooral landschapselementen erop. De invulling van de siertuin is aan de toekomstige bewoners.

Streefbeeld

Een duidelijk verschil tussen landschapselementen buiten de siertuin en kleinere elementen zoals vaste planten en heesters moet zichtbaar zijn.

3.3.5 Fruitgaard

Tevens bevindt zich aan de voorzijde van het erf een grote hoogstam fruitgaard. De kleine schaal breekt het massale beeld van de kuilplaten. Cultuurhistorisch gezien hoort een fruitgaard op een erf.

Functie

De boomgaard heeft in het voorjaar een decoratieve functie op de voorkant van het erf. In de nazomer geeft de boomgaard vruchten. De rest van het jaar omlijst de boomgaard het zicht vanaf de weg naar de kuilplaten toe. Op een hedendaags erf met veel kinderen vervult de fruitgaard ook een educatieve functie.

Streefbeeld

Hoogstambomen passen bij het streefbeeld. De te poten fruitsoorten is afhankelijk van de smaak van de bewoner van het erf.

3.3.6 Voortuin, pronktuin

Dit deel van de voortuin werd op erven gebruikt als pronktuin. In deze regio werd de voortuin veelal ingericht met een border met diverse soorten beplanting omheind door buxus. In het plan van Grenszicht is dit terug te brengen. In het ontwerp is ruimte gemaakt voor zulke borders. Hierbij te denken aan beplanting van boerenhortensia’s.

3.3.7 Houtsingel op het voorerf

Op het voorerf ten oosten van de boerderij worden kleinschalige landschappelijke elementen toegevoegd en verbeterd. De huidige houtsingel wordt aangepakt waardoor bij de stallen en de sleufsilo het zicht wordt weggenomen.

3.3.8 Houtsingel

De houtsingel naast en op de minicamping aan de westkant van het erf is een nieuw aan te leggen inheemse groensingel van 5 meter en 3 meter breed. Deze singel wordt verlengd met de bestaande houtsingel. De singel bestaat uit bomen met een struiklaag. Door de aanleg van de houtsingel wordt de ecologische waarde van het erf groter. Insecten, vogels en kleine zoogdieren maken hier gebruik van.

Streefbeeld

De singel heeft een breedte van 5 meter. De singel bestaat uit een boomlaag, en een gesloten struiklaag. De bomen groeien uit tot een zo natuurlijk mogelijk vorm. Een kruidlaag of zoomvegetatie maakt het geheel af. De singel bestaat uitsluitend uit inheemse plantsoorten die passen bij de bodemgesteldheid. De singel aan de westkant van het erf is een extra landschappelijke compensatiemaatregel (Kwaliteitsimpuls).