direct naar inhoud van 3.2 Inpassing in het landschap
Plan: Buitengebied Hardenberg, Radewijkerweg 70 Radewijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00146-VG01

3.2 Inpassing in het landschap

In de inpassing van het erf is door de provincie onderscheid gemaakt tussen de basisinspanning en de Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving. De basisinspanning is de minimale tegenprestatie die geleverd wordt om de landschapskwaliteit te handhaven. Omdat het hier om een bedrijfsuitbreiding gaat (en niet om een nieuwvesting) is een landschappelijke inpassing met een basisinspanning voldoende.

Eén erf wordt één geheel van twee erven De oude boerderij is rond 1930 gebouwd. De stal is er later achter gebouwd. Ten westen is een nieuw huis gebouwd waar initiatiefnemer woont. Het erf bestaat uit twee erven. Door de twee erven te omheinen met een beukenhaag wordt het erf één. En wordt het erf gescheiden met de andere functies. Waardoor de gelaagdheid in het ontwerp wordt versterkt.

Twee boerderijen, één voorerf

Schaal van de ingrepen op het voorerf is huiselijk en klein. Hierin worden oude landschappelijke elementen terug gebracht aan het projectgebied. Voorbeelden hiervan zijn de fruitgaard, de borders en de leilindes De gelaagdheid van de stallen en opslag wordt dan zakelijk en groot.

Zichtlijnen

Het voorerf wordt kleinschalig en hier bevinden zich geen lange zichtlijnen. Wel worden diverse kleine kamers/ruimtes gecreëerd. Vanuit het achtererf bevinden zich veel meerdere zichtlijnen richting het open gebied. De zichtlijnen vanuit het achtererf benadrukt de lineaire opbouw van het erf. En de grootschaligheid van het projectgebied.

In afbeelding 3.2 is een uitsnede van het inrichtingsplan opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00146-VG01_0007.png"

Afbeelding 3.2 Toekomstige inrichting (bron: Eelerwoude)