direct naar inhoud van 3.3 Ruimtelijk kwaliteitsplan
Plan: Bestemmingsplan Buitengebied Hardenberg, Zwarte Dijk 33a Lutten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00133-VG01

3.3 Ruimtelijk kwaliteitsplan

3.3.1 Impuls in de ruimtelijke kwaliteit

Het opgestelde ruimtelijke kwaliteitsplan zorgt voor een verantwoorde landschappelijke inpassing van het plan in de omgeving. Het opgestelde ruimtelijke kwaliteitsplan volgt uit een analyse vanuit het van toepassing zijnde beleid en vanuit de huidige landschapskenmerken. Middels het aanplanten van streekeigen beplanting wordt al een duidelijke structuur gegeven. De schuur wordt afgeschermd zonder dat het open karakter van het gebied verloren gaat. De nieuwe woning wordt onderdeel van de bestaande bebouwing. Het sluit aan bij de bestaande structuren. De bestaande inrit loopt op de zuidgrens van de buren. Dit geeft een onoverzichtelijke en gevaarlijke situatie omdat het zicht op de Zwarte Dijk en het fietspad hier niet wordt ervaren. Er is bewust gekozen om de inrit achter de woning op een ‘centraal’ erf uit te laten komen. Hierdoor krijgen de schuur een relatie met de woning. De tuin komt aan de voorzijde en wordt afgescheiden met een haag. Het achtererf is soberder en bestaat uit singels en bomen. Het zicht op het achterliggende landschap is belangrijk en blijft behouden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00133-VG01_0010.png"

Figuur 3.3: Ruimtelijk kwaliteitsplan (Bron: Ontwerpburo Herbert Oldehinkel)

3.3.2 Extra impuls in de ruimtelijke kwaliteit

Naast de basisinspanning moet de initiatiefnemer ook een extra investering in de ruimtelijke kwaliteit doen. Hierdoor krijgt het gebied haar gewenste impuls. Momenteel staan er oude kippenschuren op het erf. De kippenschuren zijn bedekt met een asbest dak. De stallen staan vlak langs de Zwarte Dijk en verkeren in een matige staat. Rondom deze kippenschuren staan grote coniferen. Al met al een onwenselijk beeld in het landschap. Voorgenoemde stallen zullen gesloopt worden. De asbestdaken worden gesaneerd, en het puin en sloopafval worden afgevoerd. De ‘witte schuur’ zal behouden blijven en behoudt haar functie, in de zin dat hier detailhandel in gebruikte goederen wordt toegestaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00133-VG01_0011.png"

Figuur 3.4: metamorfose 'Witte schuur' (Bron: Ontwerpburo Herbert Oldehinkel)

Door de sloop van de kippenstallen komt de ‘witte’ schuur nog meer in het zicht. Een nadrukkelijke eis vanuit de gemeente Hardenberg is dat deze schuur een facelift krijgt. Momenteel is deze schuur door haar witte kleurstelling erg opvallend en ongepast in het landschap. De kleurstelling van de schuur zal gewijzigd worden naar een gedekte groene of antraciete kleurstelling. Aan de schuur kan een klein accent worden toegevoegd als een witte windveer of goot. De deuren in de schuur zullen ook onopvallend en in dezelfde kleurstelling als de wanden uitgevoerd worden. Op deze wijze zal de schuur goed op gaan in het landschap.

De nieuw te bouwen woning zal tevens moeten passen in haar omgeving. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van heidekleur en/of rode stenen en een pannen dak met een passende kleur. Een rieten dak is onwenselijk en past niet binnen het plangebied. Van oorsprong waren de woningen in het veenkoloniale landschap georienteerd op de wegen. De woning krijgt aan de straatzijde een extra accent. Hierbij kan gedacht worden aan een ramenpartij bij de voordeur, een kleine uitbouw bij de voordeur, of een dakkapel.

De basisinspanning is het aanbrengen van het groen langs de randen van het plangebied. Samen met de extra investering in de ruimtelijke kwalteit krijgt het plangebied een totale gedaantewisseling. Het uiteindelijke beeld is één erf die pas binnen het veenkoloniale landschap. Het volledige ruimtelijke kwaliteitsplan is bijgevoegd in Bijlage 1.