direct naar inhoud van 2.2 Plangebied
Plan: Bestemmingsplan Buitengebied Hardenberg, Zwarte Dijk 33a Lutten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00133-VG01

2.2 Plangebied

Het perceel Zwarte Dijk 33a is gelegen ten noorden van de kern Lutten. De bebouwde kom van Lutten is gelegen op circa 100 meter uit de rand van het perceel. In de huidige situatie is in omliggend plangebied nog veel herkenbaar van oude karakteristieke structuren. Zowel de lintbebouwing van Lutten als Slagharen is nog goed herkenbaar. Achter deze ‘voormalige’ linten zien we de opstrekkende karakteristieke verkaveling van het veenlandschap. Deels zijn oude singels nog aanwezig maar grotendeels zijn ze verdwenen. De ontwikkeling van attractiepark Slagharen heeft het karakter van het gebied sterk veranderd. Was het gebied van oorsprong een vrij open gebied tussen Lutten en Slagharen, is het tegenwoordig een sterk verdicht gebied. Met name aan de zuidzijde van het gebied is de opstrekkende verkaveling nog waarneembaar. Het plangebied ligt duidelijk op de overgang van het hoge droge landschap naar het meer natte veenontginningslandschap. Zoals gezegd is het perceel gesitueerd aan de Zwarte Dijk. De Zwarte Dijk verbindt Slagharen en Lutten met elkaar.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00133-VG01_0005.png"

Figuur 2.3: Ruimtelijk-functionele structuur omgeving plangebied (Bron: Herbert Oldehinkel Landschapsinrichting)

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00133-VG01_0006.png"

Figuur 2.4: Ligging plangebied t.o.v. Lutten en nader ingezoomd op het perceel (Bron: Bingmaps)

De stallen welke gesloopt worden staan parallel aan de Zwarte Dijk. Ze onderscheiden zich van de overige bijgebouwen door de sobere en vervallen staat. Het zijn voormalige kippenstallen met een lage kap en houten wanden. De grote schuur welke behouden blijft heeft een opvallende witte bekleding. De voormalige eigenaar had hier een handelsbedrijf ‘de Witte Schuur’ De schuur valt erg op in het landschap. De eis vanuit de gemeente is dat deze een grondige facelift ondergaat. Ook moet het erf een éénheid blijven. De positie van de woning zal dus aan moeten sluiten op de huidige bebouwing. Bij de nieuw te bouwen woning en de op te knappen schuur hoort ook een weiland, de totale oppervlakte is ongeveer 1,2 ha.

Het perceel grenst aan de noordwestzijde aan het woonperceel Zwarte Dijk 33. Visueel is het plangebied onderdeel van het erf van de buren. Aan de noordoostzijde en zuidoostzijde grenst het perceel aan agrarisch gebied. Aan de westzijde grenst het perceel aan een fietspad, welke is gelegen naast de Zwarte Dijk. Op het perceel zelf is een drietal schuren aanwezig. De schuren die het dichtst op de Zwarte Dijk zijn gesitueerd, verkeren in een matige staat. Het zijn voormalige kippenstallen met een lage kap en houten wanden. Deze schuren zullen gesloopt worden. Dit zal nader beschreven worden in Hoofdstuk 3. De grootste schuur (meest noordelijk) verkeert in betere staat en blijft behouden. Deze schuur is opvallend in het landschap vanwege de witte kleurstelling. De voormalige eigenaar had hier een handelsbedrijf ‘de Witte Schuur’. De witte kleurstelling is goed te zien op figuur 2.5. Tot slot is het perceel deels verhard ter plaatse van de bebouwing. Ten noordoosten van de grote schuur is een houtwal gesitueerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00133-VG01_0007.png"

Figuur 2.5: Straatbeeld voor het perceel en ter hoogte van de kruising Zwarte Dijk - Kiezelweg (Bron: Google Streetview)