direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Bestemmingsplan Buitengebied Avereest, locatie Verlengde Elfde Wijk 16 te Dedemsvaart
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00066-VG01

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Visienota Buitengebied Gemeente Hardenberg

De gemeente Hardenberg heeft de hoofdlijnen van het nieuwe ruimtelijke beleid voor het totale buitengebied van de gemeente Hardenberg geformuleerd in de ‘Visienota Buitengebied Gemeente Hardenberg’. De nota richt zich vooral op de realisatie van ruimtelijke kwaliteiten in het buitengebied.

De ruimtelijke visie zoals vastgelegd in de visienota moet de basis gaan vormen voor een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied in de gemeente Hardenberg. De hoofddoelen van het ruimtelijk beleid zoals verwoord in de 'Visienota Buitengebied' zijn:

  • Op een duurzame en efficiënte wijze ruimte scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies;
  • Het vergroten van de leefbaarheid van het platteland;
  • Het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit.

De gemeente Hardenberg heeft in de visienota voor het buitengebied een aantal economische uitgangspunten gesteld voor economische zones en niet agrarische bedrijvigheid in het buitengebied. De Verlengde Elfde Wijk valt niet binnen een dergelijke zone.

Ten aanzien van niet-agrarische bedrijvigheid buiten de economische zones geldt, dat de ontwikkelingsmogelijkheden per gebied zullen verschillen. In de gemengde gebieden wordt ruimte geboden aan meerdere functies, waaronder bedrijvigheid. In deze gebieden worden ruime mogelijkheden geboden voor (startende) bedrijvigheid in vrijgekomen agrarische bebouwing. Ook komen er mogelijkheden voor bedrijvigheid vanaf bestaande woonlocaties.

In de ecologische zones blijven de mogelijkheden voor nieuwe bedrijvigheid in beginsel beperkt tot vrijgekomen agrarische bedrijfsgebouwen. In de landbouwontwikkelingsgebieden zal, bij initiatieven tot bedrijfsvestiging in vrijgekomen agrarische bedrijfsgebouwen, eerst worden gekeken naar de mogelijkheden om de gebouwen nog overeenkomstig de bestemming te gebruiken.

Het plangebied valt in een gebied dat in de visienota is aangewezen als landbouwontwikkelingsgebied. De landbouw is de overwegende functie in deze gebieden. Dit temeer omdat deze gebieden, gezien hun grootschaligheid en verkavelingspatroon, uitermate geschikt zijn voor de landbouw. De onderhavige ruimtelijke ontwikkeling zal op eigen perceel plaatsvinden. Daarbij vindt er een impuls plaats in de ruimtelijke kwaliteit en wordt voor een nieuwe economische functie ruimte geschapen zonder dat dit ten koste gaan van waardevolle landbouwgronden of hinder oplevert voor de landbouw en haar ontwikkelingsmogelijkheden.

3.3.2 Welstandsnota Hardenberg

Het plangebied is in de welstandsnota aangewezen als 'veenontginninggebied'. Dit komt overeen met 'de laag van het agrarisch cultuurlandschap' zoals de Omgevingsvisie Overijssel 2009 die kent. In figuur 3.6. is een uitsnede van de welstandskaart behorende bij de welstandnota opgenomen

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00066-VG01_0011.png"

Figuur 3.6. Uitsnede welstandskaart gemeente Hardenberg

Gebieden aangeduid als 'veenontginning' zijn na de vervening in de 19e eeuw voornamelijk in gebruik genomen voor akkerbouw. De vaarten en kanalen die gegraven zijn ten behoeve van deze veenontginning zijn nu deels gedumpt. De bebouwing in deze gebieden is voornamelijk georiënteerd op de weg. Tussen de voorgevel en de weg bevindt zich van oudsher het voorerf. De erven zijn voornamelijk rechthoekig en hebben een regelmatige opbouw. Landschappelijke beplanting beperkt zich vooral tot de wegen en erven. Bijgebouwen bevinden zich in deze gebieden voornamelijk achter of naast het erf.

Het beleid van de gemeente is erop gericht om de belangrijkste bebouwingskarakteristieken in deze landschappen te handhaven. Bouwplannen worden beoordeeld op een aantal aspecten die kenmerkend zijn voor de bebouwing in de welstandsgebieden 'veenontginning'. Veelal wordt bij nieuwbouw een erfinrichtingsplan gevraagd. Onderhavige ruimtelijke ontwikkeling wordt ingepast in het landschap waarbij het "Ruimtelijk Kwaliteitsplan" leidend is.

3.3.3 Structuurvisie Dedemsvaart

Op 10 juni 2008 heeft de gemeenteraad van de gemeente Hardenberg de 'Structuurvisie Dedemsvaart vastgesteld. De structuurvisie geeft richting aan toekomstige ontwikkelingen in Dedemsvaart en in het buitengebied van Dedemsvaart.

De ontwikkelingsrichting is gebaseerd op een passende ruimtelijke structuur. Het gaat dan om uitbreiding van het stedelijk gebied, het benutten van mogelijkheden om in te breiden en het bezien van mogelijkheden om lintstructuren te vernieuwen. De ontwikkelingsrichting is ook gebaseerd op de potenties van Dedemsvaart.

De kwaliteiten van de kern Dedemsvaart (onder meer rust en ruimte) komen voor een belangrijk deel voort uit de ligging van de kern in de omgeving. Men nadert Dedemsvaart vanuit de kwaliteiten van het buitengebied, al dan niet via een lintbebouwing. Deze kwaliteit van het buitengebied, die ook op plaatsen ook vanuit de bebouwde kern beleefbaar is, is van groot belang voor de kwaliteit in de kern. Deze kwaliteiten hangen samen met de kenmerkende landschapstypen rond de kern Dedemsvaart: het Essen- en kampenlandschap en het veenontginningslandschap.

De gewenste ontwikkelingsrichting voor het buitengebied sluit aan bij het geldende beleidskader. Algemene doelstelling is een evenwichtige ruimtelijke ontwikkeling van de verschillende functies in het buitengebied. Dit betreft met name de agrarische functie, de functie natuur en landschap en de functie recreatie. In figuur 3.7. is een uitsnede van het structuurbeeld behorende bij de 'Structuurvisie Dedemsvaart' opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00066-VG01_0012.png"

Figuur 3.7. Uitsnede structuurbeeld

De omgeving van het plangebied kenmerkt zich door openheid. Een kwaliteit die kenmerkend is voor veenontginningsgebieden. Het realiseren van een dierenpension heeft enkel betrekking op het perceel zelf en gaat niet ten koste van de openheid in het gebied. Enkel de aanwezige erfbeplanting wordt versterkt.

3.3.4 Conclusie toetsing aan gemeentelijk beleid

De realisatie van een dierenpension past binnen de uitgangspunten van de 'Visienota Buitengebied' en de 'Structuurvisie Dedemsvaart'. In beide visies is het behoud van de openheid in het gebied een belangrijk aspect. De landbouw heeft in het gebied een belangrijke functie en wordt ook volop ontwikkelingsmogelijkheden geboden. De realisatie van een dierenpension gaat niet ten koste van of levert hinder op voor de landbouw en de ontwikkelingsmogelijkheden die het gebied biedt aan de landbouw. Daarbij komt dat er een aanzienlijke impuls gerealiseerd wordt in de ruimtelijke kwaliteit door uitvoering van het "Ruimtelijk Kwaliteitsplan". Uitvoering van dit plan is gegarandeerd doordat een uitvoeringsovereenkomst is gesloten.

Het bouwvoornemen zal nog getoetst worden door de welstand waarbij voldaan moet worden aan de voorwaarden zoals gesteld in deze nota.