direct naar inhoud van 2.4 Provinciaal beleid
Plan: Evenementenhal Hardenberg 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00022-VG01

2.4 Provinciaal beleid

2.4.1 Omgevingsvisie

De Omgevingsvisie van de provincie Overijssel heeft als doel het provinciaal belang en beleid in de fysieke leefomgeving te presenteren. Omdat de verschillende oude plannen zoals het streekplan, het milieubeleidsplan en het waterplan nu allen worden beschreven in één beleidsstuk kunnen verschillende beleidsonderwerpen beter op elkaar worden afgestemd.

De provincie wil aan de hand van de Omgevingsvisie meer op voorhand gaan sturen en is meer gefocust op gebiedsontwikkeling. In de Omgevingsvisie vormen duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit de rode draad.

De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is een belangrijk sturend element binnen Overijssel en beslaat circa 11.000 hectare. Basis voor de bescherming van de EHS is de geldende zonering. De doelstelling is daarnaast het handhaven van de rust en het tegengaan van verstoring en versnippering door het weren van grootschalige nieuwe ontwikkelingen (woningbouw, industrieterrein, grootschalige recreatiebedrijven, infrastructuur en dergelijke).

Het plangebied ligt op ruim 250 meter afstand van de dichtstbijzijnde Ecologische Hoofdstructuur, deze wordt in het westen ruimtelijk gescheiden van de EHS door de spoorlijn en bedrijventerrein. In het zuiden wordt het terrein gescheiden door de Twenteweg, de spoorlijn en akkerland.

Buiten de EHS bevinden zich nog verschillende gebieden met natuurwaarden en beschermde flora en fauna. Deze gebieden zijn niet aanwezig op het huidige bedrijventerrein. Op de aanwezigheid van eventuele beschermde soorten wordt getoetst in paragraaf 3.7 Ecologie van deze toelichting.

Bedrijventerreinen

In Noord-Oost Overijssel heeft Hardenberg een belangrijke functie voor de streek op het gebied van wonen, werken en voorzieningen. Het is voor provincie Overijssel belangrijk dat de functie van Hardenberg in deze behouden en versterkt wordt.

Binnen deze belangrijke functie is de Evenementenhal een grote werkgever en daardoor in economisch opzicht belangrijk voor de regio. Ook om deze reden is het goed dat de Evenementenhal kan uitbreiden op de huidige locatie, zodat deze werkgelegenheid niet verloren gaat.

Duurzaamheid

In de Omgevingsvisie zet de provincie Overijssel sterk in op duurzaamheid. Bij een bedrijventerrein moet hierbij niet alleen gedacht worden aan de manier van produceren, maar ook aan het gebruik van de aanwezige ruimte. Wanneer bedrijven een tekort aan ruimte ervaren wordt er vaak gezocht naar een nieuwe locatie. Het nadeel van deze verhuizingen is dat het leegstand en veroudering van panden in de hand werkt. De provincie streeft er dan dus ook naar om, waar dit mogelijk is, op bedrijventerreinen gebruik te maken van herstructurering.

Het plan voor de uitbreiding van de Evenementenhal in Hardenberg is hier een goed voorbeeld van. In dit plan is er namelijk niet voor gekozen het gehele complex elders opnieuw te bouwen of om de uitbreiding op nog niet bebouwd terrein te laten plaats vinden, maar er wordt hier gebruik gemaakt van het (voormalig) terrein van transportbedrijf Veurink. Dit terrein sluit aan op de gronden die de Evenementenhal nu al bezet, waardoor het binnen het bestaande bedrijventerrein kan uitbreiden.

Ruimtelijke kwaliteit

Ruimtelijke kwaliteit is subjectief en dus moeilijk vast te stellen. Daarom hanteert de provincie Overijssel de volgende definitie: ruimtelijke kwaliteit is datgene dat ruimte geschikt maakt en houdt voor wat voor mens, plant en dier belangrijk is.

Wanneer deze definitie wordt toegepast op de locatie waar de Evenementenhal is gelegen kan er specifieker naar ruimtelijke kwaliteit gekeken worden. Het terrein van transportbedrijf Veurink is gelegen achter het terrein van de Evenementenhal en wordt aan alle zijden ingesloten door de rest van het industrieterrein. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe hal nauwelijks zal opvallen op het bedrijventerrein. Verder sluit de hal goed aan bij de al aanwezige bebouwing van de Evenementenhal.

De provincie verwijst in de Omgevingsvisie ook naar de in de Nota Ruimte genoemde SER-ladder (zie ook paragraaf 2.3.2 SER-Ladder van deze toelichting) als te gebruiken redeneringsmodel bij ruimtelijke plannen.

2.4.2 Omgevingsverordening

Naast de Omgevingsvisie moet er bij ruimtelijke plannen ook rekening gehouden worden met de omgevingsverordening.

Voor bestemmingsplannen worden onder meer principes voor zuinig en zorgvuldig ruimtegebruik opgenomen. Extra ruimtebeslag op een groene omgeving mag bijvoorbeeld alleen indien (her)benutting van bestaande bebouwing in de groene omgeving in redelijkheid niet mogelijk is of als de mogelijkheden voor functiecombinaties op bestaande erven optimaal zijn benut.

Met betrekking tot de ruimtelijke kwaliteit moet in de toelichting worden onderbouwd hoe nieuwe ontwikkelingen bijdragen aan het versterken van de ruimtelijke kwaliteit conform de geldende gebiedskenmerken. Ook dient inzichtelijk te worden gemaakt op welke wijze toepassing is gegeven aan de vier-lagen-benadering en op welke wijze de catalogus Gebiedskenmerken is gebruikt bij de ruimtelijke inpassing. Daarnaast dient in de toelichting te worden gemotiveerd dat een nieuwe ontwikkeling past binnen het ontwikkelingsperspectief dat in de Omgevingsvisie Overijssel 2009 voor het gebied is neergelegd.

In de vierlagenbenadering past het plan binnen de stedelijke laag. Ter plaatse is momenteel sprake van bedrijventerrein 1955-nu. In onderhavig geval is in het plangebied sprake van het ontwikkelingsperspectief "bedrijventerrein".

In de stedelijke laag is de koppeling van de sociale en fysieke dynamiek van stedelijke functies aan het mobiliteitsnetwerk van wegen, paden, spoorwegen en kanalen een belangrijk ordenend principe. Hierin zijn efficiëntie en nabijheid belangrijk vestigingsoverwegingen, maar eigenheid en onderscheidend vermogen worden steeds belangrijker. De steden zijn de economische dragers van de provincie.

2.4.3 Conclusie

Het plan voor de uitbreiding van de Evenementenhal in de gemeente Hardenberg past binnen de Omgevingsvisie van de provincie Overijssel. Dit omdat bij de uitbreiding gebruik gemaakt wordt van een bestaand terrein welke geherstructureerd wordt ten behoeve van de uitbreiding. De provincie ziet herstructurering als een belangrijke manier om veroudering en leegstand op bedrijventerreinen tegen te gaan. Ook is herstructureren een duurzame manier van bouwen, omdat er geen nieuwe grond aan het bedrijventerrein toegevoegd hoeft te worden en wordt de ruimtelijke kwaliteit hierdoor gewaarborgd. Verder heeft de provincie gesteld dat het belangrijk is om Hardenberg verder te ontwikkelen als regionaal centrum. De uitbreiding bij de Evenementenhal draagt hieraan bij.