direct naar inhoud van 3.2 Beeldkwaliteit
Plan: Haaksbergen-Dorp, deelplan De Els, partiële herziening woningbouwlocatie De Greune
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1097-0002

3.2 Beeldkwaliteit

Onderhavig bestemmingsplan regelt het gebruik en de maximale maatvoering van bebouwing in het plangebied. Het bestemmingsplan heeft een globaal karakter en vraagt bij de uitvoeringsfase duidelijke richtlijnen voor de te realiseren bebouwing. Deze richtlijnen wordt in het beeldkwaliteitplan beschreven. Het beeldkwaliteitplan wordt eveneens door de gemeenteraad vastgesteld en bepaalt daarmee niet-ruimtelijke aspecten als het uiterlijk van de bebouwing en de niet bebouwde ruimte.

Stedebouwkundige invulling

In het plangebied worden circa 40 grondgebonden woningen gerealiseerd met een eigen ontsluitingsstructuur. Richting het Raabos wordt een ruime groene voorruimte gereserveerd als onderdeel van de groene long. De ruimte wordt ingericht als kijk en gebruiksgroen. De vanaf de Hengelosestraat en Veldmaterstraat zichtbare bebouwingsrand van het plangebied vormt een belangrijke beeldbepalende wand als oriëntatiepunt vanaf de kruising Hengelosestraat en de Veldmaterstraat en daarmee de afronding van de ruimtelijke structuur in dit gebied.

De woningen achter dit oriëntatiepunt vormen tezamen een klein besloten binnenhof.

Basisprincipes stedebouwkundig plan en het beeldkwaliteitplan

Het stedebouwkundig plan en de uitwerking in het beeldkwaliteitplan reageert op de belangrijke gegevenheden vanuit de omgeving:

  • Het versterkt de groene relatie met het Raabos en de groene long richting het buitengebied en het centrum van Haaksbergen middels een parkgebied;
  • Rand/frontwoningen richten zich op het groene oriëntatiepunt Raabos en het samenkomen van zichtassen en wegen aan de zuidrand van het plangebied;
  • Het aansluiten van de groenstructuur op de bomenlanen en integreren bestaand groen;
  • Sluit aan op de kleinschalige opzet omliggende woonbebouwing;
  • Heeft een autonoom karakter wat herkenbaar is in de geïndivualiseerde architectuur;
  • Is een duidelijke afronding van de bebouwde omgeving richting de groene omgeving;
  • Vormt als zodanig een markering ten opzichte van de omgeving.

Vertaling in beeldkwaliteit

De Greune heeft drie sfeergebieden, een groen sfeergebied en twee sfeergebieden in de gebouwde ruimte. De inrichting van de groene en openbare ruimte vormt de rustige omlijsting van een geïndividualiseerde bebouwingswijze. De mate waarin er verwantschap is in massaopbouw, materialisering en detaillering verdeelt de bebouwde ruimte in 2 sfeergebieden, namelijk de beeldbepalende randbebouwing en het gebied hierachter.

Het gehele beeldkwaliteitsplan is als bijlage 2 toegevoegd.