direct naar inhoud van 4.11 Archeologie
Plan: Bedrijventerreinen Stepelo en de Greune
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1085-0002

4.11 Archeologie

Kader

Met de ondertekening van het Verdrag van Valletta (Malta) in 1992 is in Nederland de beleidsmatige zorg voor het archeologisch bodemarchief aanzienlijk toegenomen. In het verdrag staat: Archeologische waarden dienen als onvervangbaar onderdeel van het culturele erfgoed te worden meegenomen en te worden ontzien bij de ontwikkeling en besluitvorming van ruimtelijke plannen.

Met het in werking treden van de Wet op de archeologische monumentenzorg in september 2007 is het verdrag wettelijk verankerd en is de Monumentenwet 1988 herzien. Het belangrijkste doel van deze wet is het behoud van het archeologisch erfgoed ter plekke. Het is verplicht om in het proces van ruimtelijke ordening tijdig rekening te houden met de mogelijke aanwezigheid van archeologische waarden en een afweging te maken. Vroegtijdig onderzoek maakt ruimte voor de overweging om archeologievriendelijke alternatieven toe te passen. Wie dan ondanks de aanwezigheid van archeologische waarden toch de grond in wil, moet archeologisch (voor)onderzoek doen en de kosten daarvan op zich nemen. Ook als het onderzoek uiteindelijk tot een opgraving leidt.

Toetsing plangebied

De gemeente Haaksbergen heeft voor heel de gemeente archeologische onderzoek laten uitvoeren. Op basis hiervan zijn aan de gronden archeologische waarden toegekend en hieraan verbonden beleidsuitgangspunten indien op deze gronden bodemingrepen voorzien zijn. Dit beleid is tot op heden nog niet door de gemeenteraad vastgesteld.

Op basis van de archeologische waardenkaart (zie onderstaande uitsnede) kan worden geconstateerd dat aan het plangebied hoofdzakelijk een middelmatige (geel) archeologische waarde wordt toegekend. Enkele kleine gebieden hebben een lage (wit) of hoge (oranje) archeologische waarden.

Op grond van het aan deze waarden gekoppelde beleid kan het volgende gesteld worden:

  • Lage waarde (wit): archeologisch inventariserend veldonderzoek is verplicht bij bodemingrepen groter dan 5 hectare;
  • Middelmatige waarde (geel): archeologische inventariserend veldonderzoek is verplicht bij bodemingrepen groter dan 250 m2 én de ingreep dieper reikt dan 40 cm -mv.;
  • Hoge waarde (oranje): archeologische inventariserend veldonderzoek is verplicht bij bodemingrepen groter dan 100 m2 én de ingreep dieper reikt dan 40 cm -mv.

Aangezien het bestemmingsplan een conserverend plan betreft, waarbij geen concrete ontwikkelingen voorzien zijn, zal als onderdeel van dit bestemmingsplan geen aanvullend archeologisch onderzoek uitgevoerd worden.

Om de archeologische waarden in het plangebied te waarborgen zal in dit bestemmingsplan middels dubbelbestemmingen de beleidsuitgangspunten planologisch vastgelegd worden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0158.BP1085-0002_0022.jpg"

Afbeelding 4.11: Uitsnede archeologische waardenkaart (bron: Archeologie beleid gemeente Haaksbergen)

Conclusie

Op basis van het (niet vastgestelde) gemeentelijk archeologisch beleid, wordt geconcludeerd dat het plangebied grotendeels een middelmatige archeologische waarde heeft, kleine gebieden hebben een lage of hoge waarde. In onderhavig bestemmingsplan zal middels het toekennen van de bestemming Waarde - Archeologie de archeologische waarden in het plangebied voldoende beschermd worden.