direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Bedrijventerreinen Stepelo en de Greune
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1085-0002

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Structuurplan Haaksbergen 2015

Op 12 juli 2006 heeft de gemeenteraad van Haakbergen het Structuurplan Haaksbergen 2015 vastgesteld. Hierin zijn de toekomstige ruimtelijke claims voor wonen, werken en recreatie vastgelegd, waaronder de ontwikkelingsrichting voor nieuwe bedrijventerreinen.

Het structuurplan was reeds van kracht ten tijde van de inwerkingtreding van de Wro op 1 juli 2008. Het structuurplan is daarom op basis van het overgangsrecht Wro gelijk gesteld aan een structuurvisie op basis van de Wro.

afbeelding "i_NL.IMRO.0158.BP1085-0002_0011.jpg"

Afbeelding 3.2: Kaart Toekomstvisie Structuurplan Haaksbergen

Ten aanzien van de bedrijventerreinen Stepelo en de Greune staan in het Structuurplan geen specifieke uitgangspunten beschreven. Wel wordt uitvoerig ingegaan op de toekomstige uitbreiding van het bedrijventerrein Stepelo richting het noorden, Stepelerveld genaamd. Deze ontwikkeling wordt in een separaat bestemmingsplan mogelijk gemaakt.

3.4.2 Bedrijventerreinvisie

De gemeente Haaksbergen beschikt niet langer over direct uitgeefbaar bedrijventerrein. Om in de nabije toekomst aan de reguliere vraag te kunnen voldoen, dient de gemeente in een nieuwe voorraad aan bedrijfskavels te voorzien. Haaksbergen wil graag inzetten op een gedifferentieerd aanbod van bedrijventerreinen, voor zowel de vestiging van kleine en grote bedrijven, bestaande en startende bedrijven, de productiegerichte, de zwaardere en de hoogwaardigere bedrijven.

De ontwikkeling van nieuw bedrijventerrein is niet zomaar mogelijk. Door de provincie Overijssel is in de Omgevingsvisie vastgelegd dat gemeenten over een zogenaamde bedrijventerreinenvisie dienen te beschikken om nieuwe bedrijventerreinen te kunnen ontwikkelen. Een samenhangende visie op de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen in relatie tot de bestaande terreinen.

De gemeente Haaksbergen heeft op 25 november 2009 de Bedrijventerreinenvisie Haaksbergen vastgesteld. De geactualiseerde visie is op 26 januari 2011 vastgesteld. Met deze visie komt de gemeente tegemoet aan de wens van de provincie. Daarnaast vormt deze bedrijventerreinenvisie een wezenlijke rol bij de onderbouwing van de behoefte aan nieuw bedrijventerrein.

De bedrijventerreinvisie gaat tevens in op de wijze waarop de gemeente tegen de bestaande bedrijventerreinen aankijkt. De gemeente heeft ten aanzien van de bestaande bedrijventerreinen twee beleidsambities vastgesteld:

  • 1. De ruimte op de bestaande bedrijventerreinen beter benutten door het kwaliteitsniveau van deze terreinen te verhogen en te behouden;
  • 2. De ruimte op en grenzend aan de bestaande bedrijventerreinen beter benutten door de uitbreidingsmogelijkheden van bedrijven op de bestaande locatie te optimaliseren.

Het onderhavige bestemmingsplan voorziet in bovenstaande ambities door flexibele gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden op te nemen om zodoende een aantrekkelijk vestigingsklimaat, in aansluiting op de voorziene uitbreiding van het bedrijventerrein Stepelo, te creëren.

3.4.3 Toekomstige bedrijventerrein Stepelerveld

De gemeente Haaksbergen is voornemens, om tegemoet te komen aan de vraag naar nieuwe bedrijfskavels, het gebied bekend als het Stepelerveld te ontwikkeling als bedrijventerrein. Het toekomstige bedrijventerrein grenst aan de noordzijde van het plangebied van dit bestemmingsplan.

Op het bedrijventerrein Stepelerveld zal ruimte worden geboden aan bedrijven tot een maximale categorie van 4.1. Het bedrijventerrein zal hoofdzakelijk via de Kolenbranderweg ontsloten worden waarmee een optimale aansluiting op de toekomstige N18 bewerkstelligd wordt.

De eerste fase in de ontwikkeling van dit bedrijventerrein zal verkeerskundig op het bedrijventerrein Stepelo aangesloten worden middels het doortrekken van de Bouwstraat.

afbeelding "i_NL.IMRO.0158.BP1085-0002_0012.jpg"

Afbeelding 3.3: Verbeelding voorontwerp bestemmingsplan Bedrijventerrein Stepelerveld (planbegrenzing is inmiddels gewijzigd)

3.4.4 Toekomstige situatie N18, Kolenbranderweg en Noordsingel

N18/Kolenbranderweg

De rijksweg A18/N18 loopt van Zevenaar naar Enschede over een lengte van 65 kilometer. Het deel van Zevenaar tot Varsseveld is de snelweg A18. Het deel van Varsseveld naar Enschede, de autoweg N18, wordt ook wel Twenteroute genoemd. Deze N18 voldoet niet meer aan de eisen voor verkeersveiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid. Daarom is een nieuw tracé noodzakelijk.

Hiertoe heeft er van 18 november tot en met 29 december 2011 een ontwerp-tracébesluit ter inzage gelegen waarop de definitieve toekomstige route van de N18 staat weergegeven. Hierin wordt uitgegaan van onderstaande situering met een ontsluiting voor Haaksbergen ter plaatse van de Kolenbranderweg. Deze Kolenbranderweg dient tevens aangepast te worden ten behoeve van het extra verkeer. Om die reden is de woning aan de Kolenbranderweg buiten het plangebied gelaten. Hiervoor zijn de planologische procedures reeds gestart.

afbeelding "i_NL.IMRO.0158.BP1085-0002_0013.jpg"

Afbeelding 3.4: Kaart toekomstige situatie N18 en Kolenbranderweg

Noordsingel
De Noordsingel vormt straks tevens een lokale ontsluitingsweg voor de wijk Hassinkbrink, de bedrijventerreinen Stepelo en de Greune en toekomstig woongebied in de Veldmaat. Het is een lokale weg, uitgevoerd als wijksontsluitingsweg en er geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer. Met de aansluiting van de Noordsingel op de Enschedesestraat is de rondweg van Haaksbergen voltooid.

3.4.5 Notitie Detailhandel en kantoren op bedrijfsterreinen

De gemeente Haaksbergen heeft in mei 2001 de beleidsnotitie "Detailhandel en kantoren op bedrijfsterreinen" opgesteld. In deze notitie is aandacht besteed aan de wenselijkheid van detailhandel en van ondergeschikte en/of zelfstandige kantoorruimten op bedrijfsterreinen. Ten aanzien van detailhandel op bedrijfsterreinen is het volgende beleid geformuleerd:

  • Winkelvoorzieningen dienen in het centrumgebied van Haaksbergen gevestigd te worden, waarbij de concentratiegedachte richtinggevend is;
  • Bouwmarkten, tuincentra en individuele meubeltoonzalen met een oppervlakte groter dan 1.000 m2 mogen worden gevestigd op een bedrijventerrein (via vrijstelling);
  • Detailhandel in volumineuze goederen zoals auto's, boten, caravans, keukens en badkamers en landbouwwerktuigen met een oppervlakte groter dan 1.000 m2 mogen gevestigd worden op een bedrijfsterrein. Hierbij geldt dat brancheverwante detailhandel met een maximum van 10% van de vloeroppervlakte en een maximum oppervlak van 100 m2 wordt toegestaan (via vrijstelling).
  • Detailhandel als ondergeschikte nevenactiviteit van industrie en ambacht (dat wil zeggen verkoop van in eigen bedrijf vervaardigde goederen) is toegestaan op bedrijfsterreinen. Voor de detailhandel die wordt toegestaan geldt een maximum van 10% van de vloeroppervlakte en een maximum oppervlakte van 100 m2 (via vrijstelling);
  • Detailhandel in brand- en explosiegevaarlijke stoffen (via vrijstelling).

Ten aanzien van kantoren op bedrijfsterreinen is het volgende beleid geformuleerd:

  • Het gebruik van delen van een pand ten behoeve van een kantoorfunctie is enkel toegestaan indien het ondergeschikte werkzaamheden ten behoeve van de bedrijfsvoering ter plaatse betreft;
  • Het gebruiken van (een deel) van pand ten behoeve van een zelfstandige kantoorvoorziening is niet toegestaan.

Conform het beleid zal binnen het plangebied volumineuze en perifere detailhandel middels een afwijkingsbevoegdheid mogelijk worden gemaakt. Gelet op de wens van de gemeente om voor de bedrijventerreinen ruimte te bieden voor mogelijke toekomstige ontwikkelingen, is er in dit bestemmingsplan voor gekozen in afwijking van het beleid uit 2001 zelfstandige kantoren middels een afwijkingsbevoegheid toe te staan. In de bedrijventerreinvisie is al opgenomen dat bij de ontwikkeling van Stepelerveld, als uitbreiding van Stepelo, de mogelijkheid van vestiging van kantoren mogelijk moet zijn.

3.4.6 Externe veiligheidsbeleid gemeente Haaksbergen 2006-2010

De gemeente Haaksbergen is bezig met de actualisatie van het geldende externe veiligheidsbeleid. Momenteel is het beleid, vastgelegd in 2007, nog van kracht. In de beleidsnota staat beschreven welke externe veiligheidsaspecten in de gemeente Haaksbergen aanwezig zijn en op welke wijze hiermee omgegaan dient te worden. Op basis van deze beleidsnota kan worden geconcludeerd dat in het plangebied en de directe omgeving daarvan geen risicobronnen ten aanzien van externe veiligheid aanwezig zijn. Zo zijn er geen risicovolle inrichtingen (BEVI-inrichtingen) aanwezig, is geen van de omliggende wegen aangewezen als route voor het vervoer van gevaarlijke stoffen en zijn er geen buisleidingen aanwezig welke gebruikt worden voor het grootschalig vervoeren van gevaarlijke stoffen (bijv. gasleidingen). Wel zal het bedrijf Unipro zich vestigen op het bedrijventerrein Stepelerveld, in paragraaf 4.7 zal hier nader op worden ingegaan.

In de beleidsnota wordt enkel gesproken over de mogelijke vestiging van een lpg-tankstation op bedrijventerrein De Greune aan de Noordsingel. Er wordt nu alleen een tankstation gerealiseerd zonder een verkooppunt van lpg.