direct naar inhoud van 3.2 Gemeentelijk beleid
Plan: Centrum Haaksbergen, partiële herziening Marktplan
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1082-0002

3.2 Gemeentelijk beleid

Woonvisie

De Woonvisie met als ondertitel 'Keuzes voor de toekomst, een woonvisie van nu naar 2020' is op 21 december 2011 vastgesteld. Hierin verwoordt de gemeente de behoefte aan woningen. Keuzevrijheid, flexibiliteit en jong & oud zijn belangrijke thema's in de woonvisie. Bouwen voor leegstand moet voorkomen worden en een evenwichtige bevolkingsopbouw wordt nagestreefd.

De woonvisie is leidend voor de ontwikkelingen ten aanzien van woningbouw. Tussen 2011 en 2015 is er een woningbehoefte van totaal 341 woningen in de gehele periode. Voorlopig lijkt dit op basis van de woningbouwplannen tot 2015 gerealiseerd te worden (waaronder Marktpromenadeplan). De woonvisie zal in de toekomst worden geëvalueerd en waar nodig worden bijgesteld aan de hand van de aangepaste bevolkingsgroeiprognoses.

Toekomstvisie Haaksbergen (2005)

Op 14 december 2005 heeft de gemeenteraad de Toekomstvisie 2030 vastgesteld. Deze visie bevat een wensbeeld voor Haaksbergen in 2030 en omvat verder strategische doelen op het gebied van wonen, werken en welzijn. Met betrekking tot het plangebied wordt het wensbeeld voor het centrum beschreven als een centrum waar iets te beleven valt voor de toeristen en vooral ook voor de eigen inwoners. Onder meer door een divers aanbod van woningen, winkels en horeca en een bijzondere en gezellige inrichting met de Markt als middelpunt van alle voorzieningen en activiteiten. Woningen boven winkels kunnen, vooral ook buiten de openingstijden van de winkels voor extra levendigheid zorgen. Ook is er daardoor meer sociale controle en veiligheid in het centrumgebied. Binnen voorliggend bestemmingsplan wordt het wonen boven winkels mogelijk gemaakt hetgeen goed aansluit bij de Toekomstvisie Haaksbergen.

Structuurplan 2015 (2006)

In het structuurplan wordt in grote lijnen de ruimtelijke ontwikkelingen van Haaksbergen, Buurse en St. Isidorushoeve aangegeven. Het structuurplan is door de gemeenteraad op 12 juli 2006 vastgesteld en heeft als doel op de langere termijn richting te geven aan de ruimtelijke ontwikkeling van het stedelijk gebied van de gemeente Haaksbergen. In het structuurplan wordt een eerder opgesteld plan (goedgekeurd door gemeenteraad 1999) voor het centrum als gegeven beschouwd. Vermeld wordt dat voor het structuurbeeld vooral de poorten naar het centrum van belang zijn. Immers de routes vanuit de wijken naar het centrum zouden bij de poorten moeten uitkomen. Het eerder opgestelde plan voor het centrum komt op diverse punten overeen met het voorliggende plan. Doel is een compact en dynamisch centrum. In het structuurplan worden diverse verbeterpunten genoemd, zoals de verlevendiging van het centrum, verbetering van de concurrentiepositie winkels, de gewenste toename van groen in het centrum en de verbetering van de verkeersstructuur.

Prestatieafspraak

De gemeente heeft in 2010 prestatieafspraken Wonen gemaakt met de provincie Overijssel. Voor wat betreft het kwantitatieve aspect is hierbij onder andere het volgende afgesproken. Het uitgangspunt is dat 75% van de woningbouwopgave zal worden gerealiseerd in binnenstedelijke inbreidingslocaties en 25% in uitbreidinglocaties. Eén en ander is conform de prestatieafspraken Wonen gemeente Haaksbergen 2010-2015 die met de provincie Overijssel zijn vastgelegd. De geprognosticeerde groei op basis van Primos 2007 inclusief sloop en vervangende nieuwbouw bedraagt in deze periode 480 woningen waarvan dan 360 woningen binnenstedelijk zullen worden gerealiseerd

Welstandsnota

Op grond van de Woningwet zijn gemeenten voor het welstandstoezicht verplicht te beschikken over een door de gemeenteraad vastgestelde welstandsnota. De Welstandscommissie dient vervolgens de bouwplannen aan deze, door de gemeenteraad geformuleerde en voor iedereen kenbare, uitgangspunten te toetsen. De Welstandsnota Haaksbergen is niet gericht op het realiseren van dergelijke ingrijpende invullingen in de bestaande structuur. Om deze reden is voor de toetsing van onderhavig plan een separaat beeldkwaliteitsplan opgesteld dat tezamen met het bestemmingsplan zal worden vastgesteld, zie ook paragraaf 4.5.

Haalbaarheidsstudie De Markt Centraal

Op 30 november 2011 heeft de gemeenteraad De Haalbaarheidsstudie De Markt Centraal als ruimtelijk kader vastgesteld voor de ontwikkelingen in het centrum van Haaksbergen. In de haalbaarheidsstudie zijn de belangrijkste uitgangspunten en de ontwikkelingskansen voor een centrumproject rondom de Markt uiteengezet. Deze studie is daarmee de onderlegger voor het bestemmingsplan en wordt in navolgend hoofdstuk beschreven.

Notitie inbreidingslocaties

Het structuurplan voor Haaksbergen gaat er vanuit dat 50% van de tot 2015 te bouwen woningen (1.400) in de bestaande kern Haaksbergen worden gebouwd. Ter uitvoering van die binnenstedelijke bouwopgave is door burgemeester en wethouders een notitie 'Inbreidingslocaties Haaksbergen 2015' opgesteld en nadien door de raad gedeeltelijk vastgesteld.

Deze notitie bevat een inventarisatie van 30 plekken in de bebouwde kom die in aanmerking komen voor (her)ontwikkeling en het realiseren van (een deel van) de bouwopgave van 700 woningen voor de komende jaren. De nota geeft onder meer de stedenbouwkundige randvoorwaarden en de prioriteit van de gemeente aan en is bedoeld als een richtlijn (geen blauwdruk) voor projectontwikkelaars en anderen.

Flankerend beleid

Het rapport 'Flankerend beleid Ontwikkeling Marktpromenadeplan' (12 december 2007) is opgesteld om de toekomstwaarde van de panden in de straten in het centrumgebied duidelijk in beeld te krijgen. Het beleid is er niet op gericht om bestaande rechten vast te leggen. Het wil door het bieden van eventueel extra functionele en ruimtelijke mogelijkheden de eigenaren stimuleren om te verplaatsen naar het Marktplan (voorheen Marktpromenadeplan) en tegelijkertijd de vrijkomende locaties te herontwikkelen, zodat ook een positieve impuls wordt gegeven aan de overige straten in het centrumgebied van Haaksbergen. Belangrijkste aandachtspunt is daarbij de concentratie van detailhandel binnen de centrumring.