direct naar inhoud van 4.4 Water
Plan: Bedrijventerrein Stepelerveld, fase 1a
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1075-0003

4.4 Water

De belangrijkste beleidsdocumenten waarin de waterhuishoudkundige doelstellingen zijn beschreven zijn 4e Nota Waterhuishouding, Anders omgaan met water: Waterbeleid 21e eeuw, de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), Beleidslijn Grote Rivieren en de Nota Ruimte.

De watertoets - zoals deze in het kader van ruimtelijke plannen dient te worden uitgevoerd - is het gehele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. De watertoets wordt uitgevoerd binnen de bestaande wet- en regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening en water. De watertoets vormt de verbindende schakel tussen het waterbeheer en de ruimtelijke ordening.

In het kader van de Watertoets en de Keur heeft voor het bestemmingsplan Stepelerveld tweemaal overleg plaatsgevonden met de gemeente Haaksbergen en het Waterschap Regge en Dinkel. Met de provincie Overijssel is eenmaal contact geweest. In het proces van de Watertoets zal de provincie zich laten vertegenwoordigen door het Waterschap Regge en Dinkel.

In de Watertoetsbijeenkomsten zijn randvoorwaarden naar voren gekomen die de waterbeheerders stellen aan het toekomstige watersysteem op het bedrijventerrein Stepelerveld. Een uitgebreide beschrijving van de watertoets is opgenomen in de rapportage 'Bureaustudie fase 1 Bedrijventerrein Stepelerveld Water' die als Bijlage 4 is opgenomen bij deze toelichting.

Op basis van de waterparagraaf wordt een wateradvies aangevraagd bij waterschap Regge en Dinkel. In dit kader worden dan ook alle relevante waterhuishoudkundige aspecten meegenomen in het onderhavige plan.

Wateropgave Stepelerveld

De wateropgave voor Stepelerveld is globaal bepaald op basis van het globale bestemmingsplan en plankaart. Daarbij is gebruik gemaakt van principe-dwarsprofielen van zijwegen (standaard straat) en hoofdweg. Voor de verhouding tussen dak, terreinverharding en groen op uitgeefbaar terrein is een verhouding van 45%-45%-10% gebruikt.

Voor water is ruimte gereserveerd binnen de plangrens en op openbaar terrein. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen vuil en schoon hemelwater. Vuil hemelwater is afkomstig van wegen en terreinverharding. Het dakwater wordt als schoon aangemerkt.

Het wegwater van de hoofdweg en het terreinwater van de aangrenzende percelen wordt in de brede groenzone van de hoofdweg gezuiverd, geborgen en geïnfiltreerd. Het wegwater van de zijwegen en het terreinwater van de aangrenzende percelen wordt in de smalle groenzone van de zijstraat gezuiverd en deels geborgen. Het water kan via een overloopconstructie naar het oppervlaktewater aan de oost- en westrand of naar de brede groenzone van de hoofdweg weglopen. Hier vindt aanvullende berging en infiltratie plaats. Het dakwater wordt in een grote ondergrondse leiding opgevangen, geborgen en getransporteerd naar oppervlaktewater of de brede groenzone van de hoofdweg. Ook dient de ondergrondse leiding voor transport van gezuiverd hemelwater van de zijwegen en aangrenzende terreinverharding.

Via een noodoverloop op de vijver van het bedrijventerrein Stepelo of op de bestaande watergangen rond het gebied kan het water bij extreme neerslaggebeurtenissen versneld overstorten zonder wateroverlast te veroorzaken.

In het plangebied liggen twee waterlopen (20-5-2-1 en 20-5-2-4). Voor werkzaamheden binnen de beschermingszone van de legger der wateren van het Waterschap Regge en Dinkel dient bij het waterschap vooraf toestemming te worden gevraagd.

Deze waterparagraaf omvat enkel het principe van afwatering, zuivering, berging en infiltratie, alsmede de randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan. De uitwerking van het watersysteem wordt door de gemeente Haaksbergen in samenspraak met het Waterschap Regge en Dinkel uitgevoerd.

Waterkwaliteit

Het hemelwater dat van daken afstroomt is aan te merken als schoon. Zuivering van dit water is dan ook niet noodzakelijk. Dit geldt niet voor hemelwater dat van terreinverharding en wegen op openbaar terrein komt. Dit hemelwater is door de vele vervoersbewegingen vervuild met olie, PAK en zware metalen. Het vervuilde hemelwater wordt naar de bovengrondse infiltratievoorzieningen in de groenzone geleid. Hier is een infiltratievoorziening met bodempassage aanwezig. In de bodempassage worden stoffen als olie, PAK en zware metalen vastgelegd in de humeuze en lutumrijke bovengrond.

Het gebruik van uitloogbare materialen (lood, koper, zink) is niet toegestaan om de waterkwaliteit te bewaken. Daarnaast worden strooizout en chemische onkruidbestrijding niet of met mate gebruikt.

Ontwatering

De huidige ontwatering (afstand tussen hoogste grondwaterstand en maaiveld) wordt ingeschat tussen 0,3 en 0,6 meter. Dit is te weinig voor een bedrijventerrein met zware verkeersbelasting. Een ontwatering van 1,0 meter is voor primaire wegen en bedrijventerreinen vereist. Om voldoende ontwatering te bereiken wordt het huidige maaiveld opgehoogd. Dit gebeurd conform de principes van duurzaam stedelijk water.

Conclusie bedrijventerrein Stepelerveld , fase 1a

Voor het onderhavige bestemmingsplan voor fase 1a van het bedrijventerrein Stepelerveld, dat gesitueerd is in het zuidwestelijk deel van het bedrijventerrein Stepelerveld, geldt dat de waterparagraaf zoals hierboven beschreven is voor het hele bedrijventerrein Stepelerveld leidend is.