direct naar inhoud van 6.3 Uitwerking Landschapsplan
Plan: Buitengebied, partiële herziening Oude Enschedeseweg ongenummerd te Haaksbergen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1067-0004

6.3 Uitwerking Landschapsplan

De perceelsgrens blijft grotendeels omzoomd. Achterop het perceel (noordwest-noord-noordoost) zal dit bestaan uit een natuurlijke vegetatie van struweel en bomen. Meer naar het erf/de woning zal een meer natuurlijke kruidenvegetatie met extensief beheer worden ontwikkeld om aansluiting te vinden bij het (toekomstig) natuurgebied aan de overzijde. Tevens versterkt dit de biodiversiteit op de kavel.

De locatie van de woning wordt meer aan de voorzijde op de kavel gepositioneerd maar wel in relatie tot de andere erven. Hierdoor ontstaat een evenwichtig cluster van erven. Bovendien ontstaat hierdoor de mogelijkheid om het “landschap” om de woning naar de voorzijde door te zetten waardoor ook vanaf de weg het beeld van een woning in het landschap ontstaat en niet een woning met een voortuin aan de weg.

De “gestrooide”solitaire bomen en boomgroepen worden ingezet om de een geleding van ruimtes op het perceel te bewerkstelligen. Er ontstaan hierdoor verschillende ruimtes die als verschillende sferen worden uitgewerkt: gazon, weide, oever en vijvergebied.

Vanaf de Oude Enschedeseweg ligt de inrit informeel tussen een boomgroep in het gras.

Vervolgens is er de sfeer van entree, tuin en terras rondom de woning. Hierbij geven hagen (1,20m hoog) een duidelijk kader van deze ruimte. Aan de achterzijde gaat deze sfeer van tuin en terras over in een gazon met bomen en boomgroepen overgaand in een gedeelte dat meer het karakter heeft als van een weide (ruw gras). De toegepaste bomen in het landschapsplan zijn inheems, hebben een inheems karakter of passen bij een erf.

Achterop het perceel wordt de aanwezige poel opgenomen in het landschapsplan. De aanwezige kwaliteiten van deze natte plek in het landschap worden versterkt. Nu ligt de poel enigszins verscholen tussen het opgaande groen. Voor vlinders en andere insecten is zo’n poel interessant wanneer de hoeveelheid en kwaliteit van die gradiënten toeneemt. In dit landschapsplan wordt de poel vergroot door gradiënten toe te voegen als ondiep water, plas-dras en kruidige oever en de poel zich kan ontwikkelen tot een ecologisch interessant landschapselement.

Een en ander is visueel weergegeven in onderstaande afbeeldingen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0158.BP1067-0004_0015.png"

Figuur 6.1. Landschapsplan in de context (Bron: Bijkerk c.s. tuin en landschapsarchitecten)

afbeelding "i_NL.IMRO.0158.BP1067-0004_0016.png"

Figuur 6.2. Landschapsplan (Bron Bijkerk c.s. tuin en landschapsarchitecten)

afbeelding "i_NL.IMRO.0158.BP1067-0004_0017.png"

Figuur 6.3. Maquettefoto (bron: Jan Scharenborg)

Verkeer en parkeren

De nieuwe percelen worden ontsloten via de Oude Enschedeseweg. Gelet op de functie van deze weg levert dat vanuit verkeerskundig oogpunt geen bezwaren op. Parkeren ten behoeve van de woning vindt plaats op eigen grond.

Resumerend wordt gesteld dat met het inrichtingsplan wordt aangesloten bij het huidige landschap. Tegen de wijziging van de bestemming bestaat vanuit ruimtelijk en planologisch oogpunt geen overwegende bezwaren. De uitvoering van het landschapsplan is geborgd in de overeenkomst rood voor rood.