direct naar inhoud van 6.2 Uitgangspunten voor ontwerp
Plan: Buitengebied, partiële herziening Oude Enschedeseweg ongenummerd te Haaksbergen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1067-0004

6.2 Uitgangspunten voor ontwerp

Het ontwerp is in belangrijke mate gebaseerd op het thans aanwezige landschap.

Geomorfologie en Historie

De kavel is gesitueerd in een voormalige heideontginning en heeft dan ook de karakteristieke landschapskenmerken van een heideontginning. Op het fragment van de geomorfologische kaart (figuur 2.1.) is te zien dat het gebied uit een grondmorene bestaat die is bedekt met dekzand. Op de historische kaart van 1880 (figuur 2.2.) is de ontginning van de heide met de karakteristieke langwerpige verkavelingen zichtbaar.

Huidige landschap

In het huidige landschap is de oude verkavelingstructuur nog steeds zichtbaar. Wel heeft er gedurende de afgelopen 100 jaar een zekere mate van “verdichting” van het open heideontginninglandschap plaatsgevonden (bossen, houtwallen, woningen). Zo ook bij deze kavel. Dit laat zien dat een landschap geen statisch gegeven is maar aan veranderend gebruik onderhevig. De agrarische functie wordt hier geleidelijk en gedeeltelijk vervangen door meer natuur en in het agrarisch landschap wordt tegenwoordig ook meer gewoond.

De huidige kavel is momenteel onbebouwd. De kavelgrenzen zijn begroeid geraakt met struweel. Grenzend aan het hier betreffende perceel bevinden zich nog twee andere erven. Aan de overzijde ligt een bosgebied. Het perceel heeft nu een agrarische karakter met achter op het perceel een poel in een cluster van opgaand groen.

Concept Landschapsplan

De verschijningsvorm van het perceel gaat door de nieuwe bebouwing veranderen en lijkt daarmee op de andere twee nabij gelegen erven. Het landschapsplan is dan ook de uitwerking van de conceptgedachte waarbij de landschappelijke ingrediënten die dit kleine wooncluster in het landschap typeren, worden ingezet om ruimtelijk aansluiting te vinden bij datzelfde wooncluster in dit landschap.

Deze ingrediënten zijn:

  • 1. Houtwal en/of singelomzoming van de kavels
  • 2. De verschillende locatie van bebouwing op de erven (voor en achter op de kavels), de verschillende situering van de gebouwen op de kavel.
  • 3. De “gestrooide”solitaire bomen en/of boomgroepen als geleding en opdeling van (interne) ruimtes.

Deze drie ingrediënten zijn gebruikt de nieuwe woning te positioneren en het landschapsplan vorm te geven.