direct naar inhoud van 2.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Haaksbergen-Dorp, partiële herziening Frankenhuisterrein
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1060-0004

2.3 Gemeentelijk beleid

Woonvisie 2007+
Deze woonvisie is een actualisatie van de in 2004 vastgestelde 'Woonvisie 2003+' en is door de gemeenteraad van Haaksbergen vastgesteld op 26 maart 2008.

De visie en de ambities van de gemeente Haaksbergen zijn de volgende:

  • vergroten van keuzevrijheid van de inwoners;
  • realiseren van gedifferentieerde woonwijken;
  • een optimale extramuralisering;
  • bouwen voor de eigen woningbehoefte met prioriteit voor jongeren en senioren;
  • inspelen op veranderingen.


In de Woonvisie 2007+ is opgenomen dat de nieuwbouw in de gemeente Haaksbergen over verschillende locaties is verspreid, waaronder locatie Frankenhuis. Voor het Frankenhuis was een woningbouwprogramma met 135 woningen opgenomen om in de gewenste woningvraag te kunnen voorzien. Op dit moment is de gemeente Haaksbergen bezig met het opstellen van een nieuwe Woonvisie omdat de oude Woonvisie niet meer actueel is. Dit is mede ingegeven door de gewijzigde marktomstandigheden. Dit heeft ook gevolgen voor de nieuwbouw, waaronder Frankenhuis ook valt. In dat verband is ervoor gekozen om op deze locatie een groot deel van de koopappartementen te laten vervallen, aangezien naar deze appartementen weinig vraag is. Dit betekent dat er een toename plaatsvindt van het aantal grondgebonden woningen. Het woningbouwprogramma van in totaal 104 woningen dat in dit bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt levert een zeer divers woonmilieu op. In de door het college vastgestelde uitgangspuntennotitie, welke als basis dient voor de nieuw op te stellen Woonvisie, is opgenomen dat Haaksbergen een evenwichtige bevolkingsopbouw nastreeft. Het woningbouwprogramma op het Frankenhuisterrein draagt hieraan bij door verschillende woningtypes in zowel de huur- als koopsector aan te bieden.


Structuurplan 2015
In het structuurplan worden in grote lijnen de ruimtelijke ontwikkelingen van Haaksbergen, Buurse en St. Isidorushoeve aangegeven. Het structuurplan is door de gemeenteraad op 12 juli 2006 vastgesteld.

Het structuurplan gaat er vanuit dat 50% van de te bouwen woningen (in totaal 700) in de bestaande kern Haaksbergen worden gebouwd. Het Frankenhuisterrein is in het structuurplan aangewezen als herstructureringsgebied BBG (Binnenstedelijk Bedrijventerrein Goorsestraat). De ligging nabij het centrum maakt deze locatie uitstekend geschikt als woonplek voor senioren.

Inbreidingslocaties Haaksbergen 2015 (2007)
De gemeente Haaksbergen streeft er naar om de komende 10 jaar ongeveer 700 woningen (netto) in het bestaande binnenstedelijk gebied te realiseren. De notitie 'Inbreidingslocaties Haaksbergen 2015' biedt praktische ruimtelijke handvaten voor de potentiele woonlocaties in Haaksbergen.

De notitie onderscheidt een viertal verschillende soorten locaties: de pijplijnprojecten, strategische locaties, kleurlocaties en herstructureringslocaties. De pijplijnprojecten zijn locaties waarvoor de uitgangspunten bestuurlijk reeds vastgesteld zijn en waarvan de ontwikkeling plaats vindt in de periode 2005-2010. De locatie van het Frankenhuisterrein is als zodanig aangewezen. Door onvoorziene omstandigheden vindt de herontwikkeling pas plaats vanaf 2012.

Welstandbeleid
De gemeente Haaksbergen heeft een welstandbeleid dat op 2 juli 2004 is vastgesteld. In deze nota staan de toetsingscriteria inzake welstandsaspecten voor bouwverzoeken. Met deze nota toetst de Welstandscommissie of een bouwverzoek voldoet aan de criteria die in deze nota staan. Vervolgens adviseert deze commissie het college van burgemeester en wethouders. Voor de inwoner schept dit ook duidelijkheid: via deze nota kunnen zij lezen welke eisen er zijn voor deze toetsing. Voor de herontwikkelingsgebieden in de bebouwde kom, zoals het Frankenhuisterrein, is bepaald, dat beeldkwaliteitplannen moeten worden opgesteld die het richtsnoer gaan vormen voor de welstandsbeoordeling. Voor het Frankenhuisterrein wordt een beeldkwaliteitplan opgesteld, dat na vaststelling door de gemeenteraad zal fungeren als toetsingskader bij de welstandsbeoordeling.