direct naar inhoud van 5.9 Recreatie en toerisme
Plan: Buitengebied Haaksbergen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1036-0011

5.9 Recreatie en toerisme

Recreatie en toerisme zijn een belangrijke functie voor het buitengebied van de gemeente Haaksbergen. Er is een divers aanbod van overnachtingsmogelijkheden. Er vindt bovendien veel recreatief medegebruik plaats in de vorm van wandelen, fietsen et cetera. De gemeente wil deze sector verder ontwikkelen, zowel kwantitatief als kwalitatief.

Verblijfsrecreatie

De bestaande terreinen met zomerhuisjes en/of stacaravans en campings zijn bestemd als "Recreatie - Verblijfsrecreatie". Uitbreiding van bestaande verblijfsrecreatie moet gepaard gaan met een kwaliteitsverbetering van het bestaande aanbod, een goede ruimtelijke inpassing en waarborgen voor het recreatief gebruik. Met nieuwe grootschalige verblijfsrecreatie wordt voorzichtig omgegaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0158.BP1036-0011_0027.jpg"

Boerderijkamers, -appartementen en bed & breakfast

In het bestemmingsplan wordt ruimte geboden voor het creëren van boerderijkamers, -appartementen en bed & breakfast binnen de bestemming "Agrarisch - Agrarisch bedrijf" en via afwijking van de gebruiksregels bij de bestemming "Wonen".

Kleinschalig kamperen

Agrarische bedrijven en voormalige agrarische bedrijven: Het uitgangspunt van kleinschalig kamperen is dat dit mogelijk is binnen de bestemmingsvlakken van agrarische bedrijven of voormalige agrarische bedrijven die inmiddels een woonbestemming hebben gekregen. Het gaat hierbij om de bestemmingsvlakken van de bestemmingen "Agrarisch - Agrarisch bedrijf", "Agrarisch - Kwekerij", "Agrarisch - Mesttransportbedrijf", "Agrarisch - Paardenhouderij" en "Wonen".

Door het afwijken van de gebruiksregels kan medewerking worden verleend aan kleinschalig kamperen binnen die bestemmingsvlakken. In de afwijkingsregels zijn voorwaarden opgenomen voor het voorkomen van hinder op naastgelegen percelen. Aan de afwijkingsbevoegdheid zijn voorwaarden verbonden, zoals maximaal 25 standplaatsen, de minimale afstand ten opzichte van de naburige (gevoelige) bebouwing en de afstand tot bestaande bebouwing die toebehoort aan de exploitant van het kampeerterrein. Bij kleinschalig kamperen dient sprake te zijn van een goede ruimtelijke ordening. Bij eenzelfde agrarisch bedrijf of eenzelfde voormalig agrarisch bedrijf mag maximaal één kleinschalig kampeerterrein aanwezig zijn (dus het mag bijvoorbeeld niet zo zijn dat er een kleinschalig kampeerterrein in het bestemmingsvlak "Agrarisch - Agrarisch bedrijf" wordt opgericht en ook nog één in het bestemmingsvlak "Agrarisch").

Agrarische gebiedsbestemmingen: In de gebiedsbestemmingen "Agrarisch" en "Agrarisch met waarden - Landschap" is de mogelijkheid opgenomen om af te wijken van het gebruik ten behoeve van kleinschalig kamperen (aansluitend aan de bestemmingen "Agrarisch - Agrarisch bedrijf" en "Wonen"). Aan deze afwijking zijn voorwaarden verbonden. Bij kleinschalig kamperen dient sprake te zijn van een goede ruimtelijke ordening. Belangrijk is ook dat het aansluitend gebeurd aan het bestemmingsvlak waarin mag worden gebouwd.

Zonering: Nieuwe kleinschalige kampeerterreinen zijn slechts toegestaan in verwevingsgebieden. Niet in het extensiveringsgebied en ook niet in het landbouwontwikkelingsgebied.

Bestaande kleinschalige kampeerterreinen: Bestaande kleinschalige kampeerterreinen zijn toegestaan, indien het terrein op het tijdstip van terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan van het voorliggende bestemmingsplan aanwezig was en het terrein op een legale wijze tot stand is gekomen. Het kampeerterrein moet zijn aangelegd voor de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan, het hoeft nog niet in gebruik genomen te zijn voor de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan.

Trekkershutten

Trekkershutten worden met afwijking toegestaan ter plaatse van een kleinschalig kampeerterrein. De trekkershutten zijn niet toegestaan in de agrarische gebiedsbestemmingen “Agrarisch” en “Agrarisch met waarden – Landschap”. Het uitgangspunt van het bestemmingsplan is om bebouwing zoveel mogelijk binnen het agrarische bestemmingsvlak op te richten, aansluitend aan de agrarische bebouwing. Bij de afwijkingsbevoegdheid zijn voorwaarden opgenomen, zoals maximale afstanden ten opzichte de bebouwing van de exploitant en minimale afstanden ten opzichte van bebouwing van de buurpercelen.

Dagrecreatie

Extensieve recreatie is mogelijk binnen de gebiedsbestemmingen en wordt dan ook niet apart bestemd. Wel wordt in het bestemmingsplan de mogelijkheid geboden om in het kader van recreatieve routes "recreatieve bouwwerken" op te richten, zoals bijvoorbeeld schuilhutten en verwijsborden.

De bestaande sportparken en -terreinen (voor onder andere sportverenigingen, hondendressuur et cetera) hebben de bestemming "Sport" gekregen. Per voorziening is het toegestane bebouwde oppervlak in de planregels vermeld.

Omdat kleinschalige dagrecreatieve en toeristische activiteiten op en rond het agrarisch bedrijf een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van het toeristisch-recreatieve product van de regio, zijn voorzieningen die een sterke verwevenheid hebben met de agrarische sector opgenomen in de bestemmingsomschrijving en gebruiksregels van het bestemmingsplan.