direct naar inhoud van Regels bij het voorbereidingsbesluit 'Kleinschalige units, opslag- en garageboxen'
Plan: Kleinschalige units, opslag- en garageboxen
Status: vastgesteld
Plantype: voorbereidingsbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.VB00026-0003

Regels bij het voorbereidingsbesluit 'Kleinschalige units, opslag- en garageboxen'

Artikel 1 Begrippen

Bouwperceel

een aaneengesloten stuk grond, waarop ingevolge de regels een zelfstandige, bij elkaar behorende bebouwing is toegelaten.

Bedrijfsverzamelgebouw

een gebouw op een onverdeeld bouwperceel, dat dient voor de huisvesting van drie of meer verschillende bedrijven, waarbij eventueel faciliteiten, zoals ICT-voorzieningen, parkeervoorzieningen, vergaderruimtes en/of horeca / kantine gedeeld worden of kunnen worden en waarbij de ruimtelijke uitstraling in overeenstemming is met die van een bedrijf;

Units, opslag- en/of garageboxen
onroerende zaken bestemd voor opslag van goederen of voertuigen of voor ander bedrijfsmatig en/of hobbymatig gebruik door bedrijven of particulieren. Units, opslag- en/of garageboxen maken veelal deel uit van een complex bestaande uit meerdere objecten die elk doorgaans bestaan uit één ruimte die toegankelijk is via één toegangsdeur. Onder units, opslag- en/of garageboxen die gebruikt worden door bedrijven, worden in het voorliggend voorbereidingsbesluit niet de onroerende zaken bedoeld die een integraal onderdeel vormen van de bedrijfsactiviteiten van een op hetzelfde bouwperceel gelegen bedrijf, waarbij geen sprake is van verhuur ten behoeve van zelfstandige opslag.

Artikel 2 Wijze van meten

De oppervlakte van een bouwwerk:

tussen de buitenwerkse gevelvlakken en/of het hart van de scheidingsmuren, neerwaarts geprojecteerd op het gemiddelde niveau van het afgewerkte bouwterrein ter plaatse van het bouwwerk.

Artikel 3 Verbod nieuwvestiging kleinschalige bedrijfsverzamelgebouwen, bedrijfsunits, opslag- en garageboxen

Het is verboden om gronden en bouwwerken op percelen welke bestemd zijn als “bedrijf” of “bedrijventerrein”, al dan niet voorzien van een nadere specificatie, of gedeelten daarvan, op te richten, te gebruiken of te laten gebruiken voor units, al dan niet in bedrijfsverzamelgebouwen, opslag- en / of garageboxen indien de oppervlakte kleiner is dan 100 m2 per te verkopen of te verhuren eenheid.

Artikel 4 Reikwijdte voorbereidingsbesluit

De verplichting om de beslissing op een aanvraag om een omgevingsvergunning voor het bouwen van een bouwwerk aan te houden, bedoeld in artikel 3.3, eerste lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, is alleen van toepassing als de aanvraag geheel of gedeeltelijk betrekking heeft op het bouwen van bouwwerken waarop de in artikel 3 van dit besluit opgenomen verbodsbepaling van toepassing is.