direct naar inhoud van 3.3 Cultuurhistorie
Plan: Schipholtstraat 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.BP00028-0003

3.3 Cultuurhistorie

3.3.1 Archeologie

Archeologiebeleid gemeente Enschede

Op 28 januari 2008 heeft de gemeenteraad van Enschede het gemeentelijk archeologiebeleid vastgesteld. Hierin is opgenomen op welke wijze binnen de gemeente Enschede invulling wordt gegeven aan de zorgplicht voor het archeologisch erfgoed. Op basis van het beleid dient archeologie op een dusdanig vroeg tijdstip te worden betrokken bij planontwikkelingen en/of aanvragen voor bouw-, sloop- of aanlegvergunningen dat de risico's van bodemverstoringen voor de archeologie voorafgaand aan de werkzaamheden in kaart kunnen worden gebracht. Hierbij is het van belang dat inzicht bestaat in de archeologische verwachtingswaarde en de trefkans dat waardevolle archeologische waarden in de bodem aanwezig zijn. Daarbij geldt dat de geologie, de geomorfologie en de aard van de bodem zeer bepalend zijn voor de archeologische verwachtingswaarde. Gesteld kan worden dat tot de Middeleeuwen nederzettingen meestal gelegen waren op hooggelegen gronden (stroomruggen en oeverwallen). In de Middeleeuwen en daarna heeft zich op een deel van deze gronden een esdek gevormd. In deze hoger gelegen gebieden zijn resten van nederzettingen uit diverse periodes te verwachten. Op basis van kennis over het hiervoor genoemde kan een indicatie worden gegeven over hoe groot de kans is dat ergens waardevolle archeologische waarden in de bodem aanwezig zijn. Deze indicaties ten aanzien van gebiedsspecifieke verwachtingen zijn op een archeologische verwachtingenkaart van de gemeente Enschede aangegeven. Voor gebieden met een hoge en middelhoge archeologische verwachtingswaarde en waardevolle terreinen geldt een archeologische onderzoeksplicht.

In de beleidsnota is een handleiding voor het archeologisch werkproces opgenomen, met daarin te onderscheiden processtappen van inventarisatie, waardering, selectie en specifieke beheersmaatregelen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.BP00028-0003_0003.png"

Afbeelding 6: fragment Archeologische Verwachtingskaart

Archeologie en het plangebied "Schipholtstraat 2011"

Uit de Archeologische Verwachtingskaart van de gemeente Enschede blijkt dat het plangebied "Schipholtstraat 2011" is gelegen in een gebied met een middelhoge archeologische verwachtingswaarde.

Econsultancy heeft in opdracht van de gemeente Enschede een archeologisch onderzoek uitgevoerd voor het plangebied. Het onderzoek is als bijlage 3 aan dit bestemmingsplan toegevoegd.

Uit het inventariserend veldonderzoek blijkt dat de aangetroffen bodemopbouw bestaat uit dekzandafzettingen. Archeologisch relevante indicatoren zijn niet aangetroffen. Op basis van vorenstaande kan worden geconcludeerd dat er geen archeologische vindplaats binnen het plangebied wordt verwacht. De gespecificeerde archeologische verwachting voor wat betreft de middelhoge verwachting op het aantreffen van archeologische waarden, zoals die is weergegeven tijdens het bureauonderzoek, wordt door het booronderzoek niet bevestigd. Op grond van het ontbreken van aanwijzgingen voor de aanwezigheid van archeologische waarden/de verstoorde bodemopbouw, adviseert Econsultancy om, ten aanzien van de geplande bodemingrepen geen vervolgonderzoek te laten plaatsvinden.

Het selectieadvies is voorgelegd aan het bevoegd gezag en door middel van een selectiebesluit bekrachtigd . Met het selectieadvies wordt ingestemd.

Conclusie

Vanuit het oogpunt van archeologie zijn er geen belemmeringen voor de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan.

3.3.2 Overige monumenten

In het plangebied of de directe omgeving daarvan zijn geen rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en/of cultuurhistorische waardevolle elementen of structuren aanwezig.