direct naar inhoud van 3.2 Planbeschrijving
Plan: Schipholtstraat 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.BP00028-0003

3.2 Planbeschrijving

Middels het bestemmingsplan "Schipholtstraat 2011" wordt de bouw van maximaal 8 woningen mogelijk gemaakt op gronden gelegen op de zuid-oosthoek van de Schipholtstraat en de Broekheenseweg. De te realiseren woningen mogen ofwel vrijstaand ofwel als twee-onder-één kap worden gebouwd. Bebouwing dient plaats te vinden binnen de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken.

Bij het realiseren van vrijstaande woningen dient een afstand tot de zijdelingse perceelsgrenzen te worden aangehouden van minimaal één meter. Ook voor het realiseren van de twee-onder-één kap woningen geldt een afstand van één meter tot één van de zijdelingse perceelsgrenzen.

De gronden in het plangebied die niet zijn bestemd voor woningbouw zullen als groen worden ingericht. Het groen gelegen tussen de bouwvlakken heeft ook een functie in de waterhuishouding van het gebied. Hier zal een wadi worden gerealiseerd.

De ontsluiting van de woningen vindt plaats op de Schipholtstraat en de Broekheenseweg.

Voor het parkeren zal op eigen terrein parkeerruimte worden ingericht.

Langs de Broekheenseweg zullen in de openbare ruimte een aantal parkeerplaatsen worden aangelegd. Realisatie daarvan is mogelijk op basis van de daarvoor in het plan opgenomen verkeersbestemming.

3.2.1 Welstand

In de Welstandsnota 'Bouwen aan identiteit' is aangegeven aan welke welstandseisen bouwplannen moeten worden getoetst. In deze nota is aan de onderhavige locatie de identiteit “Dorpse Linten” toegekend.

De bebouwing kenmerkt zich door een grote variatie in bouwstijlen en materiaal. Elk pand is anders. Tegelijkertijd vertoont de bebouwing binnen een lint overeenkomst in hoogte en type. De panden zijn allemaal hoger dan breed en hebben meestal twee lagen, al dan niet met een kap. De voordeuren zijn op straatniveau, de voorgevels hebben ramen. Een belangrijk kenmerk is ook dat de meeste panden direct aan de straat staan. In een paar linten komen panden voor die wat van de rooilijn afstaan en een voortuintje hebben. Door dit alles bieden de linten een gevarieerd maar samenhangend beeld en een levendige maar ontspannen sfeer.

De kwaliteit van de bebouwing is wisselend. Sommige linten hebben een fraai voorkomen, andere zien er minder verzorgd uit. Monumenten staan naast panden die rijp zijn voor afbraak, hoogstandjes van architectuur worden afgewisseld met gewone huisjes. De dorpse linten zijn hoe dan ook een kweekvijver van bouwactiviteiten.

De linten bieden veel vrijheid voor individuele bouwinitiatieven. De welstandszorg is erop gericht die vrijheid de ruimte te geven en toch de dorpse sfeer en de eenheid in verscheidenheid te handhaven. Daarbij is het de bedoeling dat de linten die minder verzorgd ogen een betere kwaliteit krijgen en dat de fraaiere linten hun aanzien in ieder geval behouden.