direct naar inhoud van Hoofdstuk 3 Planbeschrijving
Plan: Herfstweg 151-153
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.BP00012-0004

Hoofdstuk 3 Planbeschrijving

De betreffende percelen bevinden zich in Enschede-Oost en liggen ingeklemd tussen de spoorlijn richting Gronau aan de noordzijde en de Herfstweg aan de zuidzijde. De omliggende gronden zijn aangewezen als toekomstige bouwgrond en hebben momenteel een landelijk en onbebouwd karakter.

Naast de betreffende percelen bevindt zich een tweetal bestaande gebouwen met bijgebouwen. Deze gebouwen worden omgeven door groene houtwallen, waardoor ze deels verscholen liggen in het groen.

Welstand

In de Welstandsnota 'Bouwen aan identiteit' is aangegeven aan welke welstandseisen bouwplannen moeten worden getoetst. In deze nota is aan de onderhavige locatie de identiteit “Vrije Landelijke Bebouwing” toegekend. Deze bebouwing staat vaak min of meer verspreid in het landschap, waarbij de bebouwing vaak ondergeschikt is aan het landschap.

Voor de nieuw te ontwikkelen percelen geldt dat hier twee woningen kunnen worden gerealiseerd in de vorm van een tweekapper. De nieuwbouw dient met de voorgevel in de zelfde rooilijn als het belendende pand te liggen en vormt een “gezicht” naar de Herfstweg. Het nieuwe bouwvolume is bescheiden en dient zich qua massa en bouwhoogte te voegen naar de omliggende bebouwing.

Het nieuwe gebouw en de tuin moeten samen een ruimtelijke eenheid vormen en een kwalitatieve bijdrage leveren aan de landelijke omgeving.

Voor de nieuwbouw geldt een landelijke architectuur van hoge kwaliteit in harmonie met de omliggende bebouwing, waarbij gebruik wordt gemaakt van een natuurlijk en rustig kleurenpalet. Bouwhoogte en goothoogte van de nieuwbouw zijn afgestemd op de omliggende bebouwing.

Groen

De directe omgeving van de percelen is groen van karakter. Er staan veel bomen van verschillende leeftijden die de plek duidelijk herkenbaar maken in zijn omgeving. De nieuwe woningen dienen dit groene karakter te respecteren. Bomen moeten worden gespaard. De plek moet als groene enclave in een meer open omgeving herkenbaar blijven.

De woning dient door de inrichting van de tuin bij te dragen aan die groene ruimtelijkheid van het landschap.

Erfafscheidingen voor de voorgevel zijn maximaal 1,20 meter hoog, langs de zijdelingse perceelgrens is de hoogte maximaal 2,20 meter.

Vorm en materiaalgebruik van de erfafscheidingen moeten passen in de landelijke sfeer en bijdragen aan de Twentse sfeer: een muurtje of hekwerk begroeid met beplanting of een groene haag.

Verkeer

De betreffende percelen zijn voor alle verkeer ontsloten via de Herfstweg en Slankweg. Via de Slankweg en de Sleutelweg vindt de aansluiting plaats op het hoofdwegennet in de vorm van de Gronausestraat respectievelijk de Euregioweg. Aan de Gronausestraat zijn ook de haltes gelegen voor de hoogwaardige busverbinding richting Enschede en Glanerbrug. Voor het langzaam verkeer is daarnaast via de Slankweg en Dommertsweg aansluiting op het fietspad dat het Euregiobedrijvenpark aan de noordzijde van het spoor verbindt met de Gronausestraat.

Parkeren

Voor de nieuw te ontwikkelen percelen geldt een parkeernorm van 1,8 parkeerplaats per woning. Daarvan moet minimaal 1,5 parkeerplaats per woning op eigen terrein te worden gerealiseerd.