direct naar inhoud van 4.1 Het plan
Plan: Het Brunink- Erve Leppink
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.20110959-0004

4.1 Het plan

Door de sterke bevolkingsgroei van Enschede en vervolgens de vraag naar woningen zijn de grote naoorlogse woonwijken Wesselerbrink, Stroinkslanden en de Helmerhoek gerealiseerd. Hierdoor is het agrarisch bedrijf op de locatie Erve 't Leppink, door realisatie van de stadswijk Helmerhoek, binnen de invloedsfeer van de stad komen te liggen en ligt het tegenwoordig direct tegen de stadsrand aan. Een mogelijk verdere uitbreiding van de Helmerhoek met het wijkdeel Beekwoude, op de locatie van de sportvelden tegenover het Erve 't Leppink, is slechts voor een deel mogelijk gezien de milieucontouren van dit agrarisch bedrijf. Tevens wordt de bedrijfsvoering ontwikkelingsmogelijkheden van het agrarisch bedrijf beperkt door de aanwezige en te realiseren woningbouw.

Besloten is om het bestaande agrarisch bedrijf te verplaatsen naar een locatie waar een goede bedrijfsvoering weer tot de mogelijkheden behoort en waardoor ook de beperking voor woningbouw op de locatie Beekwoude wordt opgeheven. Het vrijkomende perceel met boerderij zal worden ingevuld met zorggerelateerde functies.

Historie:

De locatie van Erve 't Leppink, gelegen aan de Geessinkbraakweg 23-25 te Enschede, is vanaf 1893 een agrarisch bedrijf. De boerderij met opstallen ligt op de rand van een es en wordt vanaf de Geessinkweg ontsloten. De boerderij met opstallen heeft nog de kenmerken van de oorspronkelijke oude "boerderij-erven". Het erf is direct toegankelijk vanaf de weg. De boerderij ligt met de achterzijde (de deel) aan het erf en de voorzijde van de boerderij (de woning) is georiënteerd op het omringende landschap.

De boerderij vormt met enkele opstallen een ensemble door situering, volumes, dakvorm en materialen. De boerderij als hoofdgebouw onderscheidt zich door een rijkere detaillering in vergelijking met de bijgebouwen. De oude erfbeplanting versterkt het karakteristieke beeld van het agrarisch perceel aan de rand van de Helmerhoek.

De plannen:

In samenwerking met de Woningcorporatie Domijn, Zorgcentrum De Posten en de J.P. van den Bentstichting wil Holtdijk Bv uit Goor, op de locatie Erve 't Leppink een woonzorglocatie met kinderopvang, begeleid wonen en wonen voor dementerende ouderen realiseren.

Zorgcentrum De Posten* in de Wesselerbrink is op zoek naar een noodzakelijke uitbreiding in Enschede Zuid, in of nabij de Helmerhoek. De voorkeur gaat hierbij uit naar de rand van de stad op een ruime locatie waarbij eveneens een raakvlak ontstaat voor bewoners uit het buitengebied. Deze huisvesting kan op de locatie van Erve 't Leppink worden gerealiseerd.

De J.P. van de Bentstichting** is op zoek naar een uitbreiding van huisvesting voor haar cliënten. Deze huisvesting kan eveneens op deze locatie worden gerealiseerd.

* De Posten is een zorgvoorzieningen binnen de gemeente Enschede die diensten aanbiedt op het gebied van thuiszorg, welzijn, wonen, verzorging en verpleging.

** De J.P. van den Bentstichting is een zorgvoorziening voor alle mensen met een lichte-, ernstige- of meervoudige (verstandelijke) beperking en voor alle leeftijden.

De Planopzet:

Het huidige boerenerf vormt een karakteristieke bebouwingsbeeld aan de rand van de Helmerhoek en is gelegen in de 'groene wig' die vanaf het buitengebied aan de zuidzijde van het plangebied overgaat in het sportveldencomplex ten noorden van de Geessinkbraakweg en vervolgens het gebied van de Stichting Mediant. Dit groene gebied scheidt de Wesselerbrink van de Helmerhoek en zorgt voor de gewenste geleding van de zuidelijke stadswijken.

Uitgangspunt bij het huisvesten van de zorg behoevende cliënten van De Posten en de J.P. van der Benststichting op dit voormalige 'boerderij-erf' is het behoud van het groene 'buitengebied'-karakter. Hoewel de agrarische functie verdwijnt zal de te behouden bestaande boerderij, samen met de nieuw toe te voegen bebouwing, een nieuw ensemble vormen, gegroepeerd aan het gemeenschappelijke erf.

De bestaande boerderij wordt in de plannen opgenomen en zal een geïntegreerde functie als dagbesteding voor het begeleid wonen krijgen. De boerderij blijft daardoor ook in de nieuwe opzet het centrale gebouw. Rond de bestaande boerderij worden vier grote volumes toegevoegd in de karakteristiek vorm van agrarische bebouwing bestaande uit langgerekte bouwvolumes met een eenvoudige hoofdvorm en beeldbepalende grote dakvlakken met een lage goot en hoge nok. De drie volumes aan de zuidzijde van het perceel bieden op de begane grond plaats aan 48 wooneenheden voor dementerende ouderen. Deze volumes zijn onderling met elkaar verbonden door verbindingsgangen die grotendeels uit glas bestaan en vormen zo een functionele eenheid. Het begeleid wonen (in totaal 16 appartementen) is ondergebracht op de verdieping van de twee buitenste volumes aan de zuidzijde en eveneens 16 appartementen in het vierde volume aan de noordzijde van het erf. Dit volume is gelegen aan de erftoegang en is gecombineerd met een kinderopvang.

Naast de situering en volume, verwijst het materiaalgebruik, baksteen, dakpannen en hout eveneens naar agrarische bebouwing. De eigentijdse interpretatie en gebruik van de materialen en detaillering geven de gebouwen een geheel eigen karakteristiek.

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20110959-0004_0010.jpg"

Impressie ontwerp bebouwing erve Leppink (onder voorbehoud).

Landschap:

De aanwezige waardevolle bomen blijven behouden en worden geïntegreerd in de nieuwe plannen. Een landschapsplan zal de inrichting van het erf, en de overgang naar het omringende landschap moeten vormgeven. Met name de integratie van de noodzakelijke parkeerplaatsen vraagt daarbij bijzondere aandacht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20110959-0004_0011.jpg"

Water:

zie hiervoor paragraaf 5.2

Duurzaamheid:

zie hiervoor paragraaf 5.1.6

Verkeer en ontsluiting:

De Geessinkbraakweg is tot en met de aansluiting op de busbaan Helmerhoek een volwaardige weg en zorgt voor een uitstekende ontsluiting voor het te ontwikkelen woonzorgcomplex.

Parkeren:

Conform de kencijfers van CROW (kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte) zijn er 35 parkeerplaatsen op eigen terrein benodigd voor bewoners, bezoekers en personeel. Tevens moet er, op de momenten van aan- en afvoer van taxibusjes, voldoende parkeergelegenheid zijn.

Op basis van de volgende kencijfers wordt de parkeerbalans bepaald:

Serviceflat/aanleunwoning: 0,3 p.p. per woning;

Kantoor: 1,9 p.p. per 100 m2 bvo

Verpleeg/verzorging 0,7 p.p. per 100 m2 bvo

Fysiopraktijk: 3 per praktijk.

Gebouw   verdieping   oppervlakte en functies   parkeer-
plaatsen  
Boerderij   begane grond
1e verdieping  
220 m2 (activiteitenruimte/keuken/overig)
220 m2 (diverse ruimtes)  
3
3  
Gebouw midden   begane grond
1e verdieping  
16 zit-/slaapkamers en 2 woonkamers
780 m2 (1 fysio/ 6 beh. kamers/ 6 kantoor)  
5
6  
Gebouw links   begane grond
1e verdieping  
16 zit-/slaapkamers en 2 woonkamers
8 zelfstandige woningen  
5
4  
Gebouw rechts   begane grond
1e verdieping  
16 zit-/slaapkamers en 2 woonkamers
8 zelfstandige woningen  
5
4  
Gebouw noord   begane grond
 
16 zelfstandige woningen   5  
Totaal   40  

gesteld kan worden dat er binnen het plangebied voldoende parkeermogelijkheden aanwezig zijn om parkeren op eigen terrein mogelijk te maken.

Ontsluiting terrein:

De ontsluiting van het terrein moet uitgevoerd worden als 'uitrit'. Het verkeer vanaf het terrein dient in ieder geval altijd voorrang te verlenen aan het verkeer op de rijbaan. De uitrit dient op voldoende afstand te worden gerealiseerd van de bushaltes.

Gezien de ligging van de bushalte is het verstandig voor een veilige route te zorgen vanaf de erf-ontsluiting. Middels een voldoende breed trottoir kan voor zo'n veilige route worden gezorgd.