direct naar inhoud van 4.2 Projecten en nieuwe ontwikkelingen in Glanerbrug
Plan: Glanerbrug 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.20101314-0003

4.2 Projecten en nieuwe ontwikkelingen in Glanerbrug

Het bestemmingsplan “Glanerbrug 2010” is vrijwel geheel conserverend van aard. Dat betekent dat in principe de bestaande situatie planologisch wordt vastgelegd. Eventuele nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen worden echter in het nieuwe bestemmingsplan rechtstreeks meegenomen, indien de uitwerking van de plannen zodanig concreet is dat met een redelijke mate van zekerheid kan worden gesteld dat de ruimtelijke invulling binnen de geldigheidsduur van dit bestemmingsplan (10 jaar) zal plaatsvinden. Binnen het plangebied van het bestemmingsplan "Glanerbrug 2010" zijn geen grote(re) (her)ontwikkelingslocaties aanwezig, wel zijn er een aantal kleinere ontwikkelingslocaties. Deze locaties met de beoogde ruimtelijke ontwikkelingen zullen in het vervolg van deze paragraaf worden beschreven.

4.2.1 Nieuwbouw jeugdhonk "De Hut"

Op de locatie Schipholtstraat 45, direct aangrenzend aan sporthal/zwembad "De Brug" en in de directe nabijheid van het "Cruyff Court" wordt een nieuw permanent onderkomen voor jongerenontmoetingscentrum "De Hut" gerealiseerd. Het is de bedoeling dat de nieuwbouw naast de functie van jeugdhonk ook een meer algemeen maatschappelijke functie, min of meer vergelijkbaar met een 'Kulturhus', voor de dorpsgemeenschap gaat vervullen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20101314-0003_0051.jpg"

afbeelding: huidige onderkomen jeugdhonk "De Hut"

Het gebouw wordt aanpandig aan het gebouw van "De Brug" gerealiseerd in grotendeels één bouwlaag en met een voetprint van ± 150 m2. Het nieuwe permanente onderkomen dient ter vervanging van het huidige, tijdelijke, onderkomen op het parkeerterrein bij "De Brug". Door de situering van het jeugdhonk aan “De Brug” vast ontstaat er een vrijer zicht op het Cruyff Court en behoren onoverzichtelijke en lastig te gebruiken plekken tot de verleden tijd. Door de indeling van het jeugdhonk is er meer toezicht op het gebruik van het Cruyff Court. De hoogte sluit aan op het bestaande gebouw, met uitzondering van een markant hoekpunt. Dit geeft het jeugdhonk z'n eigen identiteit.

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20101314-0003_0052.jpg"

afbeelding: plattegrond nieuwbouw jeugdhonk "De Hut"

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20101314-0003_0053.jpg"

afbeelding: artist impression nieuwe situatie "De Brug" na nieuwbouw jeugdhonk "De Hut"

Bereikbaarheid en parkeren

De locatie voor het nieuwe jeugdhonk is evenals het huidige tijdelijke jeugdhonk gesitueerd aan de Schipholtstraat, één van de oude karakteristieke linten van het dorp Glanerbrug. Op grond van de parkeerkencijfers voor een dergelijke voorziening zouden er bij het jeugdhonk 3 parkeerplaatsen aanwezig moeten zijn. De nieuwbouw wordt direct tegen het bestaande sportcomplex "De Brug" aangebouwd, bij het sportcomplex zelf en in de directe omgeving daarvan zijn voldoende parkeervoorzieningen aanwezig. Omdat er sprake is van dubbelgebruik van de aanwezige parkeerplaatsen is het niet noodzakelijk om specifiek voor het jeugdhonk 3 nieuwe parkeerplaatsen te realiseren. Bij het sportcomplex "De Brug" zijn ook in voldoende mate fietsklemmen aanwezig, ook hierbij is sprake van dubbelgebruik waardoor het niet noodzakelijk is om specifiek voor het jeugdhonk extra fietsklemmen te realiseren.

Hemelwater- en afvalwaterafvoer

Het hemelwater moet gescheiden van het afvalwater worden afgevoerd naar het gescheiden rioolstelsel in de zuidwesthoek van het terrein, ter hoogte van het perceel Operastraat 130. Het afvalwater moet worden afgevoerd naar het vuilwaterriool, eveneens in de zuidwesthoek van het terrein ter hoogte van het perceel Operastraat 130. Voor de nieuwbouw geldt op basis van het gemeentelijke waterbeleid (zie daarvoor verder paragraaf 5.2 van deze toelichting) dat er ten aanzien van de materialisering geen uitlogende materialen mogen worden gebruikt voor die oppervlakken van het gebouw die in aanraking kunnen komen met hemelwater.

4.2.2 Nieuwbouw twee woningen Kerkstraat 282/284

Op de locatie Kerkstraat 282/284, kadastraal bekend gemeente Lonneker sectie G perceelsnummers 8656 en 6876, worden op nog onbebouwd terrein twee relatief smalle vrijstaande woningen van twee bouwlagen met een zadeldak gerealiseerd. Door de garages achter op de kavels te positioneren ontstaat een meer transparant en een minder stenig beeld aan de Kerkstraat en is er meer zicht op het achterliggende groene buitengebied. De woningen aan de Kerkstraat 279 en 277 gelden hiervoor als referentie, eveneens voor dakvorm en goot- en nokhoogte van de nieuwe woningen Kerkstraat 282/284.

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20101314-0003_0054.jpg"

afbeelding: situering percelen Kerkstraat 282/284 in Glanerbrug

Met de realisatie van twee woningen op dit terrein wordt een logische invulling gegeven aan een gat in de lintbebouwing tussen bestaande bebouwing op grondgebied van de gemeente Enschede en een bosschage op grondgebied van de gemeente Losser. De beoogde bebouwing voldoet aan de voor deze locatie gestelde randvoorwaarden in de Gids voor ruimtelijke kwaliteit 'Sprekend Enschede'.

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20101314-0003_0055.jpg"


 
afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20101314-0003_0056.jpg"  

afbeelding: situering en voorgevelaanzicht nieuwe woning Kerkstraat 282

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20101314-0003_0057.jpg"   afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20101314-0003_0058.jpg"  

afbeelding: situering en voorgevelaanzicht nieuwe woning Kerkstraat 284

Welstand en beeldkwaliteit

De nieuwe woningen dienen te voldoen aan het in de Welstandsnota bepaalde ten aanzien van de welstandsidentiteit "Dorpse Linten". Om de woningen optimaal te laten aansluiten op de aangrenzende lintbebouwing wordt een maximale beukmaat van 6,5 meter toegepast. Door daarnaast ook de garages achter op de kavels de positioneren ontstaat aan de Kerkstraat een transparant beeld en blijft er voldoende zicht op het achterliggende groene buitengebied.

Bereikbaarheid en parkeren

De percelen Kerkstraat 282/284 zijn gelegen aan de Kerkstraat, één van de oude karakteristieke linten van het dorp Glanerbrug. Voor nieuwe woningen geldt dat de parkeerbehoefte op eigen terrein dient te worden opgelost, wat in de praktijk betekent dat op eigen terrein parkeergelegenheid voor tenminste 1 personenauto dient te worden gerealiseerd.

Hemelwater- en afvalwaterafvoer

Het gezamenlijke kaveloppervlak van de beide percelen bedraagt ca. 1000 m2 onverhard terrein. In dit deel van de Kerkstraat ligt een gemend rioolstelsel en achter de percelen ligt een sloot, die aansluit op de waterschapssloot [40-4-03]. Het afvalwater dient op de perceelsgrens aan de Kerkstraat te worden aangeboden aan het gemengd rioolstelsel. Het hemelwater dient te worden afgevoerd naar de sloot aan de achterzijde van de percelen. Afvoer van hemelwater op het gemengd riool is niet mogelijk.

4.2.3 Uitbreiding Sint Gerardusschool Kerkstraat 155

De R.K. Sint Gerardusschool aan de Kerkstraat 155 wordt in het verlengde van de noordwestelijke vleugel uitgebreid met een drietal lokalen. De nieuwe - permanente - lokalen komen in de plaats van de tijdelijke lokalen die momenteel op het achterterrein van de school staan. Deze tijdelijke lokalen zullen na realisatie van de nieuwe lokalen worden gesloopt. Daarnaast is het de bedoeling dat in de noordelijke uitstulping van de bestaande school op termijn een peuterspeelzaal wordt gerealiseerd, hiervoor is echter geen uitbreiding van de bebouwing noodzakelijk.

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20101314-0003_0059.jpg"

afbeelding: huidige situatie Sint Gerardusschool

De uitbreiding van de school wordt qua bouwmassa, vormgeving, kleur- en materiaalgebruik een voortzetting van het bestaande schoolgebouw.

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20101314-0003_0060.jpg"

afbeelding: artist impression voorgevelaanzicht na uitbreiding

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20101314-0003_0061.jpg"

afbeelding: ontwerpplan uitbreiding Sint Gerardusschool

Bereikbaarheid en parkeren

De Sint Gerardusschool is gelegen aan de Kerkstraat, één van de oude karakteristieke linten van het dorp Glanerbrug. De te realiseren nieuwbouw betreft geen uitbreiding van het aantal lokalen maar de vervanging van tijdelijke behuizing door een permanente aanbouw. Er vindt geen toename van het aantal bezoekers en/of verkeersbewegingen plaats, het is dan ook niet noodzakelijk om extra parkeergelegenheid te realiseren. Het schoolbestuur heeft de wens uitgesproken dat op termijn, specifiek ten behoeve van de nog te realiseren peuterspeelzaal, een tweede zoen- en zoefstrook voor het halen- en brengen van kinderen wordt gerealiseerd. De plannen hiervoor zijn nog zeer prematuur en kunnen alleen worden gerealiseerd als een strook aangrenzende gemeentegrond aan het schoolterrein kan worden toegevoegd. De gemeente Enschede heeft zich vooralsnog niet bereid verklaard medewerking te verlenen aan de realisatie van een tweede zoen- en zoefstrook bij de Sint Gerardusschool.

Hemelwater- en afvalwaterafvoer

Als gevolg van de uitbreiding van het schoolgebouw zal het verharde oppervlak in geringe mate toenemen. In dit deel van de Kerkstraat ligt een gescheiden rioolstelsel. Achter het perceel (aan de westzijde) ligt een sloot die aan de zuidkant van het perceel verduikerd verder gaat en onder de Kerkstraat doorgaat naar de sloot aan de zuidkant van de wijk Het Schild. Het afvalwater wordt afgevoerd op het gescheiden rioolstelsel, het hemelwater dient te worden afgevoerd naar de sloot of duiker die langs het perceel loopt. Afvoer van hemelwater op het vuilwaterriool is niet mogelijk.

4.2.4 Nieuwbouw verzorgingshuis Ariëns Zorg Palet

Het verzorgingshuis Ariëns Zorg Palet aan het Redemptoristenpark, bestaande uit gestapelde bouw langs de Gronausestraat en het voormalige klooster met kloostertuin, voldoet in zijn huidige vorm niet meer aan de eisen van wonen met zorg. Nog in 2011 zal een begin worden gemaakt met de realisatie van vervangende nieuwbouw. Om deze nieuwbouw mogelijk te maken is door de gemeenteraad van Enschede op 14 maart 2011 het bestemmingsplan "Glanerbrug-Redemptoristenpark 1" vastgesteld, dit bestemmingsplan is in mei 2011 onherroepelijk in werking getreden. De planologische regeling uit dit bestemmingsplan is één op één overgenomen in het voorliggende bestemmingsplan "Glanerbrug 2010".

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20101314-0003_0062.jpg"

afbeelding: fragment plankaart bestemmingsplan "Glanerbrug-Redemptoristenpark 1"

De nieuwbouw van Ariëns Zorg Palet is zodanig gesitueerd dat geen extra druk wordt uitgeoefend op het landelijk gebied. Door te verdichten ontstaat er een intensief bebouwd gebied waarin duurzaam gebruik wordt gemaakt van de aanwezige ruimte. De nieuwbouw wordt zo gepositioneerd dat de zichtbaarheid van de instelling wordt vergroot. De aanwezige 'wand', die gevormd wordt door het bestaande woonzorgcomplex, wordt doorgezet door de nieuwbouw van het Ariëns Zorg Palet. De bestaande wegenstructuur wordt gehandhaafd en op een duidelijke manier ontsloten, waardoor er een overzichtelijke routing ontstaat. Het nieuwe woonzorgcentrum bestaat uit vier volumes, georganiseerd langs een langgerekte binnenstraat en die deel uitmaken van een sculpturaal ensemble. De binnenstraat zorgt voor een duidelijke oriëntatie in het complex en biedt toegang tot de verschillende onderdelen van het zorgcentrum. De vier volumes bevatten woon- en verpleegafdelingen en onderscheiden zich door verschillen in bouwhoogte en materialisering. Tussen deze volumes ligt een 'verborgen landschap' met veel groen. De langgerekte binnenstraat vormt de ruimtelijke ruggengraat van het gebouw, die het gebouw in de lengterichting doorsnijdt. De woonvolumes hebben een alzijdige oriëntatie en zijn levensloopbestendig. Er wordt gekozen voor een hoogwaardige inrichting van de openbare ruimte en straatprofielen, waarbij de kruisingen overzichtelijk worden ingericht. Het groene geraamte is onderhoudsvriendelijk en complementeert de nieuwe bebouwing.

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20101314-0003_0063.jpg"

afbeelding: Artist impression nieuwbouw Ariëns Zorg Palet

Na realisatie van de nieuwbouw van het Ariëns Zorg Palet zal het bestaande woonzorgcomplex worden gesloopt, vooralsnog met uitzondering van het voormalige kloostergebouw. De vrijkomende gronden zullen door Ariëns Zorg Palet worden overgedragen aan woningcorporatie Domijn, die voornemens is de gronden te betrekken bij een op termijn te realiseren herontwikkeling van het Redemptoristenpark. Aard en omvang van de herontwikkelingsplannen voor het Redemptoristenpark zijn momenteel nog niet bekend, hiervoor zal te zijner tijd een afzonderlijke planologische procedure moeten worden doorlopen.