direct naar inhoud van 2.7 Groen en landschapswaarden
Plan: Glanerbrug 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.20101314-0003

2.7 Groen en landschapswaarden

Het dorp Glanerbrug is compact gebouwd en daardoor zijn de groengebieden in het dorp niet groot. Belangrijk voor de groenstructuur zijn de ecozone Glanerbeek, lijnvormige elementen langs infrastructuur en aantal kleine parken en speelplekken. Het huidige groen heeft vooral een ecologische en recreatieve functie (ontspannen, spelen en sporten) maar ook een structurerende functie (voornamelijk langs de Gronausestraat).

Ecozone Glanerbrug

In het plan voor de nieuwbouwwijk De Eschmarke zijn drie ecozones opgenomen om een verbinding te houden tussen de natuurgebieden in het noorden (Hoge Boekel en Dinkelgebied) en in het zuiden (Aamsveen). Elke zone heeft zijn eigen karakter: bos, heide en moeras. Twee van die ecozones liggen in De Eschmarke zelf, de derde ecozone ligt in Glanerbrug en is gerelateerd aan de Glanerbeek. Het zuidelijk gedeelte van deze ecozone, ter hoogte van Oikos is als volgt ingericht: een meanderende beek met flauwe en steile oevers, beplanting, poelen en een vistrap. Voor het noordelijk gedeelte van de ecozone geldt dat er al wel veel groen aanwezig is maar de beek is nog niet ecologisch ingericht, dit is een actie voor de toekomst. Hierbij dient rekening gehouden worden met het project Rondje Enschede, deze langzaam verkeersroute om de stad moet nog een plek vinden langs de Glanerbeek.

Lijnvormige elementen

De Gronausestraat is één van de radialen van Enschede en heeft een centrale rol in Glanerbrug. Deze straat is in het dorp als winkelerf ingericht en wordt geflankeerd door meerdere rijen recent aangeplante bomen en heeft daardoor een duidelijke laanfunctie gekregen. Overige belangrijke wegen in Glanerbrug zijn de Kerkstraat, Bultsweg, Schipholtstraat, Ekersdijk en Ouverturestraat en deze verdienen eveneens een groenstructuur met bomen aan beiden zijden van de straat. Dit zou in de toekomst verder versterkt kunnen worden.

Groene ruimtes

Parken

Vooral langs de Glanerbeek zijn een aantal parkachtige gebieden te vinden; de Glanerbeekzone ter hoogte van de Muziekbuurt, het Remptoristenpark bij het Ariënshuis en Sportpark Bultserve. Deze parken fungeren als uitloopgebied van het dorp, vooral om te wandelen, maar ook om te spelen of om op een andere manier te recreëren. Daarnaast hebben de parken een ecologische waarde en kunnen daarin een verdere rol gaan spelen bij het ontwikkelen van de ecozone langs de Glanerbeek.

Begraafplaatsen

Glanerbrug heeft twee begraafplaatsen, allebei gelegen aan het spoor. Ze liggen onopvallend in het dorp, maar zijn wel groene ,besloten, plekken waar de bezoeker rust en stilte kan vinden.

Speelplekken

Kinderen hebben ruimte nodig om buiten te spelen en te sporten. Op buurtniveau zijn er veel kleine speellocaties, die worden hier niet allemaal genoemd. De speelplekken met een wijkfunctie zijn: buurttuin bij sporthal/zwembad De Brug en het jeugdhonk De Hut (Johan Cruyff Court). Het Dirk Hartogplein (multifunctioneel veld), het speelveldje aan de Nieuw Frieslandstraat en de speellocatie aan de Bultsweg (verschillende speeltoestellen). De ijsbaan in Glanerbrug is een grote kale ruimte, die een waterbergende functie heeft. Echter het grootste deel van de tijd ligt het gebied droog en hier ligt dus een kans om het gebied in samenwerking met de ijsvereniging verder in te richten als buurtpark en speelplek.

Stadsrandzone

De relatie tussen de bebouwde omgeving en het landelijk gebied is rondom Glanerbrug niet erg sterk. De oostzijde grenst aan de rijksgrens met de Bondsrepubliek Duitsland en aan Gronau. Aan de noordzijde liggen de huizen met de achtertuinen richting het buitengebied en vormt de Verlengde Euregioweg een barrière. Aan de oostzijde groeit de uitbreidingswijk De Eschmarke tegen Glanerbrug aan en kun je niet meer spreken van een stadsrandzone. Ten zuiden ligt de wijk Oikos, onderdeel van De Eschmarke, tegen het dorp aan. Deze wijk heeft wel een duidelijke relatie met het buitengebied, doordat de voorkanten van de woonhuizen daarop gericht zijn en de Glanerbeek en de Heutinkbeek vanuit het landschap de wijk in stromen. Door de recreatieve functie van de stadsrandzone te vergroten en de verbindingen (wandel en fietsroutes) uit te breiden kan de relatie met het landelijk gebied versterkt worden.