direct naar inhoud van 2.1 Ruimtelijke karakteristieken en structuur
Plan: Twekkelerveld - Spoordijkstraat 58-62
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.20100697-0004

2.1 Ruimtelijke karakteristieken en structuur

2.1.1 Ruimtelijke structuur

Het gebied is de meest oostelijke buurt van Twekkelerveld en grenst aan de Tubantiasingel. Het gebied wordt omsloten door de Lambertus Buddestraat in het westen, de H.J. van Heekstraat en de Tubantiasingel in het oosten en de spoorlijn in het zuiden. Ruwweg valt het gebied uiteen in drie deelgebieden: de sportvelden aan de G.J. van Heekstraat in het noorden, het blokje woningbouw in het noordoosten en het overige gebied dat een industrieterrein is.

De locatie is gesitueerd in het bedrijventerrein Rigtersbleek; een binnenstedelijk bedrijven- en industriegebied dat rond de restanten van de oude textielindustrie is ontstaan. Het gebied is ingeklemd tussen woonbebouwing en sluit in het oostelijke gedeelte abrupt aan op de aangrenzende structuren. In het gebied zijn een aantal woningen aanwezig die functioneel geen relatie met het bedrijventerrein hebben. De functionele en ruimtelijke karakteristiek van dit bedrijventerrein is totaal anders dan de overwegende woonfunctie van het overige deel van de wijk Twekkelerveld. Hierdoor vormt dit terrein een geïsoleerd gebied binnen de wijk.

Het functioneel isolement wordt versterkt door de fysieke ligging van het bedrijventerrein. Aan de oost-, zuid-, en westzijde vormen respectievelijk de Tubantiasingel, de spoorlijn en de Lambertus Buddestraat een harde grens. Aan de noordzijde wordt het isolement voortgezet in de aanliggende, eveneens ontoegankelijke sportvelden. Uitsluitend aan de noordoostzijde, ter plaatse van de Goolkatenweg en de Richtersweg, vindt enige aansluiting met de omgeving plaats.

Op het bedrijventerrein Rigtersbleek is een aantal zeer grote bedrijven gevestigd. In het bedrijvencomplex Rigtersbleek, aan de Richtersweg en verspreid over het bedrijventerrein, zijn ook kleinere bedrijven gesitueerd.

Er zijn verschillen in ruimtelijke karakteristiek en uitstraling tussen het oude en nieuwe deel van het bedrijventerrein. In de nieuwere delen, aan de Richtersweg en in het noordwesten, hebben de bedrijven een meer toegankelijke en moderne uitstraling.

Hier komen vooral middelgrote bedrijven voor;sommigen hebben een bedrijfswoning of een grootschalige detailhandelsfunctie. De panden zijn gesitueerd op ordelijk ingerichte percelen. De bedrijfsbebouwing van het oudere deel langs het spoor heeft een overwegend grotere maat en schaal. Vaak vindt aan de voorzijde van de percelen opslag plaats hetgeen een rommelige uitstraling geeft. Een karakteristieke toren van een groot, oud bedrijfsgebouw en een aantal hoge opslagsilo's vormen oriëntatiepunten.

Afgestemd op de functie van het afwikkelen van (vracht)verkeer, zijn de wegen op het bedrijventerrein ruim van opzet. In het oudere deel is uitsluitend deze functionaliteit terug te vinden in de inrichting; brede stroken asfalt zonder verdere inrichtingselementen. In het nieuwere deel zijn de wegen ingericht met diverse bestratingsmaterialen en een groene begeleiding.