direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Kanaalzone - Stadion
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.20092639-0004

3.2 Provinciaal en regionaal beleid

Het ruimtelijk beleid van de provincie Overijssel komt vooral tot uitdrukking in de door Provinciale Staten vastgestelde Omgevingsvisie Overijssel. Het ruimtelijk beleid van de regio Twente komt vooral tot uitdrukking in de Agenda van Twente. Voorzover dit relevant wordt geacht, wordt in deze paragraaf ingegaan op specifieke aspecten van het provinciale en regionale ruimtelijk beleid.

3.2.1 Omgevingsvisie Overijssel

Provinciale Staten van Overijssel hebben op 1 juli 2009 de Omgevingsvisie Overijssel vastgesteld. Deze visie verwoordt de beleidsambities en doelstellingen die van provinciaal belang zijn voor de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving van Overijssel. Het vizier is daarbij gericht op 2030. Duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit zijn de rode draden. De Omgevingsvisie biedt kaders en geeft daarbinnen ruimte voor gemeenten, waterschappen, maatschappelijke organisaties en andere initiatiefnemers om ruimtelijke ontwikkelingen te realiseren.

De Omgevingsvisie heeft de status van:

  • Structuurvisie onder de (nieuwe) Wet ruimtelijke ordening
  • Regionaal Waterplan onder de (nieuwe) Waterwet (en Provinciaal Waterhuishoudingsplan onder de Wet op de waterhuishouding tot de inwerkingtreding van de Waterwet)
  • Milieubeleidsplan onder de Wet milieubeheer
  • Provinciaal verkeer- en vervoersplan onder de Planwet Verkeer en Vervoer
  • Bodemvisie in kader van ILG-afspraak met het Rijk

Aan de Omgevingsvisie is een uitvoeringsprogramma gekoppeld, dat op grond van de Wet ruimtelijke ordening voor de status van structuurvisie in elk geval verplicht is. De instrumenten die worden ingezet om de beleidsambities te realiseren zijn:

  • visievorming: de Omgevingsvisie zelf, kennis verwerven en delen;
  • waarborg: de Omgevingsverordening;
  • realisatie: (prestatie-)afspaken, gebiedsontwikkeling en uitvoeringsprojecten, subsidies en fondsen.

Beleidsambities en ontwikkelingsperspectieven

Voor elk beleidsthema wordt het provinciaal belang samengevat in een beleidsambitie en enkele bijbehorende doelstellingen voor de fysieke leefomgeving en tevens wordt aangegeven welke instrumenten en acties worden ingezet. De centrale beleidsambitie voor de Omgevingsvisie Overijssel is toekomstvaste groei van welvaart en welzijn met een verantwoord beslag op de beschikbare natuurlijke voorraden. Met deze hoofdambitie wordt tot uitdrukking gebracht dat de provincie Overijssel voorbereid wil zijn op de toekomst door te voorzien in de behoeften van de huidige generatie zonder de mogelijkheden voor toekomstige generaties in gevaar te brengen (duurzaamheid). De provincie wil de ruimtelijke kwaliteit van de leefomgeving verbeteren, met het oog op een goed vestigingsklimaat, een goede woonomgeving en een fraai buitengebied. In het uitvoeringsmodel van de Omgevingsvisie vindt sturing plaats op duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit. Op provinciaal niveau worden randvoorwaarden gesteld vanuit het perspectief van kwaliteit en duurzaamheid (bijv. goede inpassing, benutten cultureel erfgoed, analyse en onderbouwing van behoefte aan woningen en bedrijfslocaties etc.). De rode draden (duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit) zijn in de Omgevingsvisie zowel gebiedsgericht als per beleidsthema nader ingevuld. Het gebiedsgerichte deel bestaat uit ontwikkelingsperspectieven, die richtinggevend zijn voor de ruimtelijk functionele ontwikkelrichting voor de verschillende gebieden in de provincie.

Gebiedskenmerken

Voor de provincie is uitgangspunt dat bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen de ruimtelijke kwaliteit wordt versterkt. In de Omgevingsvisie is gekozen voor een 'lagen'-benadering. Hierbij wordt gestuurd op gebiedskenmerken. De gebiedskenmerken zijn te onderscheiden in vier lagen: een natuurlijke laag (in en op de bodem); een laag van het agrarisch cultuurlandschap (grootschalig gebruik en inrichting van de bodem); een stedelijke laag (bebouwing en infrastructuur) en een lust en leisure-laag (toerisme, recreatie en landgoederen). Bij het sturen op gebiedskenmerken speelt de Catalogus gebiedskenmerken, die onderdeel uitmaakt van de Omgevingsvisie, een belangrijke rol. Daarin worden de in Overijssel voorkomende gebieden met hun karakteristieken beschreven. In de toelichting van bestemmingsplannen, die nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk maken, moet worden onderbouwd dat de nieuwe ontwikkelingen bijdragen aan het versterken van de ruimtelijke kwaliteit conform de geldende gebiedskenmerken. Hierbij is van belang dat het versterken van ruimtelijke kwaliteit is omschreven als: het leggen van nieuwe verbindingen tussen bestaande gebiedskwaliteiten en nieuwe ontwikkelingen waarbij bestaande kwaliteiten worden beschermd en versterkt en nieuwe kwaliteiten worden toegevoegd. Het plangebied "Kanaalzone - Stadion" is gelegen in de stedelijke laag. In de stedelijke laag is de combinatie van wonen, werken en voorzieningen aan infrastructuurknooppunten en verkeerslijnen een belangrijk ordenend principe. Een belangrijk ontwikkelingsperspectief voor stedelijke omgevingen is "steden als motor": herstructurering, transformatie en uitbreiding van het stedelijk gebied inzetten om de kwaliteit en de veerkracht van het stedelijke woon-, werk- en voorzieningenmilieu te garanderen en de ruimtelijke kwaliteit te versterken.

3.2.2 Agenda van Twente

De Agenda van Twente is een door de Regio Twente vastgesteld ontwikkelingsprogramma met een looptijd van circa tien jaar dat door de regio in samenwerking met de provincie Overijssel en de Twentse gemeenten wordt uitgevoerd. De Agenda van Twente bundelt regionale beleidsvisies, zoals het Regionaal Economisch Ontwikkelingsplan, het Regionaal Mobiliteitsplan en het Bestuurlijk Manifest "Wij zijn Twente", en projecten. Met de Agenda van Twente wordt beoogd de Twentse ambities op sociaaleconomisch en ruimtelijk terrein gezamenlijk te realiseren met als uiteindelijk doel een productief en welvarend Twente tot stand te brengen, waar het prettig wonen, werken en recreƫren is. De ambities zijn vertaald in concrete doelstellingen, die moeten worden gerealiseerd op basis van een viertal programma's, zijnde:

  • Mensen in Twente, gericht op het welbevinden van mensen;
  • Werken in Twente, gericht op het versterken van duurzame werkgelegenheid;
  • Twente langs alle wegen, gericht op betere bereikbaarheid en mobiliteit;
  • Landgoed Twente, gericht op een betere benutting van landschappelijke kwaliteit, een goede ruimtelijke ordening, een aantrekkelijk woonklimaat en investeren in recreatie en toerisme.

De programma's bestaan uit projecten en een financieringsstrategie.