direct naar inhoud van 2.2 Huidige situatie
Plan: Medisch Spectrum Twente 2009
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.20090894-0004

2.2 Huidige situatie

2.2.1 Plangebied

Zoals reeds in de vorige paragraaf vermeld, is het MST gebouwd op het terrein van het voormalige textielcomplex Van Scholten. Dit complex omvatte het gehele terrein van het huidige MST, van Haaksbergerstraat aan de westzijde, de Koningstraat aan de noordzijde, de achtererven van de bebouwing aan de Beltstraat en de Borneostraat aan de oostzijde en de Getfertstraat aan de zuidzijde. De bebouwing van het Van Scholten complex besloeg bijna het gehele terrein en vormde aan de Haaksbergerstraat en de Koningstraat een markante stedelijke wand. Na sloop van de textielfabriek is het huidige ziekenhuis gebouwd, centraal gelegen op het terrein met grote onbebouwde parkeervelden er omheen. Het ziekenhuis manifesteert zich als een eigenzinnig en naar binnen gekeerd complex waardoor er nauwelijks een ruimtelijke relatie bestaat met de omgeving.

De ontwikkeling van het MST is voor een deel te danken aan één van de belangrijkste ruimtelijke ingrepen in Enschede van na de oorlog: Boulevard 1945. Deze belangrijkste oost-west verbinding voor het verkeer nabij de binnenstad, heeft de verdere ontwikkeling van grootschalige voorzieningen zoals het MST, maar ook het Twentec-gebouw, de ITC torens met het Eden Dish hotel en het SLO gebouw mogelijk gemaakt. De Boulevard 1945 was een belangrijke stedelijke structuurdrager, die binnen de stad een ruimtelijk structurerende en functioneel centrale rol vervulde.


Het Medisch Spectrum Twente is nu één van de grootste niet-academische topklinische opleidingsziekenhuizen in Nederland. Het MST beschikt momenteel over een vijftal locaties: locatie Ariënsplein (voormalig ziekenhuis de Stadsmaten) en locatie Haaksbergerstraat (voormalig ziekenhuis Ziekenzorg) in Enschede, alsmede nevenvestigingen in Oldenzaal, Haaksbergen en Losser.

2.2.1.1 Ligging

Het plangebied van het bestemmingsplan "MST 2009" beperkt zich tot de locatie aan de Haaksbergerstraat. Op de plankaart wordt de plangrens van het vigerend bestemmingsplan aangehouden. Dit betekent dat het plangebied aan de noordzijde wordt begrensd door de Koningstraat, aan de oostzijde door de Beltstraat en Borneostraat, aan de zuidzijde door de Wooldriksweg en de Getfertweg en aan de westzijde door de Haaksbergerstraat.

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20090894-0004_0005.png"

Figuur 4: Ligging Medisch Spectrum Twente- locatie Haaksbergerstraat

2.2.1.2 Ruimtelijk-functionele structuur

Het ziekenhuis is destijds gebouwd volgens het 'Breitfusstype'. Dit vertaalt zich in een hoog beddenhuis op een belangrijk omvangrijkere laagbouw, waar de behandel- en onderzoeksafdelingen zijn gesitueerd. De hoofdentree is gelegen aan de Haaksbergerstraat, op de hoek van de Koningstraat en de Beltstraat is een toegang tot de poliklinieken.

Het ziekenhuis is vanaf drie zijden bereikbaar: vanaf de Haaksbergerstraat naar de nieuwgebouwde parkeergarage, vanaf de Beltstraat/Kuipersdijk naar de parkeerplaats bij de poli en vanaf de Wooldriksweg voor toegang tot spoedeisende hulp, traumacentrum, Thoraxcentrum en Vrouw-kindcentrum. Vanuit het oosten en noordoosten is het ziekenhuis moeilijk bereikbaar, er zijn vanuit deze richtingen geen duidelijke en korte routes. De mobiliteit is hierdoor ongelijkmatig verdeeld wat de verkeersdruk op de Haaksbergerstraat versterkt.

De locatie Haaksbergerstraat beschikt over 1055 parkeerplaatsen, waarvan het overgrote deel (870 plaatsen) in de nieuwe parkeergarage aan de Getfertweg. Op 300 tot 500 meter van de hoofdentree liggen de openbare parkeergarages de Zuidmolen (470 plaatsen) en Van Heek (1650 plaatsen).

Vlak voor de hoofdentree bevindt zich een bushalte waar stads- en streeklijnen in zuidwestelijke richting langskomen. Ten noordoosten van het ziekenhuis bevindt zich de centrumhalte waar de meeste buslijnen van stad en regio komen. De entree van de poliklinieken bevindt zich op 200 meter van de centrumhalte.

2.2.2 Omgeving

Het plangebied is gelegen in het noorden van de wijk 't Getfert en behoort bij het stadsdeel Centrum, het binnensingelgebied van Enschede. Het plangebied grenst aan de zuidwestelijke rand van het stadscentrum. Het binnensingelgebied vormt het koop-, uitgaans-, voorzieningen- en zakencentrum van Oost-Nederland, de (Eu-)regio en de Netwerkstad Twente en biedt een uitgebreid, veelzijdig en hoogwaardig aanbod. Het station, hoofdpostkantoor, openbare bibliotheek, politiebureau, winkelcentra en andere stedelijke voorzieningen liggen allemaal op loopafstand van het ziekenhuis.

Het plangebied vormt een overgangsgebied tussen de functies van het stadscentrum en de woonwijken ten zuiden daarvan. Dit gebied heeft een gemengd karakter. Ter plaatse komen in de directe nabijheid van elkaar winkel-, woon-, werk-, maatschappelijke, medische en verkeersfuncties voor.

Aan de noordzijde van het plangebied bevindt zich het stedelijke milieu van de Boulevardzone. Het gebied van de 'Kop' Boulevard wordt gekenmerkt door de ligging aan een belangrijk infrastructureel en functioneel knooppunt, waar hoogbouw mogelijk is. De Koningstraat, aan de noordzijde van het plangebied, maakt deel uit van de HOV-as (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) tussen de binnenstad van Enschede en de zuidwijken (Wesselerbrink/Helmerhoek /Stroinkslanden). Aan deze straat staat een 14 verdiepingen tellend hotel en het Koningsbeltgebouw van 8 verdiepingen. Beide elementen worden visueel gescheiden door laagbouw in 2-3 lagen (behorende bij het hotel) en een klein parkeerterrein.

De bebouwing langs de Beltstraat wordt hoofdzakelijk gekenmerkt door winkels en andere voorzieningen met op de verdiepingen deels woonbebouwing. Direct aan de zuidoostgrens van het MST-terrein, langs de Borneostraat en Wooldriksweg, staan overwegend kleinere eengezinswoningen met daartussen incidentele bedrijvigheid en winkels.

De aan de westzijde gelegen Haaksbergerstraat is niet alleen de belangrijkste ontsluiting van het MST, maar bepaalt door de ligging van het voorterrein en de hoofdingang tevens het 'gezicht' van het MST. De Haaksbergerstraat is een hoofdstructuurweg met een kleinschalig gemengd milieu waarin voornamelijk detailhandel, zakelijke dienstverlening en wonen voorkomen. Langs de westzijde van de Haaksbergerstraat bevinden zich winkels en voorzieningen met daarboven woningen.

De wens om de ruimtelijke kwaliteit van de binnenstad te verbeteren en de voorzieningenstructuur te versterken is door de herinrichting van het stadserf en de realisering van het Van Heekplein met de ondergrondse parkeergarage ingezet. Door de aanleg van het Van Heekplein is de Boulevard 1945, als voormalige verkeersader fysiek en visueel onderbroken. De ruimtelijke samenhang van de Boulevard is daardoor aangetast en daarmee van het gebied rond de kop van de Boulevard.

Het nog niet gerealiseerde nieuwbouwplan van het huidige Eden Dish hotel met een hoge slanke woontoren op het hotel is een eerste stap in het verbeteren van de ruimtelijke samenhang en kwaliteit van het gebied 'kop van de Boulevard'. Het nieuwbouwplan van het MST speelt daarin eveneens een cruciale rol vanwege de wens het ziekenhuis zowel ruimtelijk als functioneel sterk te betrekken op de binnenstad.