direct naar inhoud van 5.3 Welstandsnota
Plan: Twekkelerveld, herziening 1
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.20083679-0004

5.3 Welstandsnota

Het plan heeft in de Welstandsnota de welstandscategorie 'Verborgen enclaves'. Enschede is opgebouwd uit een structuur van lange dorpse linten met aaneengesloten bebouwing. Een verborgen enclave ligt, zoals de naam al aangeeft, verborgen achter de bebouwing van deze dorpse linten. De linten bevatten veel midden- en kleinbedrijven. Deze bedrijfjes bestaan meestal uit een woonhuis aan het lint met een oprit naar het achterliggende terrein, de verborgen enclave.


De verborgen enclaves hebben een functionele uitstraling. Er is weinig bewuste aandacht voor architectuur of detaillering, ook al kan de bebouwing monumentaal, typerend voor een tijdvak of in een bepaalde stijl zijn uitgevoerd. Het terrein bevat geen groen en ziet er vaak rommelig en soms verpauperd uit. Veel enclaves worden na sluitingstijd afgesloten met een hek.


De verborgen enclaves zijn meestal ingesloten door (achterkanten van) bebouwing. Bij stadsvernieuwing of inbreiding van bestaande wijken worden de bedrijfjes vaak niet gehandhaafd. Een aantal enclaves heeft zo in de loop van de tijd een andere functie gekregen: parkeergarage, woning, speeltuin of school.

Welstandtoets

De welstandscommissie toetst de plaatsing van bouwwerken in de enclave en ten opzichte van de straat en de omliggende bebouwing. Het bouwwerk moet de inrichting van het terrein verbeteren. Plannen voor nieuwe bebouwing die dominant zichtbaar is vanaf de straat worden negatief beoordeeld; de enclave moet een verborgen karakter houden. De commissie besteedt speciaal aandacht aan de entree, reclame en hekwerken aan de straat. Zij moeten passen in het lint. De commissie toetst alle bouwwerken die niet expliciet in de criteria worden genoemd ‘in de geest van de identiteit’ aan het doel van welstandszorg en de specifieke kenmerken van de categorie.

Toetsing beoogde ontwikkeling

De stedenbouwkundige hoofdopzet voor het plangebied is een autoluw hofje met de bebouwing zoveel mogelijk langs de randen. De semi-openbare ruimte heeft nadrukkelijk verblijfskwaliteiten. De 14 zorgwoningen in twee blokken van 7 zijn gepland in het zuidwestelijke deel van het plangebied. De woningen hebben 1 bouwlaag met kap (bereikbaar via vaste trap) met een kleine tuin. Aan de oostelijke kant wordt het zorgcomplex gerealiseerd. Dit gebouw heeft twee bouwlagen. Door deze verkaveling wordt de beschikbare ruimte optimaal benut zodat een zo groot mogelijk hofje kan ontstaan. Om de entrees naar het hofje stedenbouwkundig vorm te geven worden op de hoeken van de blokken met grondgebonden zorgwoningen de bebouwing in twee bouwlagen gerealiseerd ten behoeve van mantelzorg.