direct naar inhoud van 4.4 Archeologie
Plan: Twekkelerveld, herziening 1
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.20083679-0004

4.4 Archeologie

Kader

In 1992 is door het Rijk het Verdrag van Malta ondertekend, waarin de bescherming en het behoud van archeologische monumenten wordt nagestreefd. Als gevolg van de implementatie van het Verdrag van Malta dient bij de nieuw ruimtelijk ontwikkelingen rekening te worden gehouden met de belangen van het archeologisch erfgoed.

Sinds september 2007 is het Verdrag van Malta geïmplementeerd in de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Monumentenwet 1988). Deze wet wijst het bestemmingsplan aan als het centrale instrument voor de archeologische monumentenzorg. Daarmee wordt de zorgplicht voor het archeologisch erfgoed bij gemeenten gelegd.

Op 28 januari 2008 heeft de raad van de gemeente Enschede haar archeologiebeleid vastgesteld. Hiermee heeft de gemeente haar eigen toetsings- en wegingskader bij bestemmingsplannen en vergunningverlening. De gemeente is bevoegd gezag voor het nemen van besluiten ten aanzien van de conditie archeologie.

Uitgevoerd archeologisch onderzoek

RAAP Archeologisch Adviesbureau heeft in augustus 2007 een bureau- en inventariserend veldonderzoek uitgevoerd in verband met de beoogde ontwikkelingen in het plangebied (Bijlage 8).

Vanwege de ligging in de bebouwde kom van Enschede staat het plangebied als 'niet gekarteerd' aangegeven op de Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden (IKAW; ROB, 2005). Op grond van de landschappelijke ligging kan evenwel aan het plangebied een middelmatige archeologische verwachting worden toegekend voor vindplaatsen uit alle perioden. Volgens de gemeentelijke archeologische verwachtingskaart ligt het plangebied in een zone met een lage tot middelhoge archeologische verwachting. Eventuele archeologische resten zullen zich, naar mag worden aangenomen, aan de basis van het plaggendek of in de top van het dekzand bevinden.

Tijdens het veldonderzoek zijn 6 boringen verricht waarbij in geen enkele boring archeologische indicatoren zijn aangetroffen. De bodem is tot circa 80 cm -Mv verstoord door recente bodemingrepen. Hieronder bevindt zich de C-horizont, bestaande uit uiterst fijn, zwak siltig, grijs dekzand.

Conclusies

Tijdens het veldonderzoek is niet alleen vastgesteld dat de bodemopbouw ter plaatse zodanig is verstoord dat eventuele grondsporen en andere archeologische relevante zaken grotendeels of geheel als verloren mogen worden beschouwd, maar er zijn ook geen aanwijzingen aangetroffen die in verband kunnen worden gebracht met vroegere menselijke activiteiten. Op grond van het bovenstaande wordt aanbevolen geen vervolgonderzoek in het plangebied uit te voeren. Indien bij de uitvoering van de werkzaamheden onverwacht archeologische resten worden aangetroffen, dan is conform artikel 53 van de Wet op de archeologische monumentenzorg 1988 aanmelding van de desbetreffende vondsten bij het bevoegd gezag (i.c. de gemeente Enschede) verplicht.