direct naar inhoud van Hoofdstuk 4 Omgevingsaspecten
Plan: Veenoordkolk en Teugse kolk
Status: onherroepelijk
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.PB007-OH01

Hoofdstuk 4 Omgevingsaspecten

In dit hoofdstuk wordt stil gestaan bij omgevingsaspecten die van belang zijn om de haalbaarheid van het plan te kunnen beoordelen.

De aanvrager heeft bij indiening van het verzoek tot projectbesluit het 'inrichtingsplan veenoordkolk' ingediend. De gemeente onderschrijft de conclusies die worden gesteld voor de volgende omgevingsaspecten:

  • i. bodem
  • ii. ecologie
  • iii. hydrologie
  • iv. archeologie
    voor een nadere toelichting, zie bijlage 1.


Voor het aspect bodem hoeft er in het kader van de ruimtelijke procedure geen bodemonderzoek uitgevoerd te worden omdat geen sprake is van ernstig spoedeisende bodemverontreiniging. De (water)bodemonderzoeken zijn raadpleegbaar in bijlage 3 en 4.

Rijkswaterstaat heeft het inrichtingsplan getoetst en heeft hiermee ingestemd. Vanwege de taken van Rijkswaterstaat is geen oordeel gegeven over het hoofdstuk beheer.

Provincie Overijssel heeft op 21 september 2010 een beschikking gepubliceerd voor een vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998. Deze beschikking is gevoegd in bijlage 5.

Luchtkwaliteit
De aanleg van de tijdelijke weg zorgt niet voor een duidelijke verslechtering van de luchtkwaliteit ter plaatste van de aanvoerroute. De toename van het vrachtverkeer is dermate klein dat sprake is van een toename 'in-niet-betekende-mate'. Luchtkwaliteit vorm voor de realisatie van het project geen beperking.

Externe veiligheid
Wat betreft het aspect externe veiligheid is er binnen het grondgebied van Deventer sprake van drie typen risicobronnen die zijn gereguleerd door verschillende regelgeving. Externe veiligheidsbeleid heeft betrekking op het plaatsgebonden risico (bescherming individuen tegen kans op overlijden door een ongeval met  gevaarlijke stoffen)en het groepsrisico (bescherming samenleving tegen ontwrichting door een ramp met een groter aantal slachtoffers). Het plangebied van de Teugseplas en de Veenoordkolk ligt niet binnen plaatsgebonden risicocontouren van omliggende risicobronnen. Wel ligt het plangebied binnen het invloedsgebied groepsrisico van de IJssel en Rijksweg A1 waarover vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt. Daarnaast ligt het plangebied binnen het invloedsgebied van de chemische bedrijven Akzo en Mallinckrodt Baker. Het ruimtelijke besluit De plannen voor het verontdiepen van de kolken hebben echter geen betrekking op het oprichten van (beperkt) kwetsbare objecten in de zin van externe veiligheidregelgeving. Hiermee zijn de plannen niet van invloed op de hoogte van het groepsrisico. Verdere verantwoording van het groepsrisico is dan ook niet aan de orde.

Waterhuishouding
Het plan is getoetst aan de digitale watertoets. Uit deze toets kwam naar voren dat geen sprake is van waterschapsbelang. De belangrijkste reden hiervoor is dat sprake is van functieverandering.