direct naar inhoud van 3.4 Archeologie
Plan: Hoogesteeg 2
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P254-OH01

3.4 Archeologie

Prehistorie

Er zijn in het bestemmingsplangebied geen vondsten of archeologische vindplaatsen uit de prehistorie bekend. Dit betekent niet dat er met zekerheid geen vondsten of vindplaatsen uit de prehistorie aangetroffen kunnen worden. Op vergelijkbare locaties elders in Deventer zijn vindplaatsen uit alle perioden tussen het mesolithicum en de (laat) Romeinse tijd aangetroffen. Ook in dit bestemmingsplangebied moet dus rekening worden gehouden met vindplaatsen uit de prehistorie.

Middeleeuwen en nieuwe tijd

In het bestemmingsplangebied ligt de historische boerderij Vospaal, eerste vermelding 1639. Rond historische boerderijen is een bufferzone van 100 m aangegeven, waarin oudere voorgangers en randverschijnselen van het erf worden verwacht. In het bestemmingsplangebied kunnen daarom oudere voorgangers van boerderij Vospaal verwacht worden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P254-OH01_0006.jpg"

De archeologische verwachtingswaarde van Hoogesteeg 2

Verwachting, selectie

Het plangebied heeft een middelhoge archeologische verwachting. In het bestemmingsplangebied is in het verleden een aantal stallen en schuren aangelegd. De aanleg van deze stallen heeft het archeologisch bodemarchief ter plaatse waarschijnlijk verstoord. Daarom hebben deze locaties geen archeologische verwachting meer.

Gebieden die op basis van de archeologische verwachtingskaart van de gemeente Deventer een middelhoge en hoge verwachting hebben, dienen in het bestemmingsplan en de plankaart opgenomen te worden met de dubbelbestemming archeologische verwachting. Voor de voorwaarden die hier van toepassing zijn, wordt verwezen naar de planregels.

Huidige plannen

Aanleiding voor deze actualisering van het bestemmingsplan is de aanvraag voor het renoveren van de historische boerderij en schuur en het veranderen van de agrarische bestemming in een woonbestemming.

Zolang hierbij alleen interne verbouwingen worden uitgevoerd, waarbij alleen op bestaande funderingen wordt gebouwd, is archeologisch onderzoek voorafgaand aan deze werkzaamheden niet noodzakelijk.