direct naar inhoud van 3.3 Cultuurhistorie en Monumenten
Plan: Hoogesteeg 2
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P254-OH01

3.3 Cultuurhistorie en Monumenten

De geschiedenis van het (plan)gebied

In september 2009 heeft het Oversticht in opdracht van de gemeente Deventer het hele buitengebied onderzocht op de aanwezigheid van karakteristieke panden. Het erf Hoogesteeg 2 is karakteristiek beoordeeld om de volgende redenen:

- De relatie met het landschap; de boerderij en de schuur zijn beeldbepalend voor zijn directe omgeving.

- De erfstructuur; de boerderij, schuur, boomgaard en hooiberg hebben een logische relatie met elkaar.

- De erfinrichting; de groene inrichting (zoals bijvoorbeeld de traditionele indeling in voor- en achtererf, de aanwezigheid van een boomgaard en een solitaire boom (peer) en een waterput) van het erf is waardevol.

- De streekeigenheid; de hoofdvorm en detaillering is kenmerkend voor agrarische bebouwing.

- De herkenbaarheid; de herkenbaarheid van de hoofdvorm en de herkenbaarheid van de functie.

Cultuurhistorie

De eerste vermelding van erve Vospaal is, volgens de boerderijnamenkaart van Bathmen, uit 1639. Het erf bestaat uit een boerderij, een oude schuur evenwijdig aan de boerderij, een aantal schuren aan de andere kant van de oprijlaan, een waterput, een aardappelkelder en het restant van een eenroedige hooiberg.

De huidige boerderij is van ongeveer 1850. Het riet is een paar jaren geleden vervangen door dakpanplaten. Hierdoor zijn een aantal oorspronkelijke details gewijzigd (bijvoorbeeld door het aanbrengen van een plastic dakgoot). Behalve de vernieuwde dakbedekking en de recente dakkapellen is het exterieur van de boerderij gaaf behouden gebleven.

De oude schuur is waarschijnlijk eind 19e eeuws en heeft bijzondere 19e eeuwse elementen zoals de aanwezigheid van het bakhuis en van een deels gepotdekselde voorgevel. De houten ankerbalkgebinten zijn voor deze kleine schuur zwaar uitgevoerd en zouden ouder kunnen zijn dan de buitenzijde van de schuur. Wellicht is er sprake van hergebruikt materiaal (jaarringonderzoek zou hierover uitsluitsel kunnen geven). De schuur is bijzonder gaaf bewaard gebleven. De schuur is gedekt met riet maar de eigenaar zal het riet binnenkort vervangen door dakpanplaten.

Op het hele erf is er sprake van achterstallig onderhoud.

Herbestemmen van de opstallen is goed mogelijk, mits het karakter van de gebouwen en de historische elementen van de bebouwing in acht worden genomen:

- De eenvoudige hoofdvorm en het gesloten karakter;

- De gevels met de gepotdekselde bovenkant van de voorgevel, de deeldeuren en stalramen;

- De ankerbalkgebinten die vrij gaaf aanwezig zijn;

- Het bakhuis in de schuur met een raam in de voorgevel en een schoorsteen.