direct naar inhoud van 3.4 Archeologie
Plan: Oosterhuisweg 7
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P251-OH01

3.4 Archeologie

De gemeentelijk archeoloog heeft in juli 2010 in het kader van de voorgenomen ontwikkeling een archeologisch beleidsadvies opgesteld.

Historie

Er zijn in het bestemmingsplangebied en de omgeving geen archeologische vindplaatsen uit de prehistorie bekend. Wel ligt de locatie op de rand van een dekzandrug. Op vergelijkbare locaties elders in Deventer zijn vindplaatsen uit alle perioden tussen het mesolithicum en de (laat) Romeinse tijd aangetroffen. Ook in dit bestemmingsplangebied moet dus rekening worden gehouden met vindplaatsen uit de prehistorie en de vroege middeleeuwen.

In het bestemmingsplangebied lag de historische boerderij Groot Oosterhuis - Krieger, eerste vermelding 1399. Rond historische boerderijen is een bufferzone van 100 m aangegeven, waarin oudere voorgangers en randverschijnselen van het erf worden verwacht. Het bestemmingsplangebied ligt binnen deze bufferzone.

Ten zuidoosten van het bestemmingsplangebied ligt de historische boerderij Klein Oosterhuis, eerste vermelding 1601. Het bestemmingsplangebied ligt gedeeltelijk in de bufferzone van deze boerderij. Hier worden oudere voorgangers van deze boerderij verwacht.

Verwachting, selectie

Het noordelijke deel van het bestemmingsplangebied heeft een hoge archeologische verwachting en het zuidelijke deel heeft een middelhoge verwachting, zie onderstaande afbeelding.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P251-OH01_0013.png"

Kaart archeologische verwachting en historische elementen

Ter bescherming van eventueel voorkomende archeologische waarden wordt in het onderhavige bestemmingsplan, in verband met de middelhoge en hoge archeologische verwachtingswaarde, voor het hele plangebied de dubbelbestemming "waarde- archeologisch verwachtingsgebied" opgenomen.