direct naar inhoud van 3.3 Cultuurhistorie en Monumenten
Plan: Plasmansweg 2
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P247-OH01

3.3 Cultuurhistorie en Monumenten

De geschiedenis van het gebied

Tijdens de laatste ijstijd werd het laaggelegen Sallandse dal bedekt met een laag stuifzand, de zogenaamde dekzandafzettingen. De verschillende soorten zand zorgden ervoor dat de laag niet egaal werd verdeeld, maar dat er hoogteverschillen optraden. Zo ontstond op de lijn Raalte-Okkenbroek een reeks hoge dekzandruggen. Omdat droge gebieden in deze streken schaars waren, waren deze dekzandruggen het eerste geschikt voor menselijke bewoning. Door bemesting werd het land in de loop der eeuwen soms wel een meter opgehoogd. Ongeveer duizend jaar geleden verplaatste de bevolking zich naar de flanken van de dekzandruggen.

Cultuurhistorie

Het meest beeldbepalend in het plangebied is de kenmerkende typologie - ensemble van boerderij en stal - als twee parallelle volumes naast elkaar. De boerderij heeft een rieten kap, de stal een pannendak. Dit ensemble is behoudenswaardig, renovatie is echter noodzakelijk.

De stal is karakteristiek vanwege:

  • de eenvoudige hoofdvorm en het gesloten karakter;
  • de gevels met deeldeuren en stalramen;
  • de ankerbalkgebinten in vrij gave staat;
  • een uniek kookhuis met een schouw van rond 1850.

De boerderij heeft geen monumentenstatus, maar is wel aangemerkt als karakteristiek pand door Het Oversticht in een inventarisatie naar karakteristieke panden in het buitengebied van de gemeente Deventer, d.d. november 2009.

Het voorliggende bestemmingsplan behoudt de bestaande bebouwing gedeeltelijk in haar karakteristieke ensemble en vorm. Daarnaast biedt het bestemmingsplan de mogelijkheid tot een nieuw (woon) gebruik van de bestaande schuur. Dit nieuwe gebruik maakt de renovatie van de karakteristieke schuur mogelijk. Op deze wijze wordt de cultuurhistorische waarde van het erf beschermd.