direct naar inhoud van 2.2 Beschrijving nieuwe situatie
Plan: Hoekweg, woning te Diepenveen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P220-OH01

2.2 Beschrijving nieuwe situatie

De totale herontwikkeling van de huidige locatie aan de Hoekweg 1 te Diepenveen met behulp van Rood voor Rood met bedrijfsverplaatsing, bestaat uit:

  • het beëindigen van de intensieve veehouderij;
  • het verplaatsen van de melkveehouderij;
  • het slopen van de voormalige agrarische schuren (ongeveer 1300 m2)
  • de landschappelijke inpassing van het landhuis;

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P220-OH01_0005.png"

Afb. 4 Situatie Landhuis de Hoek zonder boerenbedrijf

Door de verplaatsing van het boerenbedrijf, komt het landhuis weer vrij in het landschap te staan.

  • realisatie van 2 woningbouwkavels. De 2 woningen worden op het landgoed ingepast, zoals is weergegeven in het onderstaande inrichtingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P220-OH01_0006.jpg"

Afb. 5. inrichtingsplan Landgoed de Hoek

Het inrichtingsplan is een onderdeel van het Beeldkwaliteitsplan "visie en beeldkwaliteit voor nieuwbouw op het landgoed "De Hoek" Diepenveen, dat in 2006 in opdracht van de rentmeester van het landgoed (Fortis Vastgoed Landelijk) is opgesteld. In het Beeldkwaliteitsplan is in een stedebouwkundige studie ingegaan op de zoeklocatie van de nieuw te bouwen woningen. een analyse van het landgoed brengt de historie in beeld. Na de analyse worden verschillende locatie-opties onderzocht. De verschillende opties zijn ruimtelijk in beeld gebracht, waardoor het ruimtelijk effect goed zichtbaar wordt. de voorkeur is uitgegaan naar het bouwen van de woningen buiten het open gebied rondom het landhuis, waardoor het landhuis weer vrij komt te liggen en van alle kanten goed zichtbaar is.

Onderhavig bestemmingsplan betreft de realisatie van één van de woningen op het landgoed. Het betreft de zogenaamde prieelwoning (nr 2 op Afb. 5): deze woning is zichtbaar vanuit het landschap en ligt als een prieel verscholen in het bos. Het bestaande bosje is momenteel niet erg waardevol qua beplanting. Ter vervanging van het bos op de bouwlocatie wordt nieuw bos aangeplant rondom de nieuwe woning. Het niet waardevolle bestaande bos wordt vervangen door nieuwe aanplant met inheemse soorten, zoals de eik, die thuishoren in deze omgeving.

De voorgestelde functiewijziging wordt vanuit stedebouwkundig, sociaaleconomisch, landschappelijk en milieuhygiënisch oogpunt aanvaardbaar geacht.