direct naar inhoud van 2.1 Beschrijving huidige situatie
Plan: Hoekweg, woning te Diepenveen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P220-OH01

2.1 Beschrijving huidige situatie

Het plangebied is gelegen in het buitengebied van Diepenveen, schuin tegenover landgoed de Hoek te Diepenveen. Centraal in het landgoed staat het landhuis, dat schuin tegenover het plangebied ligt. Vroeger stond het landhuis vrij in het landschap en was het van alle zijden goed zichtbaar.

Op het Landgoed de Hoek aan de Hoekweg 1 te Diepenveen was al jaren, op hetzelfde erf als het landhuis, een melkvee- en varkensbedrijf gevestigd. Het bedrijf wilde graag uitbreiden om de continuiteit van het agrarische bedrijf veilig te stellen. Als gevolg van de milieuzonering (het bedrijf lag in de zone van de Ecologische hoofdstructuur) kon het bedrijf niet uitbreiden.

De aanwezigheid van landschapsontsierende bebouwing van het agrarisch bedrijf rondom het landhuis, taste de status van het landgoed, met zeer hoge landschappelijke en natuurlijke waarden, aan. De uitstraling van het cultuurlandschap werd negatief beinvloed door de aanwezigheid van de agrarische opstallen. Daarnaast tastten de opstallen de aanblik van het landhuis aan, dat ingebouwd stond. De woonfunctie van het landhuis was door de intensieve veehouderij overbelast. Het landhuis lag binnen de stankcirkel van de intensieve veehouderij.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P220-OH01_0003.png"

afb. 3 a. situatie met boerenbedrijf

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P220-OH01_0004.jpg"

afb. 3 b. situatie zonder boerenbedrijf

Tevens lag het bedrijf binnen de 250 m van een kwetsbaar gebied conform de Wet ammoniak en veehouderij (de zogenaamde WAV zone)en binnen 250 m van de Ecologische Hoofdstructuur (E.H.S). De EHS zonering staat voor het handhaven van rust en het tegengaan van verstoring en versnippering van natuurgebieden. De emissie van ammoniak vormt een belangrijk aandeel in de neerslag van stikstof op natuurgebieden. In deze natuurgebieden zijn waardevolle plantensoorten en andere organismen aanwezig die niet bestand zijn tegen hoge stikstofdeposities. Met name ammoniak uit stallen dicht bij natuurgebieden zorgt voor hoge uitschieters in het depositieniveau. Het bedrijf lag binnen de 250 meter van een natuurgebied dat is aangeduid als verzuringsgevoelig. Het gevolg was een achteruitgang van de natuurwaarden rondom het bedrijf door de ammoniakuitstoot.

Om dit landschap te behouden was uitbreiding van een agrarisch bedrijf op deze locatie ook ongewenst. De toepassing van de Rood voor Rood regeling met verplaatsing biedt een financiƫle mogelijkheid voor het verplaatsen van het bedrijf vanuit een milieutechnisch gevoelige locatie naar een voor uitbreiding geschikte, duurzame locatie.