direct naar inhoud van 5.1 Archeologie / cultuurhistorie
Plan: Diepenveen, Locatie Berends
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P210-OH01

5.1 Archeologie / cultuurhistorie

5.1.1 Archeologie

Met de ondertekening van het verdrag van Malta (1992) en de parlementaire goedkeuring daarvan (1998) heeft de Nederlandse overheid zich verplicht erop toe te zien dat bij ruimtelijke plannen rekening gehouden wordt met het bekende en het nog niet bekende archeologische “bodemarchief”. Deze verplichting heeft met de inwerkingtreding van de Wet op de archeologische monumentenzorg sinds 1 september 2007 een wettelijke basis gekregen.

Verwachting

Het plangebied heeft op de verwachtingskaart van de gemeente Deventer grotendeels een middelhoge verwachting. Alleen een klein deel in het oosten van het plangebied heeft een matige verwachting.

Prehistorie

Het plangebied ligt op de hogere gronden langs de IJssel. Vroeger onderzoek heeft uitgewezen dat de kans groot is dat over deze hoge delen de prehistorische landroute langs de IJssel gelopen heeft. Buiten het plangebied zijn in deze zone in het verleden meerdere prehistorische vondsten aangetroffen, daterend van het Neolithicum tot de IJzertijd.

In 1936 werd op 530 m ten zuidwesten van het plangebied een urn gevonden uit de late Bronstijd/vroege IJzertijd (project 1013). Op een locatie 100 m ten zuiden hiervan werd nog een klein bijpotje gevonden (project 1024). Het is waarschijnlijk dat deze urn en mogelijk ook het bijpotje deel uit maken van een urnenveld. Het bijpotje zou ook een nederzettingsvondst kunnen zijn. De nederzetting, die bij het urnenveld hoort, wordt verwacht in een straal van ongeveer 500 m rond het urnenveld.

Ongeveer 800 m ten zuidwesten van het plangebied, aan de Schapenzandweg en Bouwhuisweg zijn drie waarnemingen gedaan die aardewerk uit de ijzertijd hebben opgeleverd (project 1015, 1050, 1051).

Middeleeuwen

Het kloosterterrein in het dorp Diepenveen ligt ongeveer 180 m ten noorden van het plangebied. Het vrouwenklooster aan de rand van het dorp Diepenveen werd kort na 1400 gesticht door Johan Brinckerinck, een volgeling van Geert Grote. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog, in 1578, werd het klooster verwoest. Het kloosterterrein is aangemerkt als terrein van hoge archeologische waarde en heeft als monumentnr 14.085.

Nieuwe tijd

In de omgeving van het plangebied ligt een aantal historische boerderijen en erven. Rond deze boerderijen is een buffer aangegeven van 100 meter. In deze bufferzone worden randverschijnselen van het erf en oudere voorgangers van de boerderij verwacht.

In het plangebied zelf liggen geen historische boerderijen. De bufferzone van boerderij De Brug, eerste vermelding 1880, ligt deels in het plangebied. Omdat het hier om een 19de eeuwse boerderij gaat, is het onwaarschijnlijk dat er oudere voorgangers in de buffer te vinden zijn.

Advies

Op basis van de middelhoge verwachting is door het ADC archeologisch booronderzoek uitgevoerd op de locatie van het plangebied. De resultaten van dit onderzoek zijn weergegeven in rapport 1429 van ADC archeoprojecten. Uit deze boringen kwam naar voren dat de bodemopbouw bij werkzaamheden in het verleden sterk verstoord is. De kans op archeologische sporen en vondsten is dan ook gering. De conclusie van het ADC dat het terrein kan worden vrijgegeven, wordt ondersteunt door het bevoegd gezag.

Een booronderzoek geeft nooit volledig uitsluitsel. De verwachting binnen het plangebied kan daarom in het bestemmingsplan worden bijgesteld naar laag (niet naar geen). Bij een lage verwachting is archeologisch onderzoek niet nodig.

Selectiebesluit

Het terrein wordt vrijgegeven. Voorwaarde is dat uiterlijk drie dagen voor aanvang van de grondwerkzaamheden contact op wordt genomen met de gemeentelijke archeoloog.

Voor de volledigheid wijzen we erop dat wettelijk is vastgelegd dat toevalsvondsten altijd dienen te worden gemeld aan het bevoegd gezag.

Vervolgtraject

De gemeentelijke archeoloog of zijn plaatsvervanger kunnen tijdens de werkzaamheden een bezoek brengen. Dit bezoek is bedoeld om de verwachtingskaart te controleren. Het brengt geen vertraging van de werkzaamheden of extra kosten met zich mee.

5.1.2 Rijks- en Gemeentelijke monumenten

In het plangebied zijn geen rijks- en gemeentelijke monumenten aanwezig.