direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding en doel van het plan
Plan: Bergweide, Kloosterlanden - Hanzepark, Veenoord
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D119-VG04

1.1 Aanleiding en doel van het plan

Deventer kent op dit moment aan de zuidzijde de grote bedrijventerreinen Bergweide, Kloosterlanden - Hanzepark en het kleinere bedrijventerrein Veenoord. Bergweide is het oudste als zodanig functionerende bedrijventerrein van Deventer. Het terrein heeft een oppervlakte van circa 140 hectare en is gevormd door de havenarmen die in verbinding staan met de IJssel. Het terrein Bergweide kampt met problemen zoals een minder goede uitstraling, matige wegontsluiting, beperkt gebruik van water en kades, parkeerproblemen en slechte kwaliteit van de groenstructuur. Om deze problemen te verhelpen en de kwaliteit van het gebied te verbeteren is begonnen met een revitalisatietraject. Het Havenkwartier, dat feitelijk deel uitmaakt van Bergweide, behoort niet tot dit bestemmingsplan. Voor dit deel van het bedrijventerrein, waar andere ontwikkelingen worden voorzien, wordt een apart bestemmingsplan in procedure gebracht.

Kloosterlanden is een circa 150 hectare groot bedrijventerrein van latere datum dan Bergweide en bestaat uit overwegend productie- en handelsbedrijven, transport- en distributiebedrijven en garagebedrijven. Het aan Kloosterlanden gekoppelde Hanzepark, circa 25 hectare groot, bestaat voornamelijk uit grote kantorencomplexen. Door de ligging bij de A1 is deze locatie interessant voor de zakelijke kantorenmarkt met externe oriëntatie.

Op het bedrijventerrein Veenoord, circa 50 hectare groot, dat ook wel als deel van Bergweide wordt aangemerkt, zijn met name productie- en handelsbedrijven gevestigd, onder andere chemische.

Verder behoren tot het plangebied het runshopping center "De Snippeling", de locatie van de voormalige stort aan de oostzijde van de Westfalenstraat, en de strook met bedrijvigheid tussen het Overijssels Kanaal en de Snippelingsdijk. Tenslotte hoort ook het groene gebied ten noorden van de Schipbeek en ten westen van de Siemelinksweg tot het plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.D119-VG04_0001.jpg" Afbeeldi ng 1.1: luchtfoto plangebied (bron: Google Earth)

Voor de bedrijventerreinen Bergweide, Kloosterlanden - Hanzepark en Veenoord gelden op dit moment meerdere, grotendeels verouderde bestemmingsplannen. Het grootste deel van het plangebied valt binnen de bestemmingsplannen 'Veenoord 1989', 'Bergweide 1969' en 'Kloosterlanden - Hanzepark 1992'.

Het bestemmingsplan bedrijventerrein 'Bergweide 1969' is reeds van kracht sinds 1973. Sinds die tijd hebben veel veranderingen plaatsgevonden op het gebied van regelgeving, bedrijfsvoering en het ruimtelijk verankeren van bedrijventerreinen in bestemmingsplannen. Hierdoor biedt dit bestemmingsplan niet meer voldoende handvatten om de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen te begeleiden. Het bestemmingsplan 'Kloosterlanden - Hanzepark 1992' geldt sinds 1993.

Voor het bedrijventerrein Veenoord aan de westzijde van het plangebied, tussen de Zutphenseweg en de IJssel, en een deel van de Snipperling, aan de noordoostzijde, gelden eveneens deels verouderde bestemmingsplannen. Voor het gebied aan de zuidrand van het plangebied gelden nog bestemmingsplannen van de voormalige gemeente Gorssel.

Gelet op de ouderdom van de vigerende bestemmingsplannen en de recente ontwikkelingen op het gebied van revitalisering en wetgeving, is actualisering van deze bestemmingsplannen gewenst. Gezien de achterblijvende ontwikkeling van bedrijventerreinen elders in de gemeente, speelt ook een zekere behoefte aan 'intensivering' een rol. Hiervoor worden nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden aan de zuidzijde van het plangebied en in de nabijheid van de Westfalenstraat meegenomen in dit nieuwe bestemmingsplan. Voor de ontwikkelingen in de nabijheid van de Westfalenstraat is vooruitlopend op dit bestemmingsplan een apart voorontwerp bestemmingsplan opgesteld. Dit plan is één op één vertaald in het voorliggende plan. Het samenvoegen van meerdere bestemmingsplannen is eveneens gewenst. Eén bestemmingsplan voor de bedrijventerreinen is eenvoudiger te gebruiken voor alle betrokkenen, de bedrijfsexploitanten, 'de burger' en de 'ambtenaar aan de balie' en ziet op gelijke behandeling van gelijke gevallen, en daarmee op rechtsgelijkheid en rechtsbescherming.

Het nieuwe bestemmingsplan heeft voornamelijk een beheerkarakter. Bestaande functies in het plangebied worden bestemd conform het huidige gebruik. Daarnaast worden op enkele locaties, waar dat mogelijk en wenselijk is, nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt.

Dit bestemmingsplan is op 13 februari 2013 naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State op 5 november 2012 gewijzigd vastgesteld. Voor de precieze wijzigingen wordt verwezen naar paragraaf 8.3 Gewijzigde vaststelling na uitspraak Raad van State.