direct naar inhoud van 8.3 Gewijzigde vaststelling na uitspraak Raad van State
Plan: Bergweide, Kloosterlanden - Hanzepark, Veenoord
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D119-VG04

8.3 Gewijzigde vaststelling na uitspraak Raad van State

Op 5 november 2012 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een uitspraak gedaan over het bestemmingsplan Bergweide, Kloosterlanden-Hanzepark, Veenoord. Als gevolg van deze uitspraak is het bestemmingsplan op 13 februari 2013 gewijzigd door de gemeenteraad vastgesteld. De wijzigingen zien op het volgende:

Wijziging bestemmingsplan percelen BYK-Cera

Op 18 april 2012 heeft de raad het bestemmingsplan Bergweide vastgesteld. Met de vaststelling ontstond een actueel planologisch kader voor bovengenoemde bedrijventerreinen. Tegen de vaststelling van dit bestemmingsplan is bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep ingesteld door BYK-Cera, Danzigweg 23 in Deventer. Over dit beroep heeft de Raad van State op 5 november 2012 een uitspraak gedaan.

Aanleiding van deze uitspraak is dat de Raad van State heeft geconstateerd dat de gemeenteraad de zienswijze van BYK-Cera klaarblijkelijk niet heeft betrokken in de overweging tot vaststelling van het bestemmingsplan. De zienswijze en de reactienota zienswijzen zagen op een aanpassing van het ontwerpbestemmingsplan door voor de percelen Danzigweg 8, 21, 19 en 23 en voor Koningsbergenstraat 5 een maatwerkbestemming op te nemen, waarbij aan BYK-Cera de mogelijkheid wordt geboden haar werkzaamheden in maximaal milieucategorie 4.2 in gebruik te hebben. Echter, de verbeelding behorende bij het bestemmingsplan is, naar aanleiding van de zienswijze niet op deze wijze aangepast en dus vastgesteld. Op de vastgestelde verbeelding is voor bovengenoemde percelen een lagere milieucategorie opgenomen.

In de uitspraak is de gemeenteraad opgedragen om het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Bergweide te wijzigen door vaststelling van een passende planregeling met het oog op de belangen van BYK-Cera. Het door de Raad van State geconstateerde gebrek kan worden hersteld door in op de verbeelding van het bestemmingsplan alsnog een functieaanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - overige chemische productenfabriek 2' op te nemen. Aan deze aanduiding is automatisch via artikel 5 van de regels de milieucategorie van 4.2 gekoppeld. Tegen deze wijziging bestaan geen bezwaren. De vergunde situatie is op dit moment al milieucategorie 4.2.

Wijziging bestemmingsplan percelen For Farmers en Jongeneel

Ook CMS Derks Star Busman, namens For Farmers B.V., Roermondstraat 2,4 en 10 in Deventer en Boot Haeser Walraven namens Jongeneel B.V., Duurstedeweg 2 in Deventer hebben beroep ingesteld tegen de vaststelling van het bestemmingsplan Bergweide. Beide beroepen zagen op het niet in het bestemmingsplan planologisch conserveren van de bestaande situatie. Bij de Roermondstraat 2,4 en 10 is abusievelijk de bouwvergunning met kenmerk 93-9112/bwt d.d. 9 december 1993 niet bij de voorbereiding van het bestemmingsplan Bergweide betrokken. In deze vergunning is aan appellant een bouwhoogte vergund van 43,25 meter voor een dakopbouw op de bestaande bebouwing aan de Roermondstraat 10 in Deventer. De verbeelding behoeft een aanpassing ten einde de bestaande situatie planologisch te conserveren.

Bij de Duurstedeweg 2 betreft bestaand legale opslag van goederen buiten bouwwerken, voor zover deze zijn gelegen binnen een afstand van 5 meter tot de weg. Jurisprudentie wijst uit dat bestaand legaal gebruik in beginsel als zodanig bestemd moet worden. Uitzondering hierop kan gevonden worden als een overeenkomstige bestemming op basis van nieuwe inzichten niet langer in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening en het belang bij de beoogde nieuwe bestemming zwaarder weegt dan de gevestigde rechten en belangen. Daarnaast moet aannemelijk zijn dat het bestaande gebruik binnen de planperiode zal worden beƫindigd. Van bovenstaande uitzonderingen is op het perceel Duurstedeweg 2 geen sprake, waardoor de verbeelding aanpassing behoeft om de bestaande situatie planologisch te conserveren.