direct naar inhoud van 5.1 Archeologie, cultuurhistorie en monumenten
Plan: Loo 2009
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D113c-OH01

5.1 Archeologie, cultuurhistorie en monumenten

5.1.1 Archeologie

Het bestemmingsplangebied is voornamelijk bebouwd met laagbouw. Het kent daarom relatief veel recente verstoringen in de vorm van woningbouw en infrastructuur. Voorafgaand aan de bouw van de woningen hebben vrijwel geen opgravingen, waarnemingen of booronderzoeken plaatsgevonden zodat de beschikbare archeologische informatie zeer beperkt is. Wel kan worden aangenomen, dat onder de veelal vrij ondiep gefundeerde huizen en in de onbebouwde delen van de percelen, nog een intact bodemprofiel met mogelijke archeologische resten aanwezig is.

De onbebouwde delen van het bestemmingsplangebied zijn in gebruik als tuin en grasland.

5.1.1.1 Prehistorie

Er zijn in het bestemmingsplangebied geen vondsten of archeologische vindplaatsen uit de prehistorie bekend. Wel is het grootste deel van het gebied relatief hoog gelegen. Op vergelijkbare locaties elders in Deventer zijn vindplaatsen uit alle perioden tussen het mesolithicum en de (laat) Romeinse tijd aangetroffen. Ook in dit bestemmingsplangebied moet dus rekening worden gehouden met vindplaatsen uit de prehistorie en de vroege middeleeuwen.

5.1.1.2 Middeleeuwen

Er zijn in het bestemmingsplangebied geen vondsten of archeologische vindplaatsen uit de middeleeuwen bekend. Dit betekent niet dat er met zekerheid geen vondsten of vindplaatsen uit de middeleeuwen aangetroffen kunnen worden.

5.1.1.3 Nieuwe tijd

In het bestemmingsplangebied zelf zijn geen vondsten of archeologische vindplaatsen uit de nieuwe tijd bekend. Dit betekent niet dat er met zekerheid geen vondsten of vindplaatsen uit de nieuwe tijd aangetroffen kunnen worden. In de omgeving van het bestemmingsplangebied ligt wel een historische boerderij. Circa 30 m ten zuiden van het bestemmingsplangebied lag de historische boerderij De Kamper. De boerderij wordt voor het eerst vermeld in 1818. Het dorp zelf ontstond pas aan het eind van de 19de eeuw, begin van de 20ste eeuw.

5.1.1.4 Verwachting, selectie

Het bestemmingsplangebied ligt in een gebied met een matige en middelhoge archeologische verwachting. Alle gebieden die op basis van de verwachtingskaart een hoge en middelhoge verwachting hebben en de buffers van de historische boerderijen, dienen in het bestemmingsplan te worden opgenomen met de dubbelbestemming archeologische verwachting. Voor de voorwaarden die hierbij van toepassing zijn, wordt verwezen naar de planregels.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.D113c-OH01_0003.png" Archeologische verwachting Loo 2009

5.1.1.5 Nieuwe ontwikkelingen

Oprichten schuur tussen de Baarhorsterdijk en Baarhorsterweg:

De locatie voor het oprichten van de schuur ligt in een gebied met een middelhoge archeologische verwachting. Op circa 47 meter ten zuiden van de geplande nieuwbouw bevindt zich de historische boerderij "De Kamper" uit 1818. Rond boerderijen uit de 19e eeuw wordt geen buffer aangehouden. De kans dat er voorgangers en randverschijnselen van het erf verwacht kunnen worden is gering. De oppervlakte van de nieuw te bouwen schuur bedraagt 150 vierkante meter. Hiervan is 65 vierkante meter op de plaats van de huidige bebouwing geprojecteerd. De verstoring bedraagt daarom 85 vierkante meter. Archeologisch onderzoek voorafgaand aan de grondwerkzaamheden is gezien de omvang van de verstoring niet noodzakelijk.

Evenemententerrein tussen de Baarhorsterdijk en Baarhorsterweg:

Het evenemententerrein ligt deels binnen een gebied met middelhoge archeologische verwachting. Door het gebruik als evenemententerrein vindt er geen verstoring in de bodem plaats. Het uitvoeren van archeologisch onderzoek is derhalve niet noodzakelijk.

5.1.2 Cultuurhistorie
5.1.2.1 Rijks- en gemeentelijke monumenten

In het bestemmingsplangebied liggen geen monumenten en ook is er geen sprake van een beschermd gezicht.

5.1.2.2 Cultuurhistorische waardevolle bebouwing en elementen

Loo kent verscheidene cultuurhistorisch waardevolle bebouwing. Onderstaande objecten en elementen zijn allen van belang vanwege de afleesbare ontstaansgeschiedenis, de oorspronkelijke en karakteristieke volumes en de oorspronkelijke en karakteristieke detaillering. Op een aantal percelen is nog een oorspronkelijk bijgebouw aanwezig.

  • Scheperboersweg 1
  • Bijgebouw bij de voormalige bakkerij Scheperboersweg 3
  • Bettinkdijk 3
  • Bijgebouw bij Looweg 69 (smid)
  • Looweg 71

De cultuurhistorisch waardevolle bebouwing is niet opgenomen als dubbelbestemming of aanduiding in het bestemmingsplan. Deze bebouwing kent bescherming via de gemeentelijke welstandsnota.