direct naar inhoud van 5.4 Archeologische en cultuurhistorische waarden
Plan: Bestemmingsplan Wensink-Noord, herziening Stationsstraat 72
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0147.BpWNhz001-ow03

5.4 Archeologische en cultuurhistorische waarden

5.4.1 Inleiding

Door de ondertekening van het Verdrag van Malta heeft Nederland zich verplicht tot het beschermen van het archeologisch erfgoed. Het Verdrag is vertaald in de Wet archeologische monumentenzorg. Deze wet is het wettelijk kader voor het beschermen van het archeologisch erfgoed in Nederland. Uitgangspunt is het archeologische erfgoed waar mogelijk in situ te behouden. Bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen moet derhalve onderzocht worden, of sprake is van archeologische waarden. Bij graafwerkzaamheden in een bodem dat al geroerd is, is de kans op archeologische resten zeer klein. Het archeologisch erfgoed is één van de maatschappelijke aspecten die “gewogen” wordt bij een nieuwe ruimtelijke ontwikkeling en het ontwerpen van een nieuw bestemmingsplan.

5.4.2 Onderzoek

Het plan voorziet in de bouw van zorgondersteunende functies en 24 appartementen in één gebouw. Voor het realiseren hiervan zijn graafwerkzaamheden noodzakelijk.

Het Archeologisch verwachtings- en advieskaart van de gemeente Borne duidt het onderzoeksgebied aan als de geomorfologische typologie: “dekzandwelvingen en vlakten”. Het gebied heeft een middelmatige archeologische verwachting. Archeologische resten bevinden zich binnen deze typologie vlak onder het maaiveld en zijn daardoor kwetsbaar voor bodemingrepen en minder goed geconserveerd. In de bebouwde kom van Borne zijn de archeologische resten vermoedelijk sterk aangetast. Het beleid voor deze gebieden is: “Archeologisch onderzoek noodzakelijk in plangebieden groter dan 5000 m2 bij bodemingrepen dieper dan 40 cm. Voor gebieden kleiner dan 5000 m2 en voor gebieden in de bebouwde kom geldt vrijstelling van archeologisch onderzoek”.

afbeelding "i_NL.IMRO.0147.BpWNhz001-ow03_0009.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0147.BpWNhz001-ow03_0010.png"

Figuur 7 Archeologische verwachtings- en advieskaart, gemeente Borne (uitsnede)

Het onderzoeksgebied bevindt zich binnen de bebouwde kom van Borne en daarmee is vrijstelling voor archeologisch onderzoek. De gehele ontwikkeling zal plaatsvinden binnen of net buiten het huidige bebouwingsvlak. De uitbreiding ten opzichte van de bestaande bebouwing is veel minder dan 5000 m2, waardoor geen archeologische onderzoek nodig is.

Er is in beeld gebracht welke ontwikkelingen de laatste eeuw binnen het onderzoeksgebied zijn geweest. Dit geeft een beeld van de mate van verstoring.

afbeelding "i_NL.IMRO.0147.BpWNhz001-ow03_0011.png"

De topografische kaart uit 1891 laat zien dat het plangebied toen onbebouwd was. De eerste bebouwing kwam net voor 1912, een statige villa.

afbeelding "i_NL.IMRO.0147.BpWNhz001-ow03_0012.png"

Tussen 1965 en 1976 is de basis voor de huidige bebouwing gerealiseerd. Na 1976 is het gebied rondom in sterke mate verdicht. Duidelijk is dat de ondergrond van het onderzoeksgebied in de afgelopen eeuw sterk verstoord is. Het is niet aannemelijk dat archeologische resten zullen worden aangetroffen.

Er is gekeken naar informatie over de archeologische monumenten binnen en in de directe omgeving het onderzoeksgebied. In het gebied bevinden zich geen archeologische monumenten en het gebied heeft geen specifiek toegekende archeologische kenmerken. Voor informatie over de archeologische resten in de bodem is gebruik gemaakt van twee bronnen over de archeologische verwachtings- en advieskaart en verschillende topografische kaarten (opgenomen kaarten: 1891, 1912, 1925, 1965, 1976 en 1995).

5.4.3 Beoordeling en conclusie

De archeologische verwachtingswaarde is middelmatig. Voor de aanwezige geomorfologische typologie geldt dat binnen de bebouwde kom vrijstelling is voor archeologische onderzoek. Deze beoordeling is op basis het algemene gegeven over de mate van verstoring van de ondergrond. Onderzoek naar het landgebruik wijst uit dat de ondergrond ter plaatse van de onderzoekslocatie sterk verstoord is.

De gehele ontwikkeling zal plaatsvinden binnen of net buiten het huidige bebouwingsvlak. De uitbreiding ten opzichte van de bestaande bebouwing is veel minder dan 5000 m2, waardoor geen archeologische onderzoek nodig is.

De noodzaak voor nader onderzoek van archeologische resten is er op basis van de verwachtingswaarde niet. Deze quickscan biedt voldoende onderbouwing van invulling van de zorgplicht ten aanzien van archeologie. Wel zal (in alle gevallen) bij graafwerkzaamheden moeten worden gekeken naar eventuele archeologische resten. Wanneer archeologische resten worden aangetroffen, dan moet contact worden gezocht met de gemeente Borne.