direct naar inhoud van 5.5 Archeologische en cultuurhistorische waarden
Plan: Vogelbuurt/Wensink Noord, Herziening, Kruising Stationsstraat-Parallelweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0147.BpVBWNhz001-vg01

5.5 Archeologische en cultuurhistorische waarden

In 1992 ondertekende Nederland het Verdrag van Valletta (Malta). Daarmee heeft de zorg voor het archeologisch erfgoed een vaste plaats gekregen in het proces van de ruimtelijke planvorming. Uitgangspunten van het verdrag zijn het vroegtijdig betrekken van archeologische belangen in de planvorming, het behoud van archeologische waarden in situ (ter plaatse) en de introductie van het zogenaamde “veroorzakersprincipe”. Op 1 september 2007 is de wet op de archeologische monumentenzorg in werking getreden. Hiermee worden de uitgangspunten van het Verdrag van Malta binnen de Nederlandse wetgeving (de Monumentenwet 1988) geïmplementeerd. De wet regelt de bescherming van archeologisch erfgoed in de bodem, de inpassing ervan in de ruimtelijke ontwikkeling en de financiering van opgravingen.

Archeologische waarden zijn, zeker in Nederland, veelal onzichtbaar. Ze liggen grotendeels verborgen in de bodem, waardoor ze niet eenvoudig in kaart te brengen zijn. Om toch greep te krijgen op die nog onbekende archeologie, is getracht daarover voorspellingen te doen door gegevens die wel bekend zijn, te extrapoleren. Door Archeologisch Adviesbureau RAAP is, om deze voorspellingen weer te geven, een Archeologische verwachtings- en advieskaart Gemeente Borne opgesteld. Deze kaart geeft daardoor een beeld van het bodemarchief dat complementair is aan de Archeologische Monumenten Kaart (AMK) waarop alle bekende behoudenswaardige archeologische terreinen in Nederland zijn aangegeven. De gebieden worden in verschillende gradaties van waarden aangegeven. Naar aanleiding van deze kaart is er door de gemeente Borne beleid opgesteld. De Regioarcheoloog heeft ingestemd met dit beleid. Bij besluit van 30 juli 2009 heeft de gemeenteraad van de gemeente Borne het archeologiebeleid, waarvan de Archeologische verwachtings- en advieskaart een onderdeel is, vastgesteld.

Op de Archeologische verwachtings- en advieskaart Gemeente Borne is het plangebied aangegeven als gebied waar een middelmatige verwachtingswaarde voor het aantreffen van archeologische resten in de bodem is.

Als advies is voor gebieden met een middelmatige verwachtingswaarde het volgende opgenomen:

Archeologisch onderzoek noodzakelijk in plangebieden groter dan 5000 m² bij bodemingrepen dieper dan 40 cm. Voor gebieden kleiner dan 5000 m² en voor gebieden in de bebouwde kom geldt vrijstelling van archeologisch onderzoek. Wanneer een plangebied in twee of meerdere verwachtingszones ligt, is met betrekking tot de vrijstelling de zone met de hoogste verwachting maatgevend.

Gelet op het feit dat het onderhavige plangebied kleiner is dan 5.000 m² en is gelegen binnen de bebouwde kom kan op basis van de archeologische verwachting (middelmatig) en het hiervoor genoemde advies worden geconcludeerd dat nader archeologisch onderzoek vooralsnog niet noodzakelijk is. Op onderstaande kaart is het plangebied blauw omcirkeld.

afbeelding "i_NL.IMRO.0147.BpVBWNhz001-vg01_0003.jpg"

Uitsnede Archeologische verwachtings- en advieskaart Gemeente Borne