direct naar inhoud van 5.6 Watertoets
Plan: Vogelbuurt/Wensink Noord, Herziening, Kruising Stationsstraat-Parallelweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0147.BpVBWNhz001-vg01

5.6 Watertoets

In het moderne waterbeheer (Waterbeheer 21e eeuw) wordt gestreefd naar duurzame, veerkrachtige watersystemen met minimale risico's op wateroverlast of watertekorten. Belangrijk instrument hierbij is de watertoets, die sinds november 2003 wettelijk verplicht is. Initiatiefnemers zijn verplicht in ruimtelijke plannen een beschrijving op te nemen van de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding. Het doel van de wettelijk verplichte watertoets is te garanderen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op een evenwichtige wijze in het plan worden afgewogen. Deze waterhuishoudkundige doelstellingen betreffen zowel de waterkwantiteit (veiligheid, wateroverlast en tegengaan verdroging) als de waterkwaliteit (riolering, omgang met hemelwater en lozingen op oppervlaktewater). Ook in de nieuwe Wro is de watertoets verplicht.

De Europese Kaderrichtlijn Water is richtinggevend voor de bescherming van de oppervlaktekwaliteit in de landen in de Europese Unie. Aan alle oppervlaktewateren in een stroomgebied worden haalbare doelen gesteld die in 2015 moeten worden bereikt. Ruimtelijk relevant rijksbeleid is verwoord in de Vierde Nota Waterhuishouding, de Nota Ruimte en het Advies Waterbeheer 21e eeuw. In de provincie Overijssel is de in 2006 vastgestelde Partiële Herziening Ruimte en Water van het streekplan en het Waterhuishoudingplan Overijssel 2000+ richtinggevend voor waterschap en gemeenten.

Het Waterschap Regge en Dinkel heeft de beleidskaders van het Rijk en de provincie nader uitgewerkt in het vigerende waterbeheerplan. Diverse aspecten van het waterbeleid zijn verder uitgediept in aparte beleidsnota’s. Voor het ruimtelijk relevante thema "vasthouden en bergen van water”, is de Beleidsnota Retentie opgesteld. De uitgangspunten en wensen voor de inrichting en het beheer van beken en overige waterlopen zijn verwoord in de Stroomgebied Actie Plannen (STAP). De notitie Afkoppelen/niet aankoppelen geeft de visie van het Waterschap Regge en Dinkel over de wijze waarop met hemelwater moet worden omgegaan weer en bevat een beslisboom voor de juiste keuze van hemelwaterafvoer in verschillende situaties. De uitgangspunten en randvoorwaarden die het waterschap hanteert voor het toetsen van de basisinspanning en het ontwerp van rioolstelsels in samenhang met het oppervlaktewatersysteem, zijn opgenomen in de Nota Actualisering Rioleringsbeleid. Daarnaast is de Keur van het Waterschap Regge en Dinkel een belangrijk regelstellend instrument waarmee in ruimtelijke plannen rekening moet worden gehouden. Op gemeentelijk niveau zijn het in overleg met het Waterschap Regge en Dinkel opgestelde gemeentelijk Waterplan en het gemeentelijk Rioleringsplan van belang voor het afwegen van waterbelangen in ruimtelijke plannen.

In het waterbeheer van de 21e eeuw worden duurzame, veerkrachtige watersystemen nagestreefd. Dit betekent concreet dat droge perioden worden doorstaan zonder droogteschade, vissterfte en stank en dat in natte perioden geen overlast optreedt door hoge grondwaterstanden of inundaties vanuit oppervlaktewateren. Problemen worden niet afgewenteld op andere gebieden of latere generaties. Het principe “eerst vasthouden, dan bergen, dan pas afvoeren” is hierbij leidend. Ook de gemeente Borne werkt volgens deze drietrapsstrategie.

Ter bevordering van de integratie van water in ruimtelijke plannen heeft de gemeente een waterplan opgesteld. Daarin wordt gestreefd naar een duurzaam en integraal waterbeheer, waarbij de volgende uitgangspunten worden gehanteerd:

• het scheiden van hemelwater en afvalwater;

• waar mogelijk stimuleren van infiltratie van hemelwater;

• aandacht voor de kwaliteit van het grondwater en oppervlaktewater;

• voorkomen van wateroverlast.

Het huidige gemengde rioolstelsel blijft niet gehandhaafd en zal veranderen in een gescheiden rioolstelsel. Hemelwater dat terecht komt op het afvoerend verhard oppervlak wordt apart ingezameld en volgens de drietrapsstrategie ingepast. Het bestaande gemengde rioolstelsel blijft functioneren voor de afvoer van het plaatselijk afvalwater en hemelwater uit de omliggende gebieden. Realisatie van een duurzaam waterbeheer is een voorwaarde bij aanvang van het project.