direct naar inhoud van 5.7 Watertoets
Plan: Letterveld Noord, Herziening, Sportpark 't Wooldrik
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0147.BpLNhz001-vg01

5.7 Watertoets

Belangrijk instrument is de watertoets, die sinds november 2003 in de Wet op de Ruimtelijk Ordening (WRO) is opgenomen. Initiatiefnemers zijn verplicht in ruimtelijke plannen een beschrijving op te nemen van de gevolgen van het plan op de waterhuishouding. Het doel van de wettelijk verplichte watertoets is te garanderen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op een evenwichtige wijze in het plan worden afgewogen. Deze waterhuishoudkundige doelstellingen betreffen zowel de waterkwantiteit (veiligheid, wateroverlast en tegengaan verdroging) als de waterkwaliteit (riolering, omgang met hemelwater en lozingen op oppervlaktewater).

In het waterbeheer van de 21e eeuw worden duurzame, veerkrachtige watersystemen nagestreefd. Dit betekent concreet dat droge perioden worden doorstaan zonder droogteschade, vissterfte en stank en dat in natte perioden geen overlast optreedt door hoge grondwaterstanden of inundaties vanuit oppervlaktewateren. Problemen worden niet afgewenteld op andere gebieden of latere generaties. Het principe "eerst vasthouden, dan bergen, dan pas afvoeren" is hierbij leidend. Ook de gemeente Borne werkt waar mogelijk volgens deze strategie.

 

Ter bevordering van de integratie van water in ruimtelijke plannen heeft de gemeente beleid vastgesteld. Daarin wordt gestreefd naar een duurzaam en integraal waterbeheer, waarbij de volgende uitgangspunten worden gehanteerd:

  • het scheiden van hemelwater en afvalwater;
  • waar mogelijk stimuleren van infiltratie van hemelwater;
  • aandacht voor de kwaliteit van het grondwater en oppervlaktewater;
  • voorkomen van wateroverlast.

Het bestemmingsplan "Sportpark 't Wooldrik" beschikt over een goede waterhuishouding. Zowel de afwatering als de ontwatering verkeren in prima staat. Oppervlaktewater verplaatst zich van oost naar west door middel van de aanwezige sloten en greppels. In en rondom het plan zijn sloten en greppels aanwezig met voldoende bergings- en afvoercapaciteit. Deze zijn in beheer van de gemeente Borne. Jaarlijks worden de sloten meerdere keren opgeschoond en onderhouden.

De afwatering langs de Bornerbroeksestraat en de Twickelerblokweg fungeert tevens als zaksloot. Kleine hoeveelheden regenval infiltreren ter plekke in de bodem. Bij grotere hoeveelheden stroomt het water richting de watergang langs de Azelosestraat, waarnaar het (buiten het bestemmingsplan) uitmondt in de watergang van waterschap Regge en Dinkel. Aan de westkant, tegen de Hosbekkeweg aan, is een bosgebied gelegen, waar eventueel bij hoogwatersituaties het water kan inunderen. Aan de zuidkant van het bosgebied loopt een greppel waar een gedeelte van de drainage onder de sportvelden en hemelwater van de gebouwen op het sportpark in uitmonden. Het overige gedeelte van drainage onder de sportvelden loost op de watergang langs de Azelosestraat. De drainage zorgt voor voldoende drooglegging onder de sportvelden.

Meer richting westen ligt nabij de Rijksweg het beekdalgebied van de Azelerbeek. De watergang is in beheer van het waterschap. De Azelerbeek is in het kader van de kaderrichtlijn water aangeduid als een waterlichaam, waar op korte termijn maatregelen getroffen zullen worden. Zo wordt voor 2015, ten zuiden van de spoorlijn Borne-Almelo, de Azelerbeek gekoppeld met het lopende project van de Doorbraak en krijgt de beek een meer meanderend karakter. In het kader van de Kaderrichtlijn Water en het waterbeleid (retentiecompensatiekaart) spelen er geen verdere ontwikkelingen en belangen in het bestemmingsplan.

Binnen het bestemmingsplan bevindt zich een lozingspunt van het gemengde rioolstelsel op de watergang langs de Azelosestraat. In het voorjaar van 2009 is op de locatie een ondergrondse randvoorziening aangelegd. Door de aanwezigheid van de randvoorziening komt er minder vervuiling vanuit de riolering in het oppervlaktewater terecht.

In het gebied bevinden zich geen ongezuiverde afvalwaterlozingen van panden. De afvoer van het vuile water afkomstig van de gebouwen wordt afgevoerd naar het vrijvalstelsel van kern Borne richting zuivering. Overig hemelwater loost rechtstreeks in het oppervlaktewater.

Voor de aanleg van de kunstgras voetbalvelden is uit onderzoek gebleken dat rubbergranulaat verantwoord kan worden toegepast. Er is geen sprake van gezondheids- en/of milieurisico's. Om aan de zorgplicht uit de Wet Milieubeheer te voldoen en een goede gebruikssituatie ter creëren gelden een aantal standaard kenmerken op het gebied van materiaalgebruik, systeemopbouw, en tijdsinterval. Wel dient de producent een verklaring ter beschikking te stellen waarin gewaarborgd wordt dat voldaan is aan de gebruikssituatie zonder milieurisico. Bij afwijkingen moet door onderzoek worden vastgesteld dat er geen sprake is van een milieurisico (niet van toepassing in dit bestemmingsplan).

Kritisch punt bij het toepassen van rubbergranulaat is de uitloging van zink naar de bodem en de omliggende oppervlaktewateren. De marginale uitloging van zink blijft onder de grenswaarden van het besluit bodemkwaliteit. In een standaard veldopbouw blijkt het zink gedurende de levensduur van het veld geadsorbeerd te worden aan de onderlagen en vindt er geen uitloging plaats naar de bodem, grond- en oppervlaktewater. Wijzigingen van het bestaande water- en rioleringssysteem en beleid zijn niet aan de orde.

Aan de zuidzijde van het plangebied is in de groenstrook langs de Azeloseweg een bergbezinkbassin gelegen.

Doorwerking in dit bestemmingsplan

Vanuit het aspect water zijn er geen belemmeringen voor het voorgenomen initiatief.