direct naar inhoud van 5.6 Watertoets
Plan: Kom Zenderen, herziening MFA
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0147.BpKZhz001-vg01

5.6 Watertoets

Belangrijk instrument is de watertoets, die sinds november 2003 in de Wet op de Ruimtelijk Ordening (WRO) is opgenomen. Initiatiefnemers zijn verplicht in ruimtelijke plannen een beschrijving op te nemen van de gevolgen van het plan op de waterhuishouding. Het doel van de wettelijk verplichte watertoets is te garanderen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op een evenwichtige wijze in het plan worden afgewogen. Deze waterhuishoudkundige doelstellingen betreffen zowel de waterkwantiteit (veiligheid, wateroverlast en tegengaan verdroging) als de waterkwaliteit (riolering, omgang met hemelwater en lozingen op oppervlaktewater).

In het waterbeheer van de 21e eeuw worden duurzame, veerkrachtige watersystemen nagestreefd. Dit betekent concreet dat droge perioden worden doorstaan zonder droogteschade, vissterfte en stank en dat in natte perioden geen overlast optreedt door hoge grondwaterstanden of inundaties vanuit oppervlaktewateren. Problemen worden niet afgewenteld op andere gebieden of latere generaties. Het principe "eerst vasthouden, dan bergen, dan pas afvoeren" is hierbij leidend. Ook de gemeente Borne werkt waar mogelijk volgens deze strategie.  

Ter bevordering van de integratie van water in ruimtelijke plannen heeft de gemeente beleid vastgesteld. Daarin wordt gestreefd naar een duurzaam en integraal waterbeheer, waarbij de volgende uitgangspunten worden gehanteerd:

  • het scheiden van hemelwater en afvalwater;
  • waar mogelijk stimuleren van infiltratie van hemelwater;
  • aandacht voor de kwaliteit van het grondwater en oppervlaktewater;
  • voorkomen van wateroverlast.

In het gebied bevinden zich geen ongezuiverde afvalwaterlozingen van panden. De afvoer van het vuile water afkomstig van de gebouwen wordt afgevoerd naar het vrijvalstelsel van kern Zenderen richting zuivering. Overig hemelwater loost rechtstreeks in het oppervlaktewater op de wijze waarop de bestaande school het regenwater loost. Daarnaast kan op de parkeerplaats aan de westelijke zijde gewerkt worden met een halfopen verharding om het hemelwater de mogelijkheid te geven te infiltreren.

Doorwerking in dit bestemmingsplan
Vanuit het aspect water zijn er geen belemmeringen voor het voorgenomen initiatief.