direct naar inhoud van 5.3 Bodem
Plan: Bornsche Maten, Uitwerkingsplan Singelwonen, deelgebied Wilde Wonen
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0147.BpBMuw003-vg01

5.3 Bodem

In het kader van de ontwikkeling van Bornsche Maten is een aantal bodemonderzoeken uitgevoerd. In paragraaf 6.3 van de toelichting van het bestemmingsplan 'Bornsche Maten' zijn reeds de resultaten van het verkennend onderzoek weergegeven (Verkennend bodemonderzoek Bornsche Maten en De Veldkamp, DHV, september 2003).

Voor het grootste gedeelte van het plangebied blijkt uit het verkennend onderzoek dat de verontreinigingssituatie van de grond en het grondwater niet verhoogd of lichtverhoogd is. Hierdoor bestaat geen aanleiding voor nader onderzoek.

Er is één locatie aanwezig waar in het grondwater nikkel boven de interventiewaarde aanwezig is. Ter plaatse van deze boring werd aanvankelijk een stortlocatie vermoed (op basis van de geroerdheid van de grond). Uit het onderzoek is gebleken dat de bovengrond niet verontreinigd was en dat het vermoeden niet juist was. Omdat landelijk van nature ook hoge concentraties voor nikkel in het grondwater worden aangetroffen, is het aangetroffen gehalte nikkel als van nature aanwezig verondersteld. Een nader onderzoek wordt dan ook niet noodzakelijk geacht.

Asbest

Binnen het plangebied is één locatie aanwezig waar asbest is aangetroffen. Het betreft de locatie Torenlaan 5.

Voor de locatie Torenlaan 5 is nader onderzoek verricht naar asbest in de grond (Verkennend en nader bodemonderzoek 2e fase Locatie Bornsche Maten te Borne, Lankelma Geotechniek Almelo b.v., september 2005, zie Bijlage 3). Hieruit is gebleken dat op basis van de resultaten van het verkennend en nader onderzoek de verontreiniging voldoende is afgeperkt. De hoeveelheid verontreinigde grond (> interventiewaarde) bedraagt circa 30 m3. Er is sprake van een ernstig geval van bodemverontreiniging waardoor er een saneringsnoodzaak bestaat.

Er zijn ter plaatse van deze locatie in feite twee asbest bodemsaneringsgevallen vastgesteld. De eerste verontreinging betreft ter plaatse van de weg die het perceel Torenlaan 5 met de Torenlaan verbindt en welke langs de beek ook nog verder loopt naar een aantal percelen. Deze verontreiniging is bekend als het project 'Berm -Torenlaan 5 te Borne'. De tweede verontreiniging is gelegen ter plaatse van het talud en een duiker in de sloot (Hesselerbeek) die langs het perceel stroomt. Deze verontreiniging is bekend als het project 'Sloot Torenlaan 5 te Borne'.

Berm -Torenlaan 5 te Borne

Voor deze locatie is een saneringsplan opgesteld (Saneringsplan grondverontreiniging met asbest Locatie 'Torenlaan 5” te Borne', Lankelma, BRS/VN-26431L, juni 2006, zie Bijlage 4 ). Vervolgens is op basis van dit saneringsplan de sanering in 2009 uitgevoerd. Het evaluatierapport daarvan is afgerond (Evaluatieverslag bodemsanering Asbestverontreiniging locatie Torenlaan 5 (weg) in Borne (OV014707622)”, Envita Almelo b.v., BSC/VN-26431V, april 2010, zie Bijlage 5 ) en naar het bevoegd gezag (provincie Overijssel) gezonden. Het bevoegd gezag heeft een beschikking genomen dat wordt ingestemd met het evaluatieverslag en het nazorgplan (kenmerk 2010/0105038, d.d 14-7-2010).

Nazorgplan

De benodigde nazorg is beschreven in het boven vermelde evaluatieverslag. Deze heeft betrekking op een restverontreiniging die tijdens de sanering aan de rand van het erf is aangetroffen en waarschijnlijk nog verder onder het erf doorloopt. Ten tijde van het indicatieve asbestonderzoek in 2003 zijn alleen langs de randen van het erf benodigde onderzoekssleuven gegraven vanwege toestemming van de toenmalige eigenaar. Ook tijdens het nader onderzoek zijn verder geen sleuven in het erf gegraven. Hierdoor dient na de sloop van de inmiddels leegstaande opstallen nog een nader onderzoek ter plaatse van het voormalige erf plaats vinden. Hieruit moet blijken in hoeverre er nog een vervolg sanering moet worden uitgevoerd. De verwachting is dat dit onderzoek in 2010 nog wordt uitgevoerd.

Sloot Torenlaan 5 te Borne

Voor deze locatie is een saneringsplan opgesteld (Saneringsplan bodemsanering Slootberm ter plaatse van Torenlaan 5 te Borne, Lankelma, BRS/VN-26431O, juni 2006, zie Bijlage 6). Op basis van dit saneringsplan is de sanering in 2009 uitgevoerd. Het evaluatierapport daarvan is afgerond (Evaluatieverslag bodemsanering Asbestverontreiniging slootberm ter plaatse van Torenlaan 5 in Borne (OV014707619), Envita Almelo b.v., BSC/VN-26431V, april 2010, zie Bijlage 7) en naar het bevoegd gezag (provincie Overijssel) gezonden.

Inmiddels heeft het bevoegd gezag een beschikking genomen dat wordt ingestemd met het evaluatieverslag (kenmerk 2010/0082132, d.d 3-6-2010). Hieruit blijkt dat geen nazorg nodig is.