direct naar inhoud van 5.8 Externe veiligheid (inrichtingen en vervoer gevaarlijke stoffen)
Plan: Bornsche Maten, herziening Waterveld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0147.BpBMhz002-vg01

5.8 Externe veiligheid (inrichtingen en vervoer gevaarlijke stoffen)

5.8.1 Beleidskader

Bij externe veiligheid gaat het om het beheersen van de veiligheid van personen in de omgeving van een risico-opleverende activiteit met gevaarlijke stoffen. Het kan daarbij gaan om industriële activiteiten, distributieroutes of buisleidingen. Het Besluit externe veiligheid inrichtingen (BEVI) van 27 oktober 2004 en de hierin opgenomen Regeling externe veiligheid inrichtingen, geeft aan welke activiteiten/ bedrijven risicocontouren kennen, waarmee rekening dient te worden gehouden bij het verlenen van vergunningen in het kader van de Wet milieubeheer en bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.

Het BEVI heeft tot doel de risico's waaraan burgers in hun leefomgeving worden blootgesteld door activiteiten met gevaarlijke stoffen in bedrijven tot het aanvaarde maximum te beperken. Het gaat daarbij om het beperken van de kans op en het effect van een ernstig ongeval vanwege activiteiten met gevaarlijke stoffen binnen inrichtingen. Het doel wordt in het BEVI vertaald naar begrippen plaatsgebonden risico en groepsrisico.

  • Plaatsgebonden risico (PR): Risico op een plaats buiten een inrichting, uitgedrukt als een kans per jaar dat een persoon onafgebroken en onbeschermd op die plaats zou verblijven, overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongewoon voorval binnen een inrichting waarbij een gevaarlijke stof betrokken is.
  • Groepsrisico (GR): Cumulatieve kansen per jaar dat ten minste 10, 100 of 1000 personen overlijden als rechtstreeks gevolg van hun aanwezigheid in het invloedsgebied van een inrichting en een ongewoon voorval binnen de inrichting waarbij een gevaarlijke stof betrokken is.

In het BEVI zijn de risiconormen wettelijk vastgelegd. Deze normen zijn niet effectgericht maar gebaseerd op een kansberekening. Tevens geven de risiconormen alleen de kans weer om als direct gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen te overlijden. Gezondheidsschade en de kans op verwonding of materiële schade zijn daarin niet meegenomen. Er is in het BEVI geen harde norm voor het groepsrisico vastgesteld. Voor het groepsrisico geldt geen norm maar slechts een oriënterende waarde. Er is sprake van een verantwoordingsplicht in geval van een toename van het groepsrisico.

Naast de aanwezigheid van stationaire bronnen kan transport van gevaarlijke stoffen een rol van belang vormen bij externe veiligheid.

5.8.2 Situatie plangebied
5.8.2.1 Algemeen

Aan hand van de Risicokaart Overijssel is een inventarisatie verricht van risicobronnen in en rond het plangebied. Op de Risicokaart Overijssel staan meerdere soorten risico's, zoals ongevallen met brandbare, explosieve en giftige stoffen, grote branden of verstoring van de openbare orde. In totaal worden op de Risicokaart dertien soorten rampen weergegeven. In de figuur 5.3 is een uitsnede van de Risicokaart met betrekking tot het plangebied en omgeving weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0147.BpBMhz002-vg01_0011.png"

Figuur 5.3 Uitsnede Risicokaart Overijssel (Bron: Provincie Overijssel)

5.8.2.2 Onderzoeksresultaten externe veiligheid

In het kader van het bestemmingsplan 'Bornsche Maten' is uitgebreid onderzoek verricht naar de aanvaardbaarheid van de woonwijk 'Bornsche Maten' in relatie tot het aspect externe veiligheid. Sinds de vaststelling van het bestemmingsplan 'Bornsche Maten' zijn er geen nieuwe inrichting en transportroutes bijgekomen. In het kader van dit onderzoek is geconcludeerd dat er voor wat betreft externe veiligheid geen belemmeringen zijn voor de realisatie van de woonwijk 'Bornsche Maten'. Echter wordt de navolgende aspecten nader toegelicht in het kader van een goede ruimtelijke ordening.

Buisleiding Defensie

Ten zuiden van het plangebied bevindt zich een buisleiding voor brandstof (Defensie Pijpleiding Organisatie) van het ministerie. Aan weerszijden van deze leiding dient een afstand van 12 meter te worden vrijgehouden. Binnen deze zone gelden belemmeringen voor de bouw van woningen.

Het plangebied is gelegen op circa 500 meter van deze leiding en vormt geen belemmering voor het planvoornemen.

LPG-tankstation

Ten zuiden van het plangebied, op bedrijventerrein 'Westermaat' van de gemeente Hengelo, bevindt zich een LPG-tankstation. De inrichting kent verschillende plaatsgebonden risicocontouren van maximaal 40 meter. Daarnaast geldt een invloedsgebied van 150 meter in het kader van het groepsrisico.

Het plangebied is gelegen op circa 560 meter van inrichting. Daarmee valt het plangebied ruim buiten de plaatsgebonden risicocontour en het invloedsgebied in het kader van het groepsrisico. Derhalve wordt geconcludeerd dat het LPG-tankstation geen belemmering vormt voor dit plan.

5.8.3 Conclusie

Voorliggend plan is op het gebied van externe veiligheid uitvoerbaar.