direct naar inhoud van 5.2 Bedrijven en milieuzonering
Plan: Bornsche Maten, herziening Waterveld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0147.BpBMhz002-vg01

5.2 Bedrijven en milieuzonering

5.2.1 Algemeen

In het kader van een goede ruimtelijke ordening dient in ruimtelijke plannen rekening te worden gehouden met afstemming tussen gevoelige functies en milieuhinderlijke functies. Uitgangspunt daarbij is dat nieuwe en bestaande bedrijven niet in hun bedrijfsvoering worden beperkt en dat ter plaatse van woningen sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Voor de afstemming tussen functies kunnen de richtlijnen in de VNG-handreiking "Bedrijven en milieuzonering" (2009) gehanteerd worden om de afstand te bepalen tussen woningen en de verschillende bedrijfscategorieƫn. Deze afstemming beperkt zich tot de volgende milieuaspecten met een ruimtelijke dimensie: geluid, geur, gevaar en stof.

5.2.2 Gebiedstypen

Volgens de VNG-uitgave "Bedrijven en Milieuzonering" dient ten eerste te worden beoordeeld of in de omgeving wordt gestreefd naar functiemenging of functiescheiding. In dit geval betreft de omgeving een woonwijk waarbij in principe wordt gestreefd naar functiescheiding. Binnen de functiescheidingsgebieden worden twee gebiedstypen onderscheiden; 'rustige woonwijk' en 'gemengd gebied'.

Een rustige woonwijk is een woonwijk die is ingericht volgens het principe van functiescheiding. Overige functies komen vrijwel niet voor. Langs de randen is weinig verstoring van verkeer.

Een gemengd gebied is een gebied met een matige tot sterke functiemenging. Direct naast woningen komen andere functies voor zoals winkels, horeca en kleine bedrijven. Ook lintbebouwing in het buitengebied met overwegend agrarische en andere bedrijvigheid kan als gemengd gebied worden beschouwd. Gebieden die direct langs de hoofdinfrastructuur liggen, behoren eveneens tot het omgevingstype gemengd gebied. Hier kan de verhoogde milieubelasting voor geluid de toepassing van kleinere richtafstanden rechtvaardigen. Geluid is voor de te hanteren afstand van milieubelastende activiteiten veelal bepalend.

Het plangebied is gelegen in de woonwijk Bornsche Maten. Deze woonwijk is ingericht volgens het principe van functiescheiding, waardoor kan worden uitgegaan van het omgevingstype "rustige woonwijk".

5.2.3 Situatie plangebied
5.2.3.1 Algemeen

De feitelijke situatie betreft de realisatie van woningbouw in het plangebied. Woningen zijn milieugevoelige objecten. De VNG uitgave "Bedrijven en Milieuzonering" geeft een eerste inzicht in de milieuhinder van inrichtingen.

Zoals reeds hiervoor genoemd wordt bij het realiseren van nieuwe bestemmingen gekeken te worden naar de omgeving waarin de nieuwe bestemmingen gerealiseerd worden. Hierbij spelen twee vragen een rol:

  • 1. past de nieuwe functie in de omgeving? (externe werking);
  • 2. laat de omgeving de nieuwe functie toe? (interne werking).
5.2.3.2 Externe werking

Hierbij gaat het met name om de vraag of de voorgenomen ruimtelijke ontwikkeling leidt tot een situatie die, vanuit hinder of gevaar bezien, in strijd is te achten met een goede ruimtelijke ontwikkeling. Daarvan is sprake als het woon- en leefklimaat van omwonenden in ernstige mate wordt aangetast of de realisatie van het plan leidt tot hinder of belemmeringen voor milieubelastende activiteiten in de omgeving.

De functie 'wonen' is niet milieubelastend voor de omgeving. Er is geen sprake van een aantasting van het woon- en leefklimaat van omwonenden. Voorliggend plan levert geen belemmering op voor functies in de omgeving. Dit wordt nader toegelicht onder 5.2.3.3 'interne werking'.

5.2.3.3 Interne werking

Hierbij gaat het om de vraag of de nieuwe functies binnen het plangebied hinder ondervinden van bestaande functies in de omgeving. Bij de ontwikkeling van woonwijk Bornsche Maten is rekening gehouden met Bedrijventerrein Westermaat van de gemeente Hengelo en daarmee ook deelgebied Waterveld in woonbuurt Oost Esch.

Op basis van het geldende bestemmingsplan Bedrijventerrein Westermaat zijn aan de zijde van het plangebied bedrijven toegestaan tot maximaal de categorie 3.2. Voor deze vormen van bedrijvigheid geldt een grootste richtafstand van 100 meter. Het plangebied is gelegen op ruim 500 meter van bestemmingsvlakken voor bedrijven tot maximaal categorie 3.2.

Op een grotere afstand van het plangebied maakt het bestemmingsplan Bedrijventerrein Westermaat bedrijvigheid in de milieucategorie 4.2 mogelijk. Voor deze milieucategorie geldt een grootste richtafstand van 300 meter. Het plangebied is gelegen op ruim 700 meter van bestemmingsvlakken voor bedrijven tot maximaal categorie 4.2.

Hiermee wordt ruimschoots voldaan aan de voor deze categoriƫn geldende richtafstanden.

Daarnaast is er in de omgeving van het plangebied een maatschappelijke voorziening aanwezig. De voorziening heeft een ruime bestemming, waardoor basisscholen, buurthuizen, kinderopvang en dergelijke zijn toegestaan. Voor deze functies geldt op basis van de VNG-uitgave "Bedrijven en milieuzonering" over het algemeen een grootste richtafstand van 30 meter. De afstand tussen het bouwvlak voor de woningen en deze maatschappelijke voorziening bedraagt ruim 200 meter. Hiermee wordt ruimschoots voldaan aan de voor deze functie geldende richtafstanden.

Daarmee is sprake van een goed woon- en leefklimaat ter plaatse van de nieuw te realiseren woning.

5.2.4 Conclusie

De geplande woningen ondervinden geen hinder van in de omgeving voorkomende functies. Tevens worden in de omgeving voorkomende functies niet belemmerd door de realisatie de beekrand in Waterveld.