direct naar inhoud van 5.9 Archeologie & cultuurhistorie
Plan: Buitengebied Borne, herziening Elhorsterweg 3-5
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0147.BpBGhz016-vg01

5.9 Archeologie & cultuurhistorie

5.9.1 Archeologie
5.9.1.1 Algemeen

Op grond van de Monumentenwet dient er in ruimtelijke plannen rekening gehouden te worden met archeologische waarden. In de Monumentenwet is bepaald dat gemeenten een archeologische zorgplicht hebben en dat initiatiefnemers van projecten waarbij de bodem wordt verstoord, verplicht zijn rekening te houden met de archeologische relicten die in het plangebied aanwezig (kunnen) zijn. Hiervoor is onderzoek noodzakelijk: het archeologisch vooronderzoek. Als blijkt dat in het plangebied behoudenswaardige archeologische vindplaatsen aanwezig zijn, dan kan de initiatiefnemer verplicht worden hiermee rekening te houden. Dit kan leiden tot een aanpassing van de plannen, waardoor de vindplaatsen behouden blijven, of tot een archeologische opgraving en publicatie van de resultaten.

De gemeente Borne beschikt over een archeologische verwachtingskaart. Een uitsnede hiervan is in afbeelding 5.2 weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0147.BpBGhz016-vg01_0014.png"

Afbeelding 5.2 Uitsnede gemeentelijke archeologische verwachtingskaart (Bron: Gemeente Borne)

5.9.1.2 Onderzoeksresultaten archeologie

Op basis van de gemeentelijke archeologische verwachtingskaart is het plangebied waar de ingrepen in de bodem plaatsvinden gelegen op gronden aangemerkt als 'dekzandhoogten en - ruggen'. In deze gebieden geldt een onderzoeksplicht bij bodemingrepen groter dan 2500 m2 en dieper dan 40 centimeter. De ingreep heeft een aanzienlijk kleinere oppervlakte dan 2.500 m2, waardoor een archeologisch onderzoek niet noodzakelijk wordt geacht.

In verband met de aanwezige hoge archeologische waarden in het plangebied en om te verzekeren dat er geen bodemverstoring plaatsvindt met een groter oppervlak dan 2.500 m2 wordt een dubbelbestemming "Waarde - Archeologie 1" opgenomen op de verbeelding. In de regels is opgenomen dat indien sprake is van een bouwplan, waarbij sprake is van bodemingrepen met een groter oppervlak dan 2500 m2 en dieper dan 40 centimeter, archeologisch onderzoek noodzakelijk is. Op deze wijze is verzekerd dat, mocht toch blijken dat er sprake is van een bouwplan met een groter oppervlak dan 2.500 m2, eerst archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd.

5.9.2 Cultuurhistorie
5.9.2.1 Algemeen

Onder cultuurhistorische waarden worden alle structuren, elementen en gebieden bedoeld die cultuurhistorisch van belang zijn. Zij vertellen iets over de ontstaansgeschiedenis van het Nederlandse cultuurlandschap. Vaak is er een sterke relatie tussen aardkundige aspecten en cultuurhistorische aspecten. De bescherming van cultuurhistorische elementen is vastgelegd in de Monumentenwet 1988. Deze wet is vooral gericht op het behouden van historische elementen voor latere generaties.

5.9.2.2 Onderzoeksresultaten cultuurhistorie

Uit de Cultuurhistorische Atlas Overijssel blijkt dat er in het plangebied geen cultuurhistorische waarden voorkomen. In de directe omgeving van het plangebied komen tevens geen cultuurhistorische waarden voor.

5.9.3 Conclusie

Het uitvoeren van een archeologisch onderzoek is in het kader van dit bestemmingsplan niet noodzakelijk. In het kader van het opstellen van het bestemmingsplan, worden de hoge archeologische waarden aangeduid op de verbeelding en in de regels. Het plangebied en de omgeving van het plangebied kennen geen cultuurhistorische waarden.